18.7.22

Μία Ευρώπη στις φλόγες...


Τη στιγμή που η γηραιά ήπειρος βιώνει ακραίο καύσωνα –που έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές, χιλιάδες θανάτους και χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους– ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι πυρκαγιές και οι καύσωνες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και αποτελούν σημάδι της «συλλογικής αυτοκτονίας» της ανθρωπότητας...

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των υπουργών 40 χωρών με θέμα την κλιματική κρίση: «Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε την εξάρτησή μας μας στα ορυκτά καύσιμα».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια επιλογή. Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στα χέρια μας».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις ακραίου καύσωνα και καταστροφικών πυρκαγιών ήταν ορατές σε όλη την Ευρώπη.

Στη Βρετανία, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον καύσωνα καθώς η χώρα αναμένει σήμερα και αύριο Τρίτη τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της. Τα προγνωστικά μιλούν για θερμοκρασίες που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα σημεία της χώρας.

Σε όλη τη Μάγχη, οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να περιορίσουν δύο τεράστιες πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία που έχουν δημιουργήσει αποκαλυπτικές σκηνές καταστροφής.

Για έξι ημέρες, ομάδες πυροσβεστών και ένας στόλος αεροσκαφών ρίψης νερού αγωνίζονται ενάντια στις φλόγες που έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση μεγάλου μέρους του δυναμικού πυρόσβεσης της Γαλλίας.

Οι μετεωρολόγοι έχουν θέσει 15 γαλλικά διαμερίσματα στην υψηλότερη κατάσταση συναγερμού για ακραίες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της δυτικής Βρετάνης, όπου η παράκτια πόλη της Βρέστης στον Ατλαντικό αναμενόταν να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου σήμερα, σχεδόν διπλάσια από τη συνηθισμένη μέση θερμοκρασία του Ιουλίου.

Νωρίς το απόγευμα, η Μπρεστ είχε ήδη καταρρίψει ιστορικό ρεκόρ των 35,2 C που είχε οριστεί το 1949.

Στο δάσος Λαντ της Γαλλίας, στη νοτιοδυτική περιοχή της Ακουιτανίας, οι θερμοκρασίες «θα είναι πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου» σήμερα, δήλωσε ο μετεωρολόγος Ολίβιε Προυστ.

Στην περιοχή Ζιρόντ, βορειότερα, οι πυροσβέστες συνέχισαν τη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές που έχουν καταβροχθίσει σχεδόν 35.000 στρέμματα από την περασμένη Τρίτη.

Μια περιοχή μήκους εννέα χιλιομέτρων και πλάτους οκτώ χιλιομέτρων εξακολουθούσε να φλέγεται κοντά στον Ντουν ντε Πιλά, τον υψηλότερο αμμόλοφο της Ευρώπης, μετατρέποντας γραφικά τοπία, δημοφιλής προορισμός για κάμπινγκ και παρθένες παραλίες σε μια φλεγόμενη κόλαση.

Άλλοι 8.000 άνθρωποι κοντά αμμόλοφο απομακρύνθηκαν σήμερα, καθώς οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι μετέφεραν τον πυκνό καπνό σε κατοικημένες περιοχές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στην Ισπανία, η φωτιά που έκαιγε στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμόρα στοίχισε τη ζωή σε έναν 69χρονο βοσκό, δήλωσαν οι περιφερειακές αρχές. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο μετά από αυτόν ενός πυροσβέστη μια μέρα πριν στην ίδια περιοχή.

Οι αρχές ανέφεραν περίπου 20 πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται από τα νότια μέχρι τη Γαλικία στα βορειοδυτικά, όπου οι φλόγες έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.


Στην Πορτογαλία, σχεδόν ολόκληρη η χώρα παρέμεινε σε κατάσταση συναγερμού για δασικές πυρκαγιές παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας που έφτασε τους 47 βαθμούς Κελσίου -ρεκόρ για τον Ιούλιο- την περασμένη Πέμπτη.

Οι πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 60 και κατακάηκα σχεδόν 40.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον καύσωνα που πλήττει Πορτογαλία και Ισπανία.

Οι φλόγες που μαίνονται στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές να εγκαταλείψουν τις κατοικίες και τους τόπους διακοπών τους.

Στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) ανακοίνωσε ένα «Εθνικό Σχέδιο Καύσωνα» και κήρυξε συναγερμό για όλη τη χώρα, προβλέποντας ότι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς τη Δευτέρα και μέχρι τους 38 βαθμούς, κατά τόπους, την Τρίτη. Λόγω του καύσωνα ματαιώθηκε η πρώτη ημέρα της τετραήμερης πεζοπορίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων α’ όλον τον κόσμο, στην πόλη Ναϊμέχεν. Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες θα είναι χειρότερες από εκείνες του 2006, όταν δύο από τους συμμετέχοντες πέθαναν λόγω της ζέστης.

Στην Ιταλία, όπου εκδηλώθηκαν μικρότερες (σε σύγκριση με Ισπανία και Γαλλία) πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες, οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο ευρωπαϊκός καύσωνας, που εξαπλώνεται βόρεια, είναι ο δεύτερος που κατακλύζει τμήματα της νοτιοδυτικής ηπείρου μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και στον υπόλοιπο κόσμο

Στη Νότια Αμερική, ο αρχαιολογικός χώρος του Μάτσου Πίτσου απειλήθηκε από πυρκαγιά. Η ακραία ζέστη έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι καύσωνες έπληξαν την Ινδία και τη νότια Ασία, οι ξηρασίες κατέστρεψαν περιοχές της Αφρικής και οι πρωτοφανείς καύσωνες και στους δύο Πόλους τον περασμένο Μάρτιο άφησαν τους επιστήμονες με το στόμα ανοιχτό.

Ο Γκουτέρες επέκρινε επίσης δριμύτατα τις «πολυκλαδικές αναπτυξιακές τράπεζες», συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλαδή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους στον ανεπτυγμένο κόσμο για να παρέχουν βοήθεια σε φτωχές χώρες.

Είπε ότι είναι ανίκανα να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους όσον αφορά την παροχή της χρηματοδότησης που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ότι πρέπει να μεταρρυθμιστούν.
«Ως μέτοχοι πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να απαιτήσουν την άμεση παράδοση των επενδύσεων και της βοήθειας που απαιτούνται για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Απαιτήστε αυτές οι τράπεζες να γίνουν κατάλληλες για την κάλυψη των αναγκών αυτών. Απαιτήστε να αλλάξουν τα αναποτελεσματικά πλαίσια και τις πολιτικές τους προκειμένου να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης... Ας δείξουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι μπορούν να βασιστούν στους εταίρους τους», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: