Με τις προτάσεις της Κομισιόν για τα ενεργειακά να μοιάζουν περισσότερο με… οδηγίες προς ναυτιλλομένους εν μέσω θαλασσοταραχής, η κυβέρνηση επιχειρεί να (ανα)σχεδιάσει την πολιτική της εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.
Στην ουσία, το νέο ευρωπαϊκό κείμενο σχετικά με την ενέργεια μοιάζει να λέει «ετοιμαστείτε για… οικονομίες», καθώς καλεί τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση της... κατανάλωσης φυσικού αερίου – σε ποσοστό 15%, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, ποσοστό το οποίο, όμως, θα γίνει δεσμευτικό αν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσα στο επόμενο διάστημα.
Στενότητα…
Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν προτάσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης εντός Ε.Ε., ιδίως από χώρες που η βιομηχανία τους εξαρτάται άμεσα από το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας. Το ουσιώδες, όμως, για την Ελλάδα είναι ότι για άλλη μια φορά φαίνεται πως η Ένωση προσπαθεί να κλωτσήσει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις που θα είχαν πραγματικές συνέπειες στα μεγάλα ζητήματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Κάπως έτσι, το «χειμερινό κοστούμι» της κυβέρνησης αναμένεται να είναι… στενό, καθώς θα αναζητά τρόπο να βρει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης των βαρών που πέφτουν στις πλάτες των πολιτών και τα οποία διαρκώς αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι «όσος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται επιπλέον θα διοχετεύεται στους πολίτες», αν και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».
Πώς μεταφράζεται αυτό; Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξηγήσει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, ούτε είναι και δόκιμο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αλλά και με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, για οριζόντια μέτρα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να δώσει μια επιπλέον ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι) υπό τη μορφή μιας «επιταγής ακρίβειας», αν και το ΥΠΟΙΚ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι προς το παρόν, τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί με το Power Pass και το Fuel Pass.
Δυσαρέσκεια των πολιτών
Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα μοιάζουν να μην μπορούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, για τους οποίους η ακρίβεια φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε διαρκή «βραχνά». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll μάλιστα το 62,6% των ερωτηθέντων δηλώνει «καθόλου» ή «λίγο» ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχει ώς τώρα λάβει η κυβέρνηση για το θέμα. Ανησυχητικό για το αφήγημα της κυβέρνησης για τους λόγους της ακρίβειας είναι και το εύρημα ότι το 47% θεωρεί ότι οφείλεται στη διεθνή συγκυρία και το 45,5% στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 60,3% δηλώνει συνολικά «καθόλου» ή «λίγο» ικανοποιημένο συνολικά από τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντιπολίτευση έχει κάνει προμετωπίδα της πολιτικής της την κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει λίγα ώς… τίποτα, στο Μαξίμου αναζητείται τρόπος να εκπονηθεί ένα νέο «πακέτο» μέτρων, το οποίο θα μπορεί να συμπεριλάβει και τη μεσαία τάξη, ώστε να απαντήσει τόσο στην κριτική της αντιπολίτευσης όσο και στη διαρκώς διογκούμενη δυσφορία των πολιτών.
Μόλις το οικονομικό επιτελείο κάνει τη «σούμα» από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (για την ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα πάνε πολύ καλά), αναμένεται να συζητηθούν τα νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών, με τα ενδεχόμενα να μιλούν, εκτός από την «επιταγή ακρίβειας», και για νέα Fuel Pass και Power Pass, αλλά και για ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Ίσως, δε, όλα αυτά ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου