18.7.22

Σιγή για τα ΝΠΔΔ του ΑΠΘ...


Καμία εξήγηση δεν δόθηκε ούτε στη Βουλή για την κατάργηση των ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν την περιουσία του ΑΠΘ -σε Αγρόκτημα (1.800 στρέμματα), Περτούλι (32.000 στρέμματα) και Ταξιάρχη Χαλκιδικής (58.000 στρέμματα)- με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Το θέμα... αναδείχθηκε σε όλη την έκτασή του σε τρία διαδοχικά πρωτοσέλιδα από την «Εφ.Συν.» («Σπρώχνουν σε ιδιώτες και τα δάση του ΑΠΘ», 11.7.2022, «Οργή για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΑΠΘ», 12.7.2022, «Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το ξεπούλημα στο ΑΠΘ», 13.7.2022) αλλά η μοναδική απάντηση που δόθηκε ήταν ψελλίσματα δύο παραγράφων από την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Αγγελο Συρίγο.

Η μοναδική αναφορά που έκανε η υπουργός Παιδείας στο διήμερο της συζήτησης στη Βουλή ήταν η… μη απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο θέμα, καταγγέλλοντας ότι με το άρθρο 296 «εντελώς αιφνιδιαστικά, βάζετε τα πανεπιστημιακά δάση του Περτουλίου Τρικάλων και του Ταξιάρχη Χαλκιδικής στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων», δάση για τα οποία «εδώ και χρόνια ξέρουμε όλοι ότι τρέχουν τα σάλια -επιτρέψτε μου την έκφραση- των διαφόρων επενδυτών που τα βλέπουν ως φιλέτα. Σταματήστε αυτό το έγκλημα εδώ και τώρα! 

Αποσύρετε το συγκεκριμένο κατάπτυστο άρθρο». Τι «απάντησε» η κ. Κεραμέως; «Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς μπαίνουν στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων. Αδυνατώ να το κατανοήσω αυτό το πράγμα», είπε. Πρόσθεσε: «Εξηγήσαμε στην Επιτροπή, αναλύσαμε πως η συγχώνευση δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας, ούτε βλάπτει τα συμφέροντα κανενός υπαλλήλου. Σε ΝΠΔΔ υπηρετούσαν μέχρι σήμερα, σε ΝΠΔΔ θα υπηρετούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η διάταξη ρητά προβλέπει ότι οποιεσδήποτε εκ του νόμου αρμοδιότητες ασκούνταν μέχρι σήμερα θα συνεχίσουν να ασκούνται στο πλαίσιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Αυτά…

Στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκο Φίλη και στη Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 που είχαν αναφερθεί στην πρωτολογία τους στο θέμα δεν δόθηκε καμιά απάντηση. Ακολούθησαν σφοδρά πυρά για το ζήτημα από τη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου («κακούργημα πραγματικό σε βάρος του εκπαιδευτικού ρόλου για τους φοιτητές») και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο (θύμισε την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, «η τροπολογία αυτή καταργεί πρακτικά το κατάπτυστο αυτό άρθρο 296, το οποίο μπήκε από το παράθυρο χωρίς διαβούλευση») και Κυριακή Μάλαμα («μετατρέπετε το δημόσιο πανεπιστήμιο σε παραμάγαζο ενός διορισμένου πρύτανη και πέντε golden boys της αγοράς»).

Τι απάντησε ο κ. Συρίγος; «Εχετε κολλήσει στο θέμα του άρθρου 296»! Αφού τα ΝΠΔΔ ανήκαν στο ΑΠΘ και με την κατάργησή τους η κυριότητα παραμένει στο ΑΠΘ (σε ανώνυμη εταιρεία βέβαια), ο υφυπουργός διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα»! Πήρε στη στιγμή την πληρωμένη απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή: «Τότε γιατί το κάνετε, αφού δεν γίνεται τίποτα; Γιατί το κάνετε; Ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί το κάνετε, για να το δώσετε βορά, δώρο στα επιχειρηματικά κεφάλαια».

Από τους βουλευτές της Ν.Δ. μόνο δύο μετέτρεψαν σε… χαλίκια τις λέξεις. Ο Στράτος Σιμόπουλος: «Γνωρίζω ότι η ρύθμιση την οποία φέρατε είναι καθαρά διαρθρωτική», όμως «αυτό ίσως πρέπει να διευκρινιστεί με κάποιον τρόπο, γιατί δέχομαι και εγώ, κυρίως από το πανεπιστημιακό δυναμικό της Θεσσαλονίκης, πάρα πολλά παράπονα για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θεωρώ ότι ίσως πρέπει να τη διευκρινίσετε περισσότερο». Και η Αικατερίνη Παπακώστα-Παλιούρα: «Η προωθούμενη συγχώνευση του Ταμείου Δασών με το ΑΠΘ ελλοχεύει πιθανόν, κυρία υπουργέ, κινδύνους δυσλειτουργίας, γι’ αυτό και θα σας παρακαλούσαμε να εγγυηθείτε τόσο εσείς όσο και η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση […] να μη διασαλευτεί το έργο που παρέχεται σήμερα…».

Το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» στις 11 Ιουλίου για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΑΠΘ. «Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς μπαίνουν στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων. Αδυνατώ να το κατανοήσω αυτό το πράγμα», υποστήριξε η Ν. Κεραμέως...

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: