5.7.22

Νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος...


Άντα Ψαρρά

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα υπηρετήσει στη θέση αυτή μόνο για έναν χρόνο, μια και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτηθεί. Εγινε εισαγγελέας το 1983 και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον Σεπτέμβριο του 2018. Στην εισαγγελική επετηρίδα ήταν όγδοος.

Η εμβληματική στιγμή στην... καριέρα του είναι φυσικά η εισαγγελική πρόταση των 700 σελίδων στην οποία ενσωματώθηκαν όλα τα στοιχεία και οι πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως στο αμετάκλητο βούλευμα την εισαγγελική του πρόταση, με μοναδική εξαίρεση τον πρόσφατα προαχθέντα σε πρόεδρο εφετών Νίκο Σαλάτα.

Ωστόσο και η θητεία του κ. Ντογιάκου δεν ήταν ανέφελη και, δεδομένου ότι ο ίδιος χειρίστηκε δύσκολες υποθέσεις και δικογραφίες, έγινε συχνά στόχος επιθέσεων από διάφορα πολιτικά και μη κέντρα παραεξουσίας, τα οποία και έβαλαν «βέτο» στην εκλογή του το 2012 στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, στη συνέχεια όμως τα ίδια τον αποθέωναν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του εκδότη των «Παραπολιτικών», που, στο πλαίσιο υπεράσπισης του Β. Μαρινάκη, εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στον τότε εισαγγελέα του Εφετείου Αθηνών Ισ. Ντογιάκο, θεωρώντας τον προφανώς κύριο υπεύθυνο για τις εμπλοκές Μαρινάκη με τη Δικαιοσύνη. Ο Γ. Κουρτάκης καταφέρθηκε εναντίον του «ψηλού παναθηναϊκάκια» (Ισ. Ντογιάκου), αναφερόμενος στις στενές σχέσεις του εισαγγελέα με τον Αν. Βγενόπουλο και τον Ν. Πατέρα αλλά και στη στενή σχέση του με τον Αντ. Σαμαρά.

Παράλληλα, για δικαστικές μεθοδεύσεις σε βάρος του μιλούσε και ο Β. Μαρινάκης, αναφέροντας ότι ο εισαγγελέας Σ. Δασκαλόπουλος που τον είχε παραπέμψει «πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου» («Δύο τόνοι... διαπλοκής στα αμπάρια του Noor One», «Εφ.Συν.», 25.06.2017).

Βαριές καταγγελίες σε βάρος των Ισ. Ντογιάκου, Ελ. Ράικου, Ευτ. Κουτζαμάνη κ.ά. είχε διατυπώσει και ο «αγαπημένος» όψιμος μάρτυρας της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής για κουκούλωμα του σκανδάλου Βγενόπουλου.

Το 2018 τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι του που ευτυχώς δεν εξερράγη. «Η Εφ.Συν.» είχε επικοινωνήσει τότε με τον εισαγγελέα που δεν είχε χειριστεί, τα τελευταία χρόνια, καμία υπόθεση η οποία να σχετίζεται με την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου. Στην ερώτησή μας αν πηγαίνει ο νους του και σε οπαδικού τύπου ενέργεια φανατικών απάντησε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα και δεν έχω στοιχεία για κανέναν. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» («Ποιες υποθέσεις είχε χειριστεί ο Ι. Ντογιάκος», «Εφ.Συν.», 14.11.2018).

Το 2021 υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την ανακοίνωση-έκκληση της ΕνΔΕ (24.02.2021) προς την πολιτεία «να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του». Θυμίζουμε ότι τότε η κυβέρνηση ψήφισε ειδικό νόμο που απαγόρευε πλέον στον συγκεκριμένο κρατούμενο να εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές. Με επιστολή του στην ΕνΔΕ ο Ι. Ντογιάκος σημείωνε ότι «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου», χωρίς ωστόσο να πει το ίδιο και για τον ειδικό νόμο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: