8.7.22

«Η χώρα χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα...


...και συναίσθηση της ανάγκης»...

Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση έκανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον κατηγόρησε για έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει ανάγκη για πολιτική αλλαγή, ώστε η Ελλάδα να βρει τον... βηματισμό της και να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, χρειάζεται από την πολιτική εξουσία σχέδιο, σοβαρότητα, συναίσθηση της ανάγκης να προστατευτούν η κοινωνική συνοχή και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα. Αλλά όπως τόνισε «η κυβέρνηση δυστυχώς, επενδύει στο λαϊκισμό, τον διχασμό και την υπονόμευση των θεσμών».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ήδη επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο θέμα αυτό, ως κορυφαίο παράδειγμα ανέφερε «το παιγνίδι του κυρίου Μητσοτάκη με την κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας, τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός άνοιξε όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος τη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις, με ανακοίνωση υποψηφίων του κόμματός του, με διαρροές σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ για τις ημερομηνίες των εκλογών, με κάλεσμα υπουργών και βουλευτών να ριχτούν στη μάχη της εκλογής τους». 

Και πρόσθεσε ότι «χθες στη Βουλή με μισόλογα, και σήμερα σε συνέντευξή του πιο καθαρά, ανακάλυψε και μας ανακοίνωσε ότι όλα αυτά που μέχρι χθες ο ίδιος προωθούσε και προετοίμαζε, οι πρόωρες εκλογές δηλαδή, δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορούν να αντιμετωπιστεί το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων».

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να πιστεύει στο παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Και όχι μια κυβέρνηση που να θεωρεί αμάρτημα να ρυθμίζει τις αγορές και να παρεμβαίνει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα, αν χρειαστεί, για τη ρύθμιση των ολιγοπωλιακών κλάδων της οικονομίας. Μία κυβέρνηση που θα ισχυροποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές, που θα ενισχύσει τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος όπως η ΔΕΗ, ορίζοντας ένα κατάλληλο σχήμα διοίκησης με σαφή πολιτική εντολή τη συγκράτηση των τιμών», είπε.

Καταθέτοντας τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, είπε ότι είναι τα εξής: «Αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας. Πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος. Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια. Αυτές είναι ενέργειες άμεσης παρέμβασης για την ανάσχεση του φαινομένου".

Και με αφορμή την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να εθνικοποιήσει τη γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF, είπε ότι αυτό «δείχνει μια τάση απολύτως ξένη με πρακτικές όπως της ελληνικής κυβέρνησης, που σε καιρό ενεργειακής κρίσης επέλεξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στερώντας από το κράτος το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: