12.7.22

Πρωθυπουργική αμφισημία...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε χθες στη δέσμευση ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Ταυτόχρονα όμως, η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ανατολική Αττική... ανέδιδε προεκλογικό άρωμα, ενώ οι υπουργοί συνεχίζουν τις εξορμήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Σε Εύβοια, Κιλκίς, Χαλκιδική, Λασίθι και Πρέβεζα θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις τις επόμενες τέσσερις ημέρες στελέχη του κόμματος. Επιπλέον, γαλάζιες πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα της Ε.Ε. να δρομολογήσει -μετά το καλοκαίρι- ένα σχέδιο αναχαίτισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Επιχειρεί να πείσει τους γαλάζιους βουλευτές
Σ’ αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά από τη Ραφήνα: «Αναρωτιούνται μερικές φορές, ξέρετε, οι αντίπαλοί μας γιατί κάνουν, λέει, περιοδείες και κινούνται και βγαίνουν στον κόσμο, μήπως έχουν κάποια κρυφή ατζέντα, μήπως ετοιμάζουν εκλογές και δεν μας το λένε; Τους επαναλαμβάνω ότι η δέσμευσή μου ισχύει στο ακέραιο. Είναι εθνικά επιβεβλημένο να πορευτούμε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, την οποία μόνο η σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίζει. Δεν φοβόμαστε τίποτα».

Βασική στόχευση ωστόσο του Κ. Μητσοτάκη ήταν να απευθυνθεί στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρατηρείται μεγάλη ανασφάλεια -λόγω της μη επανεκλογής δεκάδων βουλευτών ελέω απλής αναλογικής-, με βουλευτές να επισημαίνουν ότι κινούνται σε αχαρτογράφητα ύδατα σε σχέση με την εκλογική ημερομηνία. Λόγω δε των κυβερνητικών παλινωδιών στο πεδίο των εκλογών, επισημαίνουν ότι παραμένουν σε εγρήγορση.

Εφεδρείες με το βλέμμα στην κάλπη;
Χθες ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι όπως διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τις μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, έτσι θα διαχειριστεί και τις δυσκολίες που έρχονται. «Και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε με αυτούς οι οποίοι φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να μας θυμίζουν πόσο κακό έκαναν στη χώρα» συμπλήρωσε με προεκλογική διάθεση. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν στην ΑΥΓΗ ότι ενόψει της κάλπης -όποτε κι αν στηθεί- το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο θα επιχειρήσει να κλείσει τις ρωγμές στο προφίλ του Κ. Μητσοτάκη.  Όπως υπογραμμίζουν, θα επιδιωχθεί να παρουσιαστεί ο πρωθυπουργός ως καταλληλότερος διαχειριστής κρίσεων -σε σχέση με τον Αλ. Τσίπρα-, παραβλέποντας τις χαμηλές επιδόσεις σε πανδημία, οικονομία και ενεργειακή κρίση, όπως καταγράφουν και οι ποιοτικοί δείκτες των μετρήσεων.

Δεν πέρασε δε απαρατήρητη η δήλωσή του ότι η κυβέρνηση κρατά «εφεδρείες» για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση. Κομματικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι, ενόψει του φθινοπώρου, τίθενται προς επεξεργασία τα εξής μέτρα:

- Νέα επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους πολίτες.

- Επέκταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

- Νέο fuel pass με ισχύ έως τα τέλη του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον, τον Σεπτέμβριο.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε σε μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Ραφήνα, υποστήριξε πως η Ελλάδα αλλάζει, η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία μειώνεται, μεγάλα έργα δρομολογούνται σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, ενώ και η κοινωνική πολιτική της Ν.Δ. στηρίζει τους πιο αδύναμους πολίτες μας. Υπενθυμίζεται ότι οι επίμονες προσπάθειες του πρωθυπουργού -και των κορυφαίων υπουργών- να εξωραΐσουν την πραγματικότητα τροφοδοτούν τα εκλογικά σενάρια αφενός στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών και αφετέρου στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Νερό στον μύλο της εκλογολογίας βάζει και το γεγονός ότι αύριο η Ν.Δ. πραγματοποιεί εκδήλωση στην Παλλήνη υπό τον τίτλο «Ο λόγος στις γυναίκες». Οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν εντοπίσει, από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, έλλειμμα απήχησης στο γυναικείο εκλογικό κοινό, καθώς τα σχετικά ποσοστά σε πολλές περιπτώσεις υπολείπονται των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει φραγμό στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου παραπέμποντας σε παλιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να καταστήσει «τη βόμβα της απλής αναλογικής» ως απειλή για την κυβερνητική σταθερότητα ερμηνεύεται, ακόμα και εντός της παράταξης, ως προαναγγελία για τη δρομολόγηση ενός εκλογικού συστήματος που θα κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: