...η υπόθεση των παρακολουθήσεων;...
απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του προέδρου του 3ου σε δύναμη κόμματος στην Βουλή δεν είναι φυσικά μια απλή υπόθεση. Δικαίως κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο αναδεικνύοντας και άλλες πτυχές του θέματος όπως η χρήση του λογισμικού Predator και εγείροντας έντονο προβληματισμό για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα...
Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο η δικαστική έρευνα που δρομολογήθηκε από την μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και η δημοσιογραφική διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως ένα τέτοιου μεγέθους θέμα είναι αναμενόμενο να έχει και μια πιο μακροπρόθεσμη πολιτική λειτουργία. Ιδίως από την στιγμή που διανύουμε ήδη μια άτυπη προεκλογική περίοδο με αμφίβολη κατάληξη ως προς το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Οι καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άλλωστε φαίνεται ήδη να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων και μένει να αποδειχθεί αν έχει τόσο μεγάλη δυναμική ώστε να αλλάξει τις ισορροπίες. Τόσο στο πολιτικό σκηνικό ευρύτερα, όσο και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Θα αλλάξει (και πώς;) το πολιτικό σκηνικό η υπόθεση των παρακολουθήσεων;
Στην διαλεύκανση της υπόθεσης θα επιμείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Φωτο μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ
Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: Η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν μπορεί παρά να επιδράσει επιβαρυντικά στην σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μία σχέση που ούτως η άλλως ήταν αντιφατική.
Από την μια πλευρά η κυβέρνηση αναζητά συνεχώς την συναίνεση του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος στα νομοσχέδια που προωθεί και στις πολιτικές κινήσεις του. Ενώ δεν αποκλείει και τα σενάρια πολιτικών συνεργασιών στο μετεκλογικό σκηνικό. Από την άλλη ο πρωθυπουργός συχνά –πυκνά εγκαλεί την Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά τον Νίκο Ανδρουλάκη για «μικρο-μεγαλισμό» ιδίως μάλιστα για την θέση που διατύπωσε δημόσια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ότι δεν θα συμβάλει ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε ο Αλέξης Τσίπρας.
Θυμίζουμε χαρακτηριστικά την δήλωση του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ όπου επισήμανε ότι «πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης». Σημειώνοντας μάλιστα πως «ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας». Αυτή η δήλωση από την άλλη δείχνει ότι η Ν.Δ θα επιθυμούσε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο θα ήταν λιγότερο …απαιτητικό σε ζητήματα μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών.
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων σαφώς αλλάζει τις συνθήκες στην προοπτική της σχέσης των δύο αυτών πολιτικών σχηματισμών. Κυρίως γιατί είναι εμφανές ότι στην Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως πρόκειται για μία ιστορία που αφορά το εσωτερικό της χώρας, και όχι κάποιους «αόρατους μηχανισμούς» που υφίστανται γενικώς και αορίστως στην Ευρώπη και τον πλανήτη. Γεγονός που τεκμηριώνεται από το ότι ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Επίσης καταλογίζουν στην κυβέρνηση πρόθεση να υποβαθμίσει το όλο θέμα. Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία. Για ένα ζήτημα μάλιστα που αφορά τον ίδιο τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.