26.7.22

Συγκρουσιακός και στο ασφαλιστικό...


Τη σοβαρή κατηγορία προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως «θέλει να στερήσει από τους νέους μας, 40 χρόνια από τώρα, τις επικουρικές... τους συντάξεις» διατύπωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), χθες, στην Τεχνόπολη. «Ημασταν δέσμιοι προκαταλήψεων που εξακολουθούν και σήμερα να μας ταλαιπωρούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ενός στημένου επικοινωνιακά διαλόγου με τέσσερις νέους ασφαλισμένους που κλήθηκαν από την εταιρεία, διοργανώτρια της εκδήλωσης, να πλαισιώσουν το σκηνικό του. Ωστόσο, στην εκδήλωση, η οποία ήταν προφανές ότι είχε προγραμματιστεί βάσει του παλαιότερου προεκλογικού -για το φθινόπωρο- σχεδιασμού, διατυπώθηκαν και ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία του ΤΕΚΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΚΑ κ. Κερασιώτου, ήδη το Ταμείο μετρά στο δυναμικό του 50.000 ασφαλισμένους. Μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα έχουν φτάσει τους 80.000, ενώ 30.000 είναι οι εργοδότες που έχουν ασφαλίσει το προσωπικό τους στο ΤΕΚΑ.

«Μέχρι το 2050 αναμένεται η αύξηση να είναι γεωμετρική με 2,5 εκατ. ασφαλισμένους και το μικρό ποσό των 4 εκατ. σε κεφάλαια θα έχει φτάσει τα 56 δισ. καθιστώντας το ΤΕΚΑ τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας» είπε η κ. Κερασιώτου.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους» ανακοινώθηκε, επίσης, ότι σε πλήρη ή πιλοτική εφαρμογή θα τεθούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου τρεις νέες ψηφιακές εφαρμογές. Η πρώτη αφορά την καρτέλα του εργοδότη, στην οποία θα φαίνεται τι πλήρωσε και τι πρέπει να πληρώσει, η δεύτερη την εφαρμογή των συμψηφισμών των υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης και η τρίτη το myTEKA για τους μη μισθωτούς. Η συγκεκριμένη εφαρμογή από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα επεκταθεί και για τους μισθωτούς. «Θα αποτελέσει τον καθρέφτη της νέας επικουρικής σύνταξης από τον οποίο οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν πόσα χρήματα έχουν στον λογαριασμό τους και πόσα χρήματα θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί από τους εργοδότες και δεν έχουν κατατεθεί ενώ το 2025 οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν και το επενδυτικό προφίλ που προτιμούν» σημείωσε η κ. Κερασιώτου.

«Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των συντάξεων αλλά για ένα δημόσιο Ταμείο» υποστήριξε ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος, αποσιωπώντας τις μελέτες που προβλέπουν τεράστιο κόστος μετάβασης, ισχυρίστηκε ότι «όλες οι μελέτες υπολογίζουν στα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο μεσοσταθμικά το κόστος μετάβασης για τα επόμενα 50 χρόνια». Σημείωσε δε ότι ετησίως ο κρατικός προϋπολογισμός καταβάλλει 15 δισ. για τις συντάξεις και πρόσθεσε ότι την πρώτη χρονιά το κόστος του ΤΕΚΑ ήταν μόνο 34 εκατ. ευρώ.

«Για τους εξής τέσσερις βασικούς λόγους έγινε αυτή η μεταρρύθμιση» συμπλήρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου: «Να εξασφαλίσουμε υψηλότερες συντάξεις για τη νέα γενιά, να δημιουργήσουμε επενδυτικό κεφάλαιο που θα επενδυθεί ως καύσιμο στην ελληνική οικονομία μέσω των ατομικών κουμπαράδων, να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη εργασία και να διαμορφώσουμε μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο για όλο το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα»...

Xριστίνα Κοψίνη

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: