4.7.22

«Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία...


Άντα Ψαρρά

Ενα περίεργο φαινόμενο είχαμε χθες, εκτός από τις επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Το φαινόμενο της σιωπής των ΜΜΕ και των δύο κομμάτων που επένδυσαν τόσο πολύ στη θεωρία της σκευωρίας. Μια εκκωφαντική σιωπή, που ελάχιστα διακόπηκε με ψιθύρους άρνησης αποδοχής της πραγματικότητας.

Ο κ. Σκαλτσούνης, τοποθετημένος από την... κυβέρνηση πρόεδρος του ΣτΕ, αποχωρώντας έστω και με τον αδόκιμο τρόπο έκδοσης βουλεύματος, τα μεσάνυχτα της συνταξιοδότησής του, δεν μπορούσε να ακυρώσει το σύνολο της εισηγητικής πρότασης κι έτσι αρκέστηκε στην υπογραφή ενός βουλεύματος που ναι μεν αποδομεί όλη τη θεωρία της σκευωρίας, αλλά θα σύρει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου δύο συναδέλφους του (μία εν ενεργεία και έναν πρώην) με μια κατηγορία απολύτως άσχετη και εμφανώς –κατά την ταπεινή μας γνώμη– αστήρικτη.

Η υπόθεση της μη έκδοσης, το πρώτο εξάμηνο του 2015, δελτίου τιμών φαρμάκων από τους Α. Ξανθό και Δ. Κουρουμπλή έχει απολύτως ξεκαθαριστεί και ίσως αν έμπαινε το Δικαστικό Συμβούλιο στον κόπο να ρωτήσει, αν όχι τους πρώην υπουργούς, αλλά τους τότε συνομιλητές των Θεσμών, θα επιβεβαίωνε ότι, εν τω μέσω διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μνημονίου, δεν ήταν δυνατόν να εκδοθεί δελτίο και ότι επίσης σε καμιά περίπτωση αυτό δεν έβλαψε το Δημόσιο, λόγω ήδη κλειστού προϋπολογισμού. Το πολύ πολύ, να είχαν πληρώσει εκείνο το διάστημα κάτι παραπάνω οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Επομένως, η καθυστερημένη διαβίβαση της μήνυσης των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή, με κατηγορούμενους ως ηθικό αυτουργό τον Δ. Παπαγγελόπουλο και αυτουργό την Ελένη Τουλουπάκη, δεν είχε καμιά απολύτως επίπτωση σε τίποτα. Οσο για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου στους Ράικου (που επίσης δεν είχε διαβιβάσει τη μήνυση αμελλητί), Οικονόμου, Τσατάνη κ.λπ., δύσκολα πείθουν, πολλώ μάλλον όταν κάποιες σκανδαλώδεις υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν άρον άρον, ενώ οι πιεζόμενοι εισαγγελείς θυμήθηκαν τις καταγγελίες τους χρόνια αργότερα.

Τώρα, θα συγκροτηθεί, εν όψει εκλογών, άλλο ένα Ειδικό Δικαστήριο, που θα απασχολήσει 19 Ανώτατους Δικαστικούς και θα ασχοληθεί με μια υπόθεση που δύσκολα θα μπορούσε να απασχολήσει ακόμα κι ένα απλό πειθαρχικό όργανο της Δικαιοσύνης. Ενα Ειδικό Δικαστήριο, από όπου θα απουσιάζει απολύτως η NOVARTIS και, φυσικά, η θεωρία της σκευωρίας. Δυστυχώς για τον απογοητευμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Οικονόμου, τα λεγόμενά του είναι επαναλήψεις τετριμμένων κυβερνητικών αφηγημάτων.

Το αμετάκλητο βούλευμα που ανέτρεψε τόσα πολιτικά σχέδια λέει ότι:

■ Τα «ανατριχιαστικά ευρήματα» (Πρώτο Θέμα 5.5.2020) και η «προαναγγελία παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της “εγκληματικής οργάνωσης Ρασπούτιν” σε Ειδικό Δικαστήριο για βαρύτατα κακουργήματα, όπως της σύστασης συμμορίας, εκβίασης, δωροληψίας κ.ά.» ήταν αέρας κοπανιστός.

Το βούλευμα αποδέχεται ως σύννομες τις ενέργειες των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, κρίνοντας πως ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με τα 10 πολιτικά πρόσωπα και για τον λόγο αυτόν αποφάσισε και την απαλλαγή τους. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι με έκτακτη τροπολογία άλλαξε ο Π.Κ., έτσι ώστε να μπορεί πλέον να υπάρχει πολιτική αγωγή στο Ειδικό Δικαστήριο, δηλαδή με δυο λόγια όλοι όσοι έχουν προσφύγει κατά πολιτικών αντιπάλων έχουν δυνατότητα να παρασταθούν, για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες τους. Τι θα πουν, όμως, τώρα οι μηνυτές: Γεωργιάδης Λοβέρδος, Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας κ.λπ., όταν δεν θα υπάρχει καμία αναφορά και καμία κατηγορία σχετική με σκευωρία και ούτε καν θα απασχολήσει η NOVARTIS τη διαδικασία;

■ Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και «άτυπος» σύμβουλος κ. Μανιαδάκης παραδέχτηκε και στην ΕΛ.ΑΣ. ότι είχε απειληθεί από τον Γιάννη Στουρνάρα, επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας τα στοιχεία που προσκόμισε ο Κώστας Βαξεβάνης. Βέβαια, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για την προσφυγή Τουλουπάκη σχετικά με την παραποίηση του εγγράφου του FBI, παρά το γεγονός ότι διατάχτηκε στις 3/6 εισαγγελική έρευνα για το θέμα. Ετσι κι αλλιώς, όμως, εφόσον η NOVARTIS έφυγε από το αντικείμενο του Ειδικού Δικαστηρίου, το έγγραφο προφανώς θα απασχολήσει άλλη δικαστική διαδικασία. Τελικά, ο Α. Λοβέρδος, μοναδικός πολιτικός που διώκεται για το σκάνδαλο, είχε δίκιο όταν έλεγε μετά την απαλλαγή Μανιαδάκη ότι «η σκευωρία κατέρρευσε». Μάλλον, όμως, ο ίδιος άλλο εννοούσε!

■ Ολη η προπαγάνδα για τους κουκουλοφόρους ήταν μάταιη, ενώ ακόμα και σήμερα ο Κ. Τσιάρας, παρά τη δέσμευσή του, δεν έχει φέρει στη Βουλή νομοθέτημα για την υποχρεωτική ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας προστατευόμενων μαρτύρων. Το βούλευμα κρίνει ότι σωστά προστατεύτηκαν οι μάρτυρες που κατέθεσαν για το σκάνδαλο, εισφέροντας τα στοιχεία που γνώριζαν. Αυτό, αν μη τι άλλο, δημιουργεί και μια αισιοδοξία για επόμενες υποθέσεις που κάποιος θα θελήσει να καταγγείλει τη διαφθορά, παρά το γεγονός ότι ο ε.τ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, έγραφε πρόσφατα ότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες έπρεπε να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι και όχι ως μάρτυρες και χωρίς κουκούλες».

Το πλέον σημαντικό και ουσιώδες, όμως, είναι ότι υιοθετήθηκε η κατηγορία για καθυστέρηση και πιέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με βλάβη του Δημοσίου. Ισως, βέβαια, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου να θυμήθηκαν τη SIEMENS, όπου οι επικεφαλής δικαστικοί δεν έβλεπαν κανέναν λόγο να πάει η δικογραφία στη Βουλή και ότι «η αποδοχή δώρων της εταιρείας από τους πρώην υπουργούς Ακη Τσοχατζόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να είναι ηθικά επίμεμπτη, όχι όμως και ποινικά κολάσιμη, καθώς δεν συνδυάζεται με αντιπαροχή» (Γ. Σανιδάς).

Εκτός βουλεύματος

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των μη στρατευμένων ΜΜΕ, τα «αδιευκρίνιστα ποσά», όπως χαρακτηρίστηκαν από τον (νέο) οικονομικό εισαγγελέα, κ. Μπαρδάκη (οι καταθέσεις σε λογαριασμούς του Αδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μπορεί να διαπιστώθηκε ότι δεν συνδέονται με τη Novartis, όπως καταγράφηκε στη διάταξη αρχειοθέτησης της έρευνας, παραμένουν όμως αδιευκρίνιστα. Ωστόσο, διαβιβάστηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης και η έρευνα συνεχίζεται, σε φορολογικό πεδίο πλέον, και είναι στη δικαιοδοσία του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος μπορεί να τα ελέγξει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: