Προτεραιότητα στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής θέτει πλέον, μετ΄επιτάσεως, η Χαριλάου Τρικούπη. Επιδιώκει -και για προσπορισμό ψήφων – να φρεσκάρει προς τα …κεντροαριστερά το... σοσιαλδημοκρατικό προφίλ της που μέχρι τώρα έχει προσδεθεί στο άρμα των δεξιόστροφων πολιτικών της. Κυρίως χτίζει μεθοδικά το αφήγημα της κυβερνητικής δύναμης που έχει συγκεκριμένες θέσεις -μακρυά από τις δικομματικές αντιπαραθέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική του διμέτωπου καλά κρατεί…
Ομως, αυτή την περίοδο (πιθανόν να παίζουν ρόλο και δημοσκοπικά ευρήματα), προβάλλει έντονα ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απευθύνονται στη μεσαία τάξη, στους κοινωνικά ευάλωτους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη είναι να πείσει τον κόσμο ότι το νέο ΠΑΣΟΚ δεν είναι… μία από τα ίδια, ότι η Χαριλάου Τρικούπη διαφέρει ως προς τις πολιτικές που προτείνει και ως προς το ιδεολογικό της στίγμα από την Κουμουνδούρου και την Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκαν επί μιάμιση ώρα στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Ιουλίου 2022, οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια, τον πληθωρισμό , την κοινωνική κατοικία , με παρόντα και εισηγητή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη που έδωσε το σήμα για εξωστρεφή πολιτική δράση με στόχευση την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό (εφαρμόσιμα και κοστολογημένα μέτρα ) στις οικονομικές πολιτικές ( ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός φοβίζει τη Χαριλάου Τρικούπη).
Μάλιστα, οι προτάσεις για την κοινωνική πολιτική πολιτική εν είδει προγραμματικής διακήρυξης επί θεμάτων που συνδέονται με τη μείωση των ανισοτήτων αποτελούν και πρόπλασμα μελλοντικά για μετεκλογικές συνεργασίες. Είναι κάτι που άφησε ανοιχτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης , απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση (ΕΦΣΥΝ-Δημήτρης Κουκλουμπέρης). Παράλληλα, τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής που συνδέονται και με την ενεργειακή/οικονομική κρίση που χτυπά κοινωνικά ευάλωτους αλλά και ιδιαίτερα νέους (υψηλή ανεργία) συνδέονται και με τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με την Παιδεία. Σύντονα άλλωστε αναμένεται να σκιαγραφηθεί σε όλο το πλάνο της η συνολική προγραμματική διακήρυξη της Χαριλάου Τρικούπη.
Είναι χαρακτηριστικό πώς απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δημοσιογραφική ερώτηση (ΕΡΤ-Λίνα Μπεθάνη) σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που προωθεί η υπουργός Παδείας Νίκη Κεραμέως. Δεν άφησε ασχολίαστη ο Νίκος Ανδρουλάκης την αντιπαράθεση με αφορμή την φράση Βερναρδάκη για την υπουργό Παιδείας («Καταδικάζουμε ευθέως οτιδήποτε σπείρει την διχόνοια, το μίσος και την απαξίωση του πολιτικού λόγου. Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης». Για φτάσει στο ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή να αναδείξει ότι «χρειάζεται μία άλλη αντιπολίτευση, που θα θέτει τα ζητήματα με ρεαλιστικό τρόπο και θα τα επιλύει με προοδευτικό πρόσημο», αλλά και και μια άλλη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι όλες οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και το νομοσχέδιο Κεραμέως «είναι προς όφελος των λίγων».
Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα στη Βουλή για το ίδιο θέμα εξαπέλυε πυρά και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης. Πάντως, στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία αλλάζει για μία ακόμα φορά τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Ουσιαστικά βραχυκυκλώνει την διοίκηση στα πανεπιστήμια και παράλληλα δεν ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα τους και τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες υψηλότερου επιπέδου στα παιδιά του ελληνικού λαού, γι’ αυτό έχουμε αρνητική θέση απέναντι στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Ακόμα και τις ρήτρες της ακαδημαϊκής κινητικότητας, που είχαμε βάλει ώστε να σπάσουμε τα οικογενειοκρατικά κατεστημένα στα πανεπιστήμια, τις αφαιρεί η κυρία Κεραμέως ευνοώντας αυτά τα κατεστημένα να αναπτυχθούν εκ νέου».
Αποτύπωσε τόσο τα δεδομένα για το αυξημένο κόστος διαβίωσης λόγω της ενεργειακής οικονομικής κρίσης και των διεθνών εξελίξεων, όσο και τα αντίμετρα που προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη. Τα πυρά του προς την κυβέρνηση της ΝΔ είναι για αναποτελεσματική διαχείριση και αδράνεια ενώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ για μη αξιόπιστη αντιπολίτευση.
Προτάσεις για μια νέα κοινωνική στεγαστική πολιτική παρέθεσε ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «μια ολιστική προσέγγιση». Η ενοικίαση κατοικιών τίθεται στο κέντρο της στεγαστικής πολιτικής της Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει τη δημιουργία αποθέματος κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια .
Μάλιστα, με επίκεντρο την ενοικίαση, προβάλλει την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (αλά αντιπαροχή) όπως γίνεται στην Πορτογαλία, στην Αυστρία και αλλού. Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, ρόλο θα έχουν και τα πανεπιστήμια για την αξιοποίηση ακινήτων τους σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και με Οργανισμό ο οποίος, όπως σημειώνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα συσταθεί σχετικά με τη στέγη. Κατά τον Σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Ηλία Κικίλια υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι ύψους 1,5 δις ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κατασκευή δώδεκα -δεκατριών χιλιάδων κατοικιών. Η δυνατότητα στοχευμένης αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στέγη και η ειδική πρόβλεψη για νέες οικογένειες απτελούν αιχμή του δόρατος για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ταυτόχρονα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει κίνητρα προς ιδιοκτήτες κατοικιών που είναι “κλειστές”, ώστε αυτές να δοθούν για ενοικίαση (τέτοιο πρόγραμμα εξελίσσεται στη Βαρκελώνη, σημείωσε ο Ηλίας Κικίλιας) .
Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργεικαή φτώχεια “υπογράφονται” από τον Καθηγητή Ε.Μ.Π. και Γραμματέα Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Δούκα. Ο πανεπιστημιακός τόνισε ότι η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σημείωσε ότι οι κυβερνητικές επιλογές πρόσδεσης της χώρας στο φυσικό αέριο έκαναν την Ελλάδα απολύτως τρωτή και σε κερδοσκοπία τρίτων χωρών. Η ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον καθηγητή Χάρη Δούκα, χτύπησε πιο σφοδρά την Ελλάδα ως προς τον ηλεκτρισμό (η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα είναι στην τριάδα των χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ακριβότερη τιμή ρεύματος). Ο Χάρης Δούκας επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ετάχθη κατά της απόφασης της ΕΕ να ενταχθεί στην “πράσινη ενέργεια” η πυρηνική. Πρότεινε το σχεδιασμό μιας μεγάλης “ηλεκτρικής λεωφόρου” από την Ελλάδα στη Βαυαρία ώστε να μεταφέρεται μέσω της χώρας μας ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.
Συγκεκριμένες λύσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας με επίκεντρο τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό πρόετινε ο Φίλιππος Σαχινίδης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ . Επεσήμανε ότι αν κάτι πρέπει να διδαχθούμε είναι ότι στις κρίσεις οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι οι χειρότερες σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Μάλιστα, η πέμπτη θέση στον πληθωρισμό στην ΕΕ που κατέχει η χώρα μας γίνεται πιο αρνητικά εμβληματική, καθώς μόνο οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία που είναι κοντά στην Ουκρανία τη ξεπερνούν. Παράλληλα, ο Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι οι συνεχείς αναθεωρήσεις του πληθωρισμού που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ (τώρα μιλά για 7,6% για τη χρονιά) ενισχύουν την αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον και οδηγούν για παράδειγμα σε αναστολή επενδυτικών προγραμμάτων. Εστίασε στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, όπως η μείωση των έμμεσων φόρων, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ κ.ά. σαν ασπίδα προστασίας για τους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη. Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με την αδράνεια που επέδειξε» επιβάλλει ουσιαστικά «φόρο πληθωρισμού» που οδηγεί σε αύξηση των ανισοτήτων. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός δεν έχει τις ίδιες συνέπειες για πλούσιους και φτωχούς, διευρύνει την ψαλίδα η κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Σαχινίδης, επαίρεται για την κεντρώα φυσιογνωμία της…
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου