5.7.22

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ...


Ανεβαίνουν οι πολιτικοί τόνοι ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το... πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά τη δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σχέδιο νόμου, ζήτησε την απόσυρσή του, χαρακτηρίζοντας τη χρονική στιγμή της κατάθεσής του από την κυβέρνηση «ύποπτη», συνδέοντάς την με τις εθνικές εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο. Σημαντική είναι η απόφαση της Συγκλήτου του εμβληματικού ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει σε έναν νεκρό χρόνο με όρους μπασκετικούς, στο 93΄ με όρους ποδοσφαιρικούς, να εισαγάγει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει εκ νέου όλη τη δομή και το πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου. Και το επιλέγει σε μια περίοδο όπου πράγματι η ελληνική κοινωνία έχει πάρα μα πάρα πολλά κρίσιμα θέματα να ασχοληθεί, που την ταλανίζουν». Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα μυρίζει έντονα ναφθαλίνη. Οι ιδέες του κ. Τσίπρα και το πολιτικό του λεξιλόγιο αφορούν το παρωχημένο παρελθόν και δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της νεολαίας και των πανεπιστημιακών στο 2022. Ο κ. Τσίπρας είναι η προσωποποίηση της πιο ακραίας οπισθοδρόμησης και αντιδραστικότητας, υπερασπιζόμενος όλα όσα απαιτεί η κοινωνία να αλλάξουν δραστικά. Υπερασπίζεται τη βαριοπούλα και την ανομία. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη γνώση, την έρευνα, την ακαδημαϊκότητα, την προκοπή των ΑΕΙ και της νεολαίας. Οσον αφορά δε τον χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει το τεκτονικό ρήγμα που μας χωρίζει. Αυτός θεωρεί ότι σε περιβάλλον τεράστιων κρίσεων και προκλήσεων, λύση είναι η αδράνεια. Εμείς, αντίθετα, δίνουμε λύσεις με πράξεις και έργα».

Από την πλευρά της η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ σε απόφασή της αναφέρει ότι το ν/σ εισαγάγει θετικές ρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν σημεία όπου χρήζουν άμεσης διόρθωσης. «Το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης διασφαλίζει μεν ότι ο πρύτανης εκλέγεται –έστω και εμμέσως– από τα μέλη ΔΕΠ και ότι αποφεύγεται η διαρχία που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενους νόμους, απέχει όμως από την εκπεφρασμένη γνώμη πολλών μελών της συγκλήτου», λέει για το κεφάλαιο που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις. Παράλληλα, προτείνει διορθώσεις στο νέο πλαίσιο απόκτησης παιδαγωγικής επάρκειας στα ΑΕΙ, το οποίο παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο του Σαββάτου 1.7. Αντίθετα, με οξύτητα αντέδρασε η νεολαία του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το νέο μονοετές πρόγραμμα θα έχει όριο εισακτέων, αφού η κάθε σύγκλητος θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος και η ποσόστωση ανά κατηγορία. Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότησή του δεν είναι εξασφαλισμένη»...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: