9.7.22

Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον πρέσβη του στη Γερμανία...


...χωρίς αιτιολογία...
Αναπάντητα ερωτήματα από το σημερινό προεδρικό διάταγμα με το οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον πρεσβευτή του Κιέβου στη Γερμανία, αλλά και άλλους κορυφαίους διπλωμάτες της χώρας του στο εξωτερικό.

Το...διάταγμα δεν παρουσιάζει κάποια αιτιολογία για τις προεδρικές αποφάσεις, εν μέσω σκληρού διπλωματικού παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, εκτός από τον Αντρίι Μέλνικ, ο Ζελένσκι απέπεμψε και τους πρεσβευτές της χώρας του σε Νορβηγία, Τσεχία, Ινδία και Ουγγαρία.

Ο Ζελένσκι έχει προτρέψει τους διπλωμάτες του να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη και στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία καθώς προσπαθεί να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας, ενώ οι σχέσεις του Κιέβου με το Βερολίνο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

Η αποπομπή του Αντρίι Μέλνικ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ήταν προγραμματισμένη, ενώ οι πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα ανέφεραν ότι ενδέχεται να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Τελικά, όμως, αποχωρεί από το Βερολίνο χωρίς να αναλαμβάνει κάποιο νέο πόστο. 

Ολοκαύτωμα και οργή σε Πολωνούς και Εβραίους
Ο Μέλνικ ήταν πρέσβης στη Γερμανία από το 2015, μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραμείνει διπλωμάτης σε ένα συγκεκριμένο πόστο. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ζητούσε επιτακτικά μεγαλύτερη βοήθεια προς τη χώρα του, κυρίως όπλα, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Είχε, άλλωστε, δεχθεί και ο ίδιος αρκετά βέλη, καθώς πολλές φορές οι δηλώσεις του ξεπερνούσαν τα διπλωματικά όρια, ενώ στο Βερολίνο επικρατούσε δυσφορία προς το πρόσωπό του. 

Όπως σημειώνει το Spiegel, πρόσφατα, δέχθηκε κριτική για τον Ουκρανό αντισημίτη εθνικιστή, Στέπαν Μπαντέρα, τον οποίο υπερασπίστηκε αρνούμενος ότι ήταν δολοφόνος Εβραίων και Πολωνών, υποστηρίζοντας ότι για τη φήμη αυτή φταίει το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Μπαντέρα έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ακροδεξιός και συνεργάτης των Ναζί και η πορεία της ζωής του είναι αμφιλεγόμενη.

Οι δηλώσεις του Μέλνικ, όμως, προκάλεσαν αντιδράσεις στην Πολωνία, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία τον κατηγόρησε ότι «διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα, υποβαθμίζοντας το Ολοκαύτωμα και προσβάλλοντας εκείνους που δολοφονήθηκαν από τον Μπαντέρα και τους συνεργάτες του».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρεσβευτή του, ενώ ο ίδιος ο Μέλνικ πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «παράλογες κατηγορίες» για να συμπληρώσει ότι «πάντοτε καταδίκαζα τα εγκλήματα των Ναζί».

Το επεισόδιο με τον Σολτς 
Στις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το Βερολίνο και το Κίεβο έφτασαν σε διπλωματική αντιπαράθεση, όταν ο Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, αντιδρώντας για δηλώσεις που είχαν γίνει κατά του προέδρου της Γερμανίας.

Ο Μέλνικ τότε τον είχε αποκαλέσει «προσβεβλημένο λουκάνικο», αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «διπλωματικά ανάρμοστη» φράση που προσέβαλε πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο στην Γερμανία.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ρωσική προέλαση στα ανατολικά δοκιμάζει εκ νέου τις σχέσεις του Κιέβου με το Βερολίνο, ενώ και οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την επικείμενη ενεργειακή κρίση φαίνεται πως προκαλούν δυσφορία.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι μεταξύ Γερμανίας και Καναδά με μια τουρμπίνα στο επίκεντρο. Το Βερολίνο πιέζει προκειμένου το συγκεκριμένο εξάρτημα να επισκευαστεί και να παραδοθεί στην ρωσική Gazprom με στόχο να λυθούν τα τεχνικά προβλήματα που επικαλείται η Μόσχα για την μειωμένη λειτουργία του Nord Stream.

Δεν υπάρχουν σχόλια: