27.7.22

Ρεκόρ τιμών για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό...


...μετά τη συμφωνία στην Ε.Ε....

Στις γωνίες του τριγώνου «Ευρωπαϊκή Ένωση - αγορές- Ρωσία» βρίσκεται η απάντηση του νέου ράλι στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταγράφηκε χθες, μολονότι στις Βρυξέλλες επήλθε γρήγορα πολιτική συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών-μελών για «ψαλίδι» 15% σε εθελοντική βάση στην... κατανάλωση φυσικού αερίου, από 1ης Αυγούστου έως 31 Μαρτίου του 2023.

Παρότι τα ευρωπαϊκά κράτη ομονόησαν και στην μετατροπή του εθελοντικού χαρακτήρα του μέτρου σε υποχρεωτικό σε περίπτωση έλλειψης ή πολύ υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα, εντούτοις η κίνηση της Gazprom να θέσει σε εφαρμογή τον αγωγό Nord Stream1 με μειωμένη ροή, δηλαδή στο 20% των δυνατοτήτων του με την επανεκκίνησή του μετά τις εργασίες συντήρησης, έχει «βάλει φωτιά» στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, στα 214 ευρώ ανά MWh, την ακριβότερη τιμή όλων των εποχών, «εκτινάχτηκε» χθες το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κι ενώ δεν έχει διακοπεί -ακόμη κατά τις Βρυξέλλες- παντελώς η προμήθεια με ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Για αρκετούς αναλυτές, το χθεσινό «μαύρο ρεκόρ» προεξοφλεί το οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας από πλευράς της Μόσχας, τη στιγμή που τα διαθέσιμα αποθέματα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι οριοθετημένα, λόγω της υψηλής ζήτησης και των μακροχρόνιων συμβολαίων, όπως επίσης και επιμέρους προβλημάτων που εμφανίστηκαν στους τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Ήδη, άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει προς την Ευρώπη το 71% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξήγαγαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την εξασφάλισή LNG έχει υπερβεί κάθε όριο λόγω της εκρηκτικής ζήτησης, αφήνοντας εκτός αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Πακιστάν, η Ινδία και η Αργεντινή, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει ότι τελικά αυτές οι χώρες δεν θα στραφούν – εξαιτίας της έλλειψης – προς τη Ρωσία.

Πάντως, όσο η Ρωσία θα μειώνει την προσφορά, τόσο οι τιμές θα εκτοξεύονται (με το φυσικό αέριο να καταγράφει χθες τέτοιο ρεκόρ από το 2008), καθώς ο περιορισμός της ροής από πλευράς της Μόσχας θα κορυφώνεται μήνα με τον μήνα, όπως εκτιμάται, προκειμένου να προκαλούνται εσωτερικοί τριγμοί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και συνακόλουθα στις ηγεσίες τους.

Στα καλά νέα της χθεσινής ημέρας εντάσσεται και ο ρυθμός παραγωγής και εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από πλευράς των ΗΠΑ, καθώς αποδείχθηκε εντονότερος από το αναμενόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανοίγοντας παράθυρο για αμερικανική ενεργειακή στήριξη προς την Ευρώπη στο ίδιο επίπεδο και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οπότε και αναμένεται να επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες λόγω του χειμώνα, στη Γηραιά Ήπειρο. Σε αυτήν την προοπτική, αν δηλαδή η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ παραμείνει στα μέχρι τώρα γνωστά επίπεδα, τότε η Ευρώπη θα εισάγει συνολικά 45 δισ κυβικά μέτρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ισοσκελίζοντας σχεδόν το ενεργειακό έλλειμμα της ΕΕ για τον επερχόμενο χειμώνα.

Την ίδια ώρα, ο «ενεργειακός πόλεμος» επί ευρωπαϊκού εδάφους συμπαρασύρει τις τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως εξαιτίας και των κλιματολογικών συνθηκών, καθώς ο καύσωνας που πλήττει τις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 10% της ενεργειακής ζήτησης το φετινό Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021, δημιουργώντας επιπρόσθετους πονοκεφάλους στις δυτικές ηγεσίες ως προς τα ποσοστά ενεργειακής επάρκειας.

Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στο πεδίο της ενέργειας κλιμάκωσε χθες και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η τιμή του άγγιξε νέο υψηλό στο Χρηματιστήριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης, της μειωμένης παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές και μαζί την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, παρά την αυξημένη, επίσης, συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων. Στην κατεύθυνση αυτή, η μέση τιμή του ρεύματος για τη σημερινή ημέρα ανέρχεται στα 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη στα 650 ευρώ και την ελάχιστη στα 267,05. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τις τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται τελικά στο Χρηματιστήριο, αλλά αποζημιώνονται με βάση το πλαφόν που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ανά τεχνολογία παραγωγής.

Παρά την ανιούσα στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού διεθνώς, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε χθες την πολιτική συμφωνία των 27 κρατών -μελών για εθελοντικό ψαλίδι 15% στη χρήση φυσικού αερίου από τον επόμενο μήνα, επιλέγοντας να σηκώσει τους τόνους κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: