6.7.22

«Πόλεμος» για την τιμή της Ακτής...



Τι συνδέει το καλοκαίρι, μια ξαπλώστρα σε οργανωμένη πλαζ και τον τραγουδοποιό Κωστή Μαραβέγια; Τα συνδέει η αντιπαράθεση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την... Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη διαχείριση των παραλιών της περιοχής –και όχι μόνο. Αντιπαράθεση που αφορά την αυτονόητη απαίτηση της Αυτοδιοίκησης να έχει τη δικαιοδοσία που της δίνει ο νόμος στους όρους εμπορικής εκμετάλλευσης ενός δημόσιου αγαθού, όπως η πρόσβαση στην παραλία.

Η αρχή έγινε με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της ΕΤΑΔ να αυξήσει φέτος κατά 25% τις τιμές εισόδου στη μόνη οργανωμένη πλαζ που τυπικά ανήκει στο Δημόσιο και τη διαχειρίζεται η ίδια.

Οπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» (16/6/2022, «Ακριβές βουτιές στη Βουλιαγμένη»), εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας, που έχει καταστήσει απαγορευτικό το κόστος των διακοπών για χιλιάδες νοικοκυριά, η ΕΤΑΔ αποφάσισε να αυξήσει στην «Ακτή Βουλιαγμένης» το κανονικό εισιτήριο από τα 8 στα 10 ευρώ τις καθημερινές και στα 15 τα Σαββατοκύριακα και το μειωμένο στα 5 και στα 8 αντίστοιχα, με την παράδοξη απόκλιση από τα συνήθη ότι το μειωμένο αφορά, εκτός από τους ανηλίκους 6-15, και τους ηλικιωμένους άνω των 75(!) ετών, και όχι άνω των 65.
Η ΕΤΑΔ μας είχε απαντήσει τότε ότι οι αυξήσεις ήταν αναγκαίες λόγω αναβάθμισης της πλαζ, ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει παραμένουν φθηνότερες από αυτές στις πλαζ που διαχειρίζονται ιδιώτες και ότι σε κάθε περίπτωση «είναι μια Α.Ε. που ελέγχεται από το Υπερταμείο και τους θεσμούς της Ε.Ε. και οφείλει να έχει έσοδα και κέρδη».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου, ο Δήμος ΒΒΒ τοποθέτησε στην είσοδο της «Ακτής Βουλιαγμένης» μια μεγάλη πινακίδα με την οποία ενημέρωνε το κοινό ότι η Επιτροπή Ελέγχου Ακτών Βουλιαγμένης (ΕΠΕΛΑΚ), όργανο που έχει συγκροτηθεί από το 2001 με συμφωνία Δημοσίου (ΕΟΤ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Βουλιαγμένης) για να καθορίζει χρήσεις, ωράρια λειτουργίας και τιμές στις πλαζ (με τη συμμετοχή και των διαχειριστών του, Δημοσίου ή ιδιωτών-μισθωτών), αποφάσισε τις νέες τιμές για την Ακτή ως εξής: Κανονικό εισιτήριο 7,5 ευρώ τις καθημερινές, 8,5 τα Σαββατοκύριακα, μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ (άνω των 65 ετών, παιδιά 6-15, φοιτητές, πολύτεκνοι κ.λπ.), ΑμεΑ και συνοδοί, παιδιά ώς 6 ετών, δημότες Βουλιαγμένης δωρεάν, δημότες Βάρης και Βούλας εφάπαξ αντίτιμο 25 ευρώ για όλη τη θερινή περίοδο.

οδο.


Πώς αντέδρασε η ΕΤΑΔ; Εκτός του ότι δεν παρέστη στη συνεδρίαση της ΕΠΕΛΑΚ, αν και προσκλήθηκε από τον Δήμο ΒΒΒ, στη δική της πινακίδα στην είσοδο της Ακτής με τις τιμές «απαντά» στην πινακίδα του δήμου και ενημερώνει το κοινό ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του. Ετσι, ο «πόλεμος» των πλαζ γίνεται και «πόλεμος» πινακίδων, αλλά και σύγχυσης στους προφανώς αμήχανους λουομένους που προφανώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος αν απαιτήσουν να πληρώσουν το χαμηλότερο εισιτήριο που επέβαλε ο δήμος μέσω ΕΠΕΛΑΚ.

Ανακρίβεια

Στο σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» η ΕΤΑΔ μας απάντησε με τον ίδιο τρόπο: «Σε συνέχεια των πρόσφατων ενεργειών του Δήμου ΒΒΒ, για την αποκατάσταση της αλήθειας η ΕΤΑΔ Α.Ε. ενημερώνει ότι: Η Ακτή Βουλιαγμένης είναι υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ Α.Ε. και δεν είναι Δημοτική Ακτή. Ως εκ τούτου η τιμολογιακή πολιτική της Ακτής Βουλιαγμένης προσδιορίζεται αποκλειστικά από την ΕΤΑΔ Α.Ε. με βάση τον καταστατικό της σκοπό και τις κατευθύνσεις του Μετόχου της. Η Επιτροπή Ελέγχου Ακτών (ΕΠΕΛΑΚ) δεν έχει εφαρμογή στην Ακτή Βουλιαγμένης. Οπως δεν εφαρμόστηκε ποτέ έτσι δεν τυγχάνει και σήμερα καμίας εφαρμογής».

Στην απάντηση αυτή της ΕΤΑΔ, ωστόσο, υπάρχει μια ανακρίβεια: Αν η ΕΤΑΔ δεν αναγνωρίζει την ΕΠΕΛΑΚ και μέσω αυτής τη δικαιοδοσία του δήμου στις χρήσεις της πλαζ, τότε γιατί ματαιώθηκε άρον άρον η προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου συναυλία-ολοήμερο μπιτς πάρτι του Κωστή Μαραβέγια στην «Ακτή Βουλιαγμένης»; Διότι ο Δήμος ΒΒΒ –και με δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου– ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει άδεια γι’ αυτήν τη συναυλία που οργάνωνε μονομερώς και ερήμην του δήμου η ΕΤΑΔ. Οπότε, η ΕΤΑΔ, σιωπηρά, ανέκρουσε πρύμναν και ο Μαραβέγιας αναζητεί «άλλη ημερομηνία και τοποθεσία» για κάτι που μπορεί και να θύμιζε αμυδρά το ιστορικό πάρτι του Κηλαηδόνη.

Θαλασσοταραχή

Αυτά, όμως, είναι μόνο ο… φλοίσβος της θαλασσοταραχής που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις ΕΤΑΔ και Δήμου ΒΒΒ. Διότι πληροφορούμαστε ότι ήδη στα γραφεία της έχει φτάσει και εξώδικο του δήμου με το οποίο απαιτείται συμμόρφωση της εταιρείας σε όσα ορίζει ο νόμος και το από εικοσαετίας μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΤ, τα ακίνητα και τις πλαζ του οποίου άλλωστε έχει «κληρονομήσει» η ΕΤΑΔ. Και προφανώς, εφόσον η ΕΤΑΔ συνεχίσει να μην αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δήμου, η συνέχεια μπορεί να καταλήξει και στα δικαστήρια.

Αλλωστε, οι τιμές εισόδου στην «Ακτή Βουλιαγμένης» δεν είναι το μόνο διακύβευμα στο σκηνικό «ολικής ρήξης» μεταξύ των δυο πλευρών. Στο βάθος της αντιπαράθεσης υπάρχει ο διαγωνισμός εκμίσθωσης της «Ωκεανίδας», του εμβληματικού τουριστικού ακινήτου της δεκαετίας του 1960 που βρίσκεται εντός της ίδιας πλαζ, δείγμα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού αλλά και πολεοδομικής αυθαιρεσίας.

Η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την «Ωκεανίδα» λήγει στις 28/7, η ΕΤΑΔ φιλοδοξεί η εκμίσθωση των 10 +10 ετών για το ακίνητο των 2.700 τετραγωνικών, με κτίσμα 1.100 τ.μ. να αποτελέσει «πετράδι» της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Αλλά καθώς το ακίνητο είναι ένα παλίμψηστο πολεοδομικών παραβάσεων, τίποτε, μα τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την άδεια του δήμου. Και υποθέτουμε ότι αυτό το ξέρει η ΕΤΑΔ.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: