Στο ίδιο έργο θεατές, με την… επικοινωνία να περισσεύει! Ηταν 8 Ιουνίου όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωνε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών «Antinero» θα προχωρούσε στον καθαρισμό... του δάσους της Πεντέλης «τις επόμενες ημέρες», όμως περίπου ενάμιση μήνα αργότερα «δεν έγινε τίποτα», καταγγέλλουν αυτοδιοικητικά στελέχη μιλώντας στην «Εφ.Συν.». «Στα δάση δεν έγινε τίποτα. Οπως δεν έχει γίνει χρόνια τώρα. Δεν υπήρξαν αποψιλώσεις. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό», σχολίασε σκωπτικά ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Β. Μπουρνούς. «Ούτε φέτος έγιναν ενέργειες στο δασικό μέρος του Πεντελικού», επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και αντιδήμαρχος Πεντέλης, Βλ. Σιώμος.
Το υπουργείο δίνει μια άλλη εκδοχή: πηγές του αντιτείνουν ότι τα μεγάλα προβλήματα με την πυρκαγιά «δημιουργήθηκαν στους οικιστικούς ιστούς που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου» (ασχέτως εάν η φωτιά ξεκίνησε από δασική έκταση), υποστηρίζουν ότι η συντήρηση και διαπλάτυνση του ορεινού δικτύου έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 80%, καθώς και ότι οι καθαρισμοί «έχουν ξεκινήσει» στο βόρειο κομμάτι της Πεντέλης (επικράτεια Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς), ενώ σχετικά με την έκταση που κάηκε προχθές λένε ότι πρόκειται για δάσος «που κάηκε ξανά πρόσφατα και άρα δεν μπορεί να γίνουν επεμβάσεις σε δάσος που προσπαθεί να αναγεννηθεί».
Σε κάθε περίπτωση, τα έργα καθαρισμού δασών είχαν ανακοινωθεί μερικές ημέρες μετά την -πρώτη για το φετινό καλοκαίρι- πυρκαγιά στο Πανόραμα Βούλας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακοινώνει αποψιλώσεις σε 2.220 στρέμματα του Υμηττού (δηλαδή στη μισή έκταση από τα 4.300 στρέμματα που κάηκαν), επιβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο στο σκέλος της αντιπυρικής προστασίας η πρόληψη έπεται της καταστολής, αλλά και ότι η επικοινωνία προηγείται της ουσίας.
Με δεδομένο ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαΐου, καθυστερημένα αντανακλαστικά αναδεικνύονται και από έγγραφο του ΣΠΑΠ από το οποίο προκύπτει ότι ο Σύνδεσμος προέβη σε αναθέσεις υπηρεσιών καθαρισμού και απομάκρυνσης ξηρής βλάστησης στις 11 και 12 Ιουλίου. «Κινητοποιηθήκαμε ταχύτατα» αντιτείνει ο κ. Σιώμος, εξηγώντας ότι μόλις στις 24 Ιουνίου υπήρξε απόφαση χρηματοδότησης του Συνδέσμου από το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ως «αδικία» ότι ο ΣΠΑΠ έμεινε εκτός προγράμματος «Antinero», καθώς ακόμη ότι ο Δήμος Πεντέλης (με εκτάσεις άκρως επίφοβες για πυρκαγιές) έμεινε εκτός των δήμων που εντάχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης, κάτι που σημαίνει -εξηγεί- ότι έμεινε εκτός πρόσθετης χρηματοδότησης και υπηρεσιών για δράσεις αντιπυρικής προστασίας.
Πλήθος καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα σε οικιστικές ζώνες έχουν διατυπωθεί από κατοίκους. «Προφανώς δεν γίνανε όλα τέλεια όσον αφορά τους οικισμούς κι αυτό έχει σχέση με τις καθυστερήσεις στις κρατικές χρηματοδοτήσεις και στην έλλειψη προσωπικού των δήμων. Παρότι καήκαμε, φέτος είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό επεμβάσεων συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο κ. Μπουρνούς, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό κομμάτι. Την ανάγκη ταχύτερων σχετικών διαδικασιών φέρεται να επισήμανε ο δήμαρχος Παλλήνης, Θ. Ζούτσος, σε χθεσινή συνάντηση με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τόνισε και την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης των δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι ο δήμος του έλαβε 40.000 ευρώ πόρους για αντιπυρική προστασία, όταν 120.000 ευρώ κοστολογούνται οι προσλήψεις του απαιτούμενου αριθμού συμβασιούχων.
«Δεν πάει άλλο μ’ αυτήν την πολιτική. Δεν πάει άλλο με την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη, που κοστίζει κάθε χρόνο σε καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και τις λαϊκές περιουσίες, σε κινδύνους πάνω απ’ όλα για την ανθρώπινη ζωή», τόνισε σε περιοδεία του στις πυρόπληκτες περιοχές ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας...
Στέργιος Ζιαμπάκας
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου