22.7.22

Έτσι "έθαψαν" τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας...


Ένα δείγμα του τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν στις 14 Ιουλίου προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα την πολιτική... ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα» έδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος και η Θεοπίστη Πέρκα παρουσίασαν μία έκθεση που τεκμηριώνει ότι τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας είναι πολλαπλάσια από αυτά που υπολογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Τονίζοντας ότι απαιτείται η άμεση φορολόγησή τους προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες από τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Τα πραγματικά υπερ-κέρδη
Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή διαφορετικής μεθοδολογίας υπολογισμού καταλήγωντας στο εξής συμπέρασμα: «Τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ,» και τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ για το 12-μηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ». Αυτά σε αντίθεση με το αντίστοιχο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θέλει τα υπερκέρδη μόλις στα 927 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος και η Θεοπίστη Πέρκα επισήμαναν με βάση τα στοιχεία που κατέθεσαν ότι από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022 τα πραγματικά υπερκέρδη ξεπερνούν τα 1,7 δις. Τόνισαν παράλληλα ότι Προσωρινός Μηχανισμός που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση στην πραγματικότητα «κρύβει νέα υπερκέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ το χρόνο με υπογραφή Υπουργού». Αυτά ενώ οι εταιρίες ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσουν τα τιμολόγια τους για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας έχει θέσει ήδη από τις αρχές του χρόνου πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει στην Βουλή προσπάθεια να "μαγειρευτούν" τα εταιρικά κέρδη, ενώ στα τέλη Απριλίου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη - διάβημα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του θέματος.

Η μεθοδολογία της έκθεσης του ΣΥΡΙΖΑ
Στην έκθεση που δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύεται ο λόγος που οι εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποκλίνουν από αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημειώνεται «η ορθή εκτίμηση των υπερκερδών εκτείνεται αρχικά στο χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021‐Μάρτιος 2022, και προφανώς θα πρέπει να επεκταθεί σε δεύτερο επίπεδο τουλάχιστον έως το τέλος της ουκρανικής κρίσης και της εξομάλυνσης τιμών στην προημερήσια αγορά. Η εκτίμηση βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς των εσόδων των παραγωγών με το πραγματικό πλήρες κόστος παραγωγής, θεωρώντας και ένα εύλογο συνολικό περιθώριο κέρδους χονδρικής επί του μεταβλητού κόστους παραγωγής. Σε αντίθεση με το πόρισμα της ΡΑΕ που υιοθετεί τη μεθοδολογία σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών περιόδων».

Επίσης γίνεται αναλυτική αναφορά στα στοιχεία της μεθοδολογίας της ΡΑΕ που δείχνουν μειωμένα τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «ενσωματώνεται ως εύλογο, κατά την περίοδο της κρίσης, τυχόν υπέρμετρο κέρδος κατά την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς (ένα χρόνο πριν), με την οποία γίνεται η σύγκριση της περιόδου κρίσης. Αυτό θεωρείται ανεπίτρεπτο σε περιόδους κρίσης, όπου το συνολικό κέρδος χονδρικής πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο εύλογο περιθώριο (μέγιστο 5%)». Σημειώνεται παράλληλα ότι «οι μονάδες με χαμηλό μεταβλητό κόστος την περίοδο αναφοράς, λόγω συγκυριακής ή τεχνητής συμπίεσής τους για να επιτευχθεί η ένταξή τους στην αγορά, βγαίνουν ‘κερδισμένες’ στην κρίση, αφού θεωρείται αποδεκτό το αυξημένο κέρδος κατά την περίοδο αναφοράς και συνεπώς μειωμένα υπερκέρδη κατά την περίοδο κρίσης». Τέλος επισημαίνεται ότι «μονάδες που δεν λειτούργησαν ή λειτούργησαν μερικώς ή με μη συνήθη τρόπο κατά την περίοδο αναφοράς δημιουργούν σαθρή βάση για σύγκριση με την επιλεγείσα μέθοδο υπολογισμού υπερκερδών».

Παράλληλα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε προκειμένου να παρουσιαστεί η έκθεση τονίστηκε πως «η Ελλάδα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, κατέγραφε σε μηνιαία βάση και σχεδόν για κάθε μήνα, από τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας πανευρωπαϊκά» και ήταν «πρώτη τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022.». Επίσης υπενθυμίστηκε πως από τον περασμένο Αύγουστο «η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που μετέφερε άδικα και καταχρηστικά το σύνολο της ακρίβειας της χονδρεμπορικής στους καταναλωτές».

Στην πολιτική που ακολούθησε η ΔΕΗ με ευθύνη της κύβέρνησης, άλλωστε, εστιάζεται ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ενεργειακή ακρίβεια. Όπως τονίστηκε αιτία είναι «η επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει το ράλι ακρίβειας με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, στην αισχροκέρδεια το μεγαλύτερο μέρος του 2020 όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, στην εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) χωρίς επαρκή προετοιμασία, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, στην ανοχής εκ μέρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) φαινομένων χειραγώγησης τιμών και λειτουργίας ολιγοπωλίου στην ελληνική ενεργειακή αγορά καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδέσει την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή στο φυσικό αέριο για δεκαετίες, πίσω από την βίαιη και προσχηματική απολιγνιτοποίηση όπου, κρύβεται η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι αντικατάσταση με ΑΠΕ»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: