13.7.22

Ζώνες προστασίας επιχειρηματιών από τη... Φύση...


Σκούπα και φαράσι στις τελευταίες εναπομείνασες διατάξεις για την προστασία της φύσης βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η διαβούλευση ορίστηκε να διαρκέσει μόλις επτά ημέρες για να υποδηλώσει ότι μια κυβέρνηση που ήρθε να νοικοκυρέψει τη χώρα δεν θέλει χρόνο αλλά τρόπο.

Την ίδια στιγμή όμως, επειδή η... αριστεία και η καλή νομοθέτηση διαπερνούν κάθε έκφανση της κυβερνητικής δραστηριότητας, το νομοσχέδιο δεν χαρακτηρίστηκε «σκούπα», όπως θα συνέβαινε παλιότερα, αλλά ερανιστικό. Εκλογές πλησιάζουν άλλωστε, ο έρανος διά πάσαν χρήσιν προβλέπεται.

Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει όμως και άλλους νεωτερισμούς. Για παράδειγμα, γνωρίζαμε έως τώρα ότι οι φωτογραφικές διατάξεις, οι εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων, το ξήλωμα των δικτύων προστασίας δεν έμπαιναν στο κυρίως σώμα ενός νομοσχεδίου αλλά έρχονταν όταν αυτό θα έφτανε προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή νυχτερινών τροπολογιών.

Αυτή η νέα τακτική μπορεί να έχει και δεύτερη ανάγνωση: όταν οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι τόσο φωτογραφικές, φανταστείτε τι μπορεί να κρύβεται στις τροπολογίες που θα έρθουν όταν περάσει την πόρτα του Κοινοβουλίου.

Μέχρι να συμβεί αυτό πάντως, η κυβέρνηση αποκαλύπτει από μόνη της τις προθέσεις της. Στο ενημερωτικό κείμενο που έστειλε γράφει μεταξύ πολλών άλλων ότι σε Ζώνες Προστασίας της Φύσης «προστίθεται η δυνατότητα εξορυκτικής δραστηριότητας», «καταργείται ο περιορισμός οι δρόμοι να είναι αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της προστασίας και βέλτιστης διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου».

Επίσης «δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ», «καταργούνται οι διατάξεις που επέτρεπαν χρήσεις μόνον στις εντός σχεδίου περιοχές», «καταργούνται οι επιμέρους περιορισμοί (αναψυκτήρια 100 τ.μ., τουριστικά καταλύματα ώς 150 κλίνες)», «καταργείται η απαγόρευση κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές».

Κατόπιν αυτών, οι διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν ό,τι πιο αναμενόμενο, όπως και τα αιτήματα να παραταθεί η διαβούλευση που λήγει ήδη σήμερα. Ομως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι το πρώτο που επικαλείται στον τίτλο του την απλοποίηση των διαδικασιών, είναι το πιο κραυγαλέο. «Πέσαν όλα τα ταμπού», που έλεγε εκείνο το παλιό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον... αδιάγνωστο τίτλο «Τούμπου τούμπου ζα», γραμμένο λίγα χρόνια μετά τα «Ζαβαρακατρανέμια» της χούντας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: