Ψηλά σηκώνει το θέμα των παρακολουθήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αφορμή την χθεσινή καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού από το λογισμικό Predator...
Για τρεις κυρίως λόγους:
1.Με αυτή την καταγγελία, που επιπλέον έχει το χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για αρχηγό πολιτικού κόμματος που ανήκει στην αντιπολίτευση, σωρεύονται περιστατικά παράνομων παρακολουθήσεων: πρόσφατη είναι η περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ενώ «συνακροάσεις» στην έδρα του Περισσού είχε καταγγείλει και το ΚΚΕ όπως θύμισε χθες ο Θανάσης Παφίλης, κι επιπλέον και ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως είναι και ο ίδιος θύμα τέτοιας πρακτικής. Με δεδομένο ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΥΠ η οποία επί Μητσοτάκη έχει υπαχθεί απευθείας στον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η ευθύνη ανήκει στον ίδιο και οι εξηγήσεις πρέπει να προέλθουν επίσης από τον ίδιο. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά πληθαίνουν απαιτούνται σε κάθε περίπτωση εξηγήσεις για το αν και πόσο προστατευμένοι είναι από παράνομες πρακτικές παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών τους πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες.
2.Επιπλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που άπτεται της ατζέντας που σηκώνει τον τελευταίο καιρό (Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ελευθερία του Τύπου, κλπ.) εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει καθημερινά σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, εν προκειμένω η «Αυγή» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της για «οσμή παρακράτους». Κυρίως είναι ένα θέμα στο κάδρο του οποίου μπαίνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που συνάδει με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει τις πρωταρχικές ευθύνες του πρωθυπουργού σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, δεδομένου ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις περνούν από το «επιτελικό» Μαξίμου. Είναι επιπλέον μια υπόθεση που αποδομεί το φιλελεύθερο προφίλ που καλλιεργεί ο πρωθυπουργός εφόσον στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχεται τέτοιες πρακτικές. Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσει και αυτό το περιστατικό: «Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων. Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών. Και να δούμε τι άλλο θα προκύψει». Σημείωσε ότι «η κυβέρνησή Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας». Και αγνοώντας την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζήτησε τις εξηγήσεις να τις δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
3.Τέλος, αποτελεί και μια ευκαιρία να σφυρηλατηθούν στο πεδίο, στην πολιτική πράξη δηλαδή, «συμμαχικοί δεσμοί» μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, στη βάση ενός θέματος μάλιστα που είναι βασική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ή έστω να υπογραμμιστούν εντυπώσεις εναντίωσης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στον Μητσοτάκη και απομόνωσης της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση που σύσσωμη ζητά εξηγήσεις.
Στο μεταξύ ένα ακόμη σημάδι της «τοξικής» διακυβέρνησης Μητσοτάκη θεωρεί η Κουμουνδούρου την χθεσινή επίθεση Πλεύρη στον Αλέξη Τσίπρα με την κατηγορία ότι παραβίασε τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό με την παρουσία του στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η Κουμουνδούρου έδωσε στην δημοσιότητα το αρνητικό pcr του προέδρου από το Σάββατο, ενώ πίσω από την επίθεση Πλεύρη είδε «δάκτυλο» Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από αυτή τη χυδαία επίθεση Πλεύρη βρίσκεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όσο αποκηρύσσει την τοξικότητα τόσο ρίχνει στο βούρκο και τη λάσπη την πολιτική αντιπαράθεση. Όσο καταρρέει τόσο πιο άθλιος, χυδαίος και επικίνδυνος θα γίνεται» ανάφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.
Παράλληλα, για δεύτερη μέρα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα της απόρριψης από τη ΝΔ της πρότασης Τσίπρα για την συγκρότηση Επιτροπής που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Μεταξύ άλλων, για το θέμα τοποθετήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου εντοπίζοντας τρεις λόγους γι’ αυτή την στάση. Ειδικότερα, πέρα από την δυσανεξία της κυβερνώσας παράταξης στη διαφάνεια η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντοπίζει δύο ακόμη λόγους.Την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει
· την χαμηλή απορροφητικότητα των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων, καθώς όπως αναφέρει, «παρά τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:
– Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της.
– Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση.
– Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021.
· την ποιότητα των έργων που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν. Μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.
Τέλος, με αφορμή τις ανακοινώσεις Σκρέκα για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Αύγουστο ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου κατήγγειλε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώθηκε τελικά στα κυμαινόμενα τιμολόγια, και γι’ αυτό θα καταγράψουν νέες τρομακτικές αυξήσεις». Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να βάλει πλαφόν, να στερήσει δηλαδή από τους παρόχους τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν» ενώ, εν μέσω ακραίου πληθωρισμού, αρνείται να μειώσει τους ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. «Δηλαδή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετατρέπει το κράτος σε συμμέτοχο της κοινωνικής λεηλασίας», ανέφερε...
Μαρία Μητσοπούλου
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου