19.7.22

Γεμίζουν το καλάθι νέες προσδοκίες...


Σε ασκήσεις άμβλυνσης της λαϊκής δυσφορίας επιδίδεται η κυβέρνηση μετά τα νέα καμπανάκια που χτυπούν οι δημοσκοπήσεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανοίγουν παράθυρο για μέτρα... στήριξης της κοινωνίας ενόψει του δύσκολου χειμώνα, ενώ στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν επανέλθει τα σενάρια ενός «εκλογικού ανασχηματισμού» με αιχμή την αξιοποίηση βουλευτών από περιοχές όπου η Ν.Δ. καταγράφει χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να στείλει επιστολή προς τους θεσμούς της Ε.Ε. που θα εμπεριέχει το αίτημα της αποσύνδεσης της τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται πώς ήδη οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας -από τα τέλη Απριλίου- επέτυχαν αυτό το ειδικό καθεστώς αφού συγκρότησαν ενιαίο μέτωπο στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γαλάζιοι αξιωματούχοι επενδύουν στα έσοδα του τουρισμού προκειμένου να δημιουργηθούν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός πακέτου στήριξης. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε (Κανάλι 1) ότι όσος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται επιπλέον, θα διοχετεύεται στους πολίτες, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύεται η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόδηλη είναι η προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη της Ν.Δ. να τιθασεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις εντολές του τελευταίου Eurogroup προς τις υπερχρεωμένες χώρες να επιδείξουν δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε (Αυγή της Κυριακής) ότι «η άρτια σχεδίαση της τουριστικής πολιτικής μάς οδηγεί σε σημαντική υπέρβαση των στόχων για το 2022, εισφέροντας τεράστια ποσά στα δημόσια ταμεία, πλέον των προϋπολογισθέντων». Το ηθικό των πολιτών -και κυρίως του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ.- επιχείρησε να τονώσει και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας που δήλωσε πως σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς οι πληρότητες, αυτή τη στιγμή, αγγίζουν το 90%, ενώ σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και η Κρήτη, οι επιδόσεις ξεπερνούν ήδη τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019.

Χτύπημα στο success story του τουρισμού

Στον αντίποδα, ωστόσο, ψυχρολουσία προκάλεσαν στις τάξεις της Κ.Ο. της Ν.Δ. τα στοιχεία της έρευνας του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου που καταδεικνύουν ότι 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα. Βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί καίριο χτύπημα στο κυβερνητικό success story του τουρισμού, καθώς «στην ουσία ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων θα στερηθούν τις διακοπές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μετέπειτα πολιτική στάση τους». Στην εξίσωση της λαϊκής δυσαρέσκειας εισέρχεται και το κεφάλαιο «Power Pass», με τους πολίτες να διαμηνύουν στα γαλάζια στελέχη που περιοδεύουν ότι ανέμεναν επιστροφές στους λογαριασμούς τους της τάξης των… 600 ευρώ. Σε αυτό το φόντο, τα γαλάζια κλιμάκια καλλιεργούν νέες προσδοκίες και μεταφέρουν το μήνυμα ότι το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιέχει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση των συντάξεων, κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος των επαγγελματιών αλλά και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Τις ανησυχίες στη συντηρητική παράταξη μεγέθυνε και η δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό της εφημερίδας tomanifesto. Η ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «έκλεισε» στο 8,9% καθώς -σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Μαΐου-καταγράφεται πτώση της τάξης του 0,4% για το κυβερνών κόμμα, άνοδος 1% για την αξιωματική αντιπολίτευση και πτώση 0,9% για το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται από τις πιο γενναιόδωρες για την κυβέρνηση.

Ανασχηματισμός - φραγμός στα δεξιά
Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει την προοπτική αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος μέχρι την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Γαλάζιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα -κυρίως στα πόστα των υφυπουργών- με σκοπό να ανακόψει τις διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά της. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Άγγελος Συρίγος στις προσπάθειες αμφισβήτησης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν αποδοκιμάζεται ούτε δέχεται φρένο από το Μαξίμου. Χθες, όταν ο υφυπουργός Παιδείας ρωτήθηκε αν θα ανακαλούσε τις δηλώσεις του -που προκάλεσαν αντικυβερνητικό μέτωπο στη Βουλή-, είπε: «Όχι, το πιστεύω ακράδαντα. Τι να συζητάμε τώρα; Αν η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου ή εξαιτίας του Κυπριακού;»...

Κώστας Σαβόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: