10.7.22

Πώς θα μπορούσαν να "πέσουν" τα ενοίκια;...


Αν βαρεθείς να περπατάς στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, από τα Εξάρχεια μέχρι το Κουκάκι, συχνά θα συναντήσεις υποψιασμένους επίδοξους ενοικιαστές να “καταριούνται” το Airbnb και την Golden Visa.

“Με διώχνουν από το σπίτι”, “μου έκαναν αύξηση στο ενοίκιο”, “δεν... τα βγάζω πέρα με έναν μισθό, πάει όλος στο σπίτι” αποτελούν μερικές από τις πιο διαδεδομένες συζητήσεις μεταξύ όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν στο νοίκι και αναζητούν μια χαραμάδα ελπίδας.

Στα social media οι τρομακτικά παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών κατοικιών προς ενοικίαση με… ντουζιέρα στην κουζίνα γίνονται αντικείμενο σαρκασμού και από παντού θα ακούσεις την ατάκα “Τι φάση με τα ενοίκια;”

Η πιο δημοφιλής ερώτηση μεταξύ ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις και αναζητούν απελπισμένα μια αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία, βρέθηκε στο μικροσκόπιο του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το Eteron έδωσε τον λόγο στους ενοικιαστές και τις ενοικιάστριες

Σκιαγραφώντας το φάσμα της στεγαστικής επισφάλειας, το προηγούμενο διάστημα το Eteron αποφάσισε να δώσει τον λόγο στους ενοικιαστές και τις ενοικιάστριες, διεξάγοντας μια έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία aboutpeople, σε δείγμα 1.007 ατόμων από όλη τη χώρα, με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, το διάστημα από τις 24 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου του 2022, τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Τα βασικά ευρήματα που προέκυψαν, σύμφωνα με τον Πέτρο Ιωαννίδη, Πολιτικό αναλυτή της aboutpeople συμπυκνώνονται στα εξής:

Άγχος και ανασφάλεια για τους ενοικιαστές και τις ενοικιάστριες
Οι μισοί/ές δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο τους
Ένας/Μία στους πέντε λαμβάνει το σχετικό επίδομα
Το κράτος μπορεί και οφείλει να δώσει λύσεις στο πρόβλημα
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ιωαννίδη οι ενοικιαστές και οι ενοικιάστριες μίλησαν και δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα: Δυσκολεύονται με τα ενοίκια και επιθυμούν αλλαγή της παρούσας κατάστασης. Το ερώτημα όμως παραμένει, θα τους ακούσει κανείς;

 
Πιάνοντας το νήμα από το παραπάνω ερώτημα, το Eteron προχώρησε και σε ένα άλλο μεγάλο βήμα, επιλέγοντας να παραθέσει μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να δώσουν απάντηση στο αδιέξοδο που βιώνουν όσες και όσοι αναζητούν σπίτι.

Η Δήμητρα Σιατίτσα, Δρ. αρχιτεκτονικής – πολεοδομίας, ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας και πόλης, η Στεφανία Γυφτοπούλου, αρχιτέκτων – πολεοδόμος, ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, Δρ. πολεοδόμος – γεωγράφος, ερευνητής σε θέματα κατοικίας και μετανάστευσης και η Εύα Παπατζανή, Υπ. Δρ. & ερευνήτρια σε θέματα μετανάστευσης και μελέτης της πόλης αποτελούν την ερευνητική ομάδα που συνέταξε το “Κείμενο Πολιτικής: Για το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμενη κατοικία”.

Μέσα από επεξεργασίες της, παραθέτει μια σειρά από προτάσεις με σκοπό το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμενη κατοικία να μπορέσει να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα.

Για να διαβασεις ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: