11.7.22

Ο νόμος Χατζηδάκη...


...χαριστική βολή στην εξαθλίωση των εργαζομένων...

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Το ξήλωμα των εργασιακών ρυθμίσεων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα πρώτα νομοσχέδια της Ν.Δ. μετά τις εκλογές του 2019. Κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη... διαιτησία και απαξίωση του ΣΕΠΕ.

Με αφορμή την πανδημία προχώρησε στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και έδωσε το τελειωτικό χτύπημα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που αποτελεί το όχημα επιβολής της ατομικής εργασιακής σχέσης, της ελαστικής και φθηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα. Σε μία κρίση ειλικρίνειας ο Κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι δεν του αρέσει να επικαλείται τον λαό, αλλά να αναφέρεται στους πολίτες. Η πάγια νεοφιλελεύθερη αντίληψη που αρνείται και απαξιώνει κάθε συλλογική έκφραση και διεκδίκηση.

Ο νόμος Χατζηδάκη εφαρμόζεται ήδη έναν χρόνο και τα αποτελέσματά του τα βιώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά. Μείωση εισοδήματος και κατάλυση του οκτάωρου με την επιβολή απλήρωτων ωρών εργασίας, πολλαπλασιασμός των φθηνών υπερωριών και υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία με την απαξίωση του ΣΕΠΕ. Ανεξέλεγκτες απολύσεις και διώξεις εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση να αναδείξει ως μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, είναι χρήσιμο εργαλείο, δεν αποτελεί όμως πανάκεια. Προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, που δεν διασφαλίζεται από μια κυβέρνηση που απαξίωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις και ενθαρρύνει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής τής ψηφιακής κάρτας εργασίας στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ αναδείχθηκαν τα σοβαρά κενά στην εφαρμογή της και η πρόβλεψη της «ευέλικτης προσέλευσης» ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και υπονομεύει τον έλεγχο των παραβιάσεων.

Η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού, η εκτόξευση της ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν φτωχοποιήσει τους εργαζόμενους μειώνοντας δραματικά την αγοραστική τους δύναμη. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαβιούν σε επίπεδα σχετικής φτώχειας και οι μερικώς απασχολούμενοι και αμειβόμενοι κάτω από τον κατώτατο μισθό, το 35% των εργαζομένων, αντιμετωπίζουν συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Η ευρωπαϊκή Οδηγία για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς αναφέρει την ανάγκη αύξησής τους προκειμένου να στηριχθούν σε περίοδο κρίσης οι εργαζόμενοι και η πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της αγοραστικής τους δύναμης. Επισημαίνει την ανάγκη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαπιστώνει ότι στις χώρες που είναι υψηλό το ποσοστό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και οι μισθοί είναι υψηλότεροι, και οι ανισότητες μικρότερες. Χαρακτηριστική είναι επίσης η πρόβλεψη της ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, που αναγνωρίζει ρητά τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας, σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο Χατζηδάκη.

Η εργασία βρίσκεται στην καρδιά της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως παραγωγική δύναμη και βασική συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης. Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η στήριξη των μισθών, η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προστασία από τις απολύσεις, αποκατάσταση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του δικαιώματος στην απεργία.

Κατοχύρωση της βασικής αρχής της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία στους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης και ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέσεις και μορφές εργασίας, στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και υπαγωγή τους στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση, με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές και τη συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις αυτές θα γίνουν άμεσα πράξη!...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: