20.7.22

Γαλάζιοι βουλευτές αποδομούν τη γραμμή για Λιγνάδη...


Βουλευτές της Ν.Δ. λαμβάνουν καθαρές αποστάσεις από την κυβερνητική επιχείρηση ενοχοποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διαμαρτυρίες στα θέατρα και στις μουσικές... σκηνές, ενώ αφήνουν σαφείς αιχμές για την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Σ’ αυτό το φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιδόθηκε χθες σε ασκήσεις ισορροπίας. Παραδέχτηκε ότι «η Δικαιοσύνη αποφάσισε βάσει του Ποινικού Κώδικα του Νόμου 3904/2010 που ίσχυε και επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες είχε υιοθετήσει τη γραμμή του συνηγόρου υπεράσπισης του Λιγνάδη ισχυριζόμενος πως «η Δικαιοσύνη αποφάσισε με βάση τον Ποινικό Κώδικα που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Γιάννης Οικονόμου συμπλήρωσε ότι αν η Δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να κρίνει την υπόθεση βάσει των αλλαγών που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2021, η ποινή που θα επιβαλλόταν θα ήταν ισόβια και άρα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Επισήμανε δε ότι «ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι», σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη αποστροφή της Λ. Μενδώνη περί προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Η στροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν πέρασε απαρατήρητη -ακόμα και εντός της Ν.Δ.-, παρά τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε αργότερα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευθυμίου: Εύλογη η κοινωνική κατακραυγή
Ο προβληματισμός άλλωστε στο Μαξίμου εδράζεται στο γεγονός ότι οι βουλευτές λαμβάνουν δημόσια αποστάσεις από τη, μέχρι χθες, κυβερνητική γραμμή. Η βουλευτίνα της Ν.Δ.  Άννα Ευθυμίου τόνισε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) ότι είναι εύλογη αυτή η κοινωνική κατακραυγή, υπογραμμίζοντας χωρίς περιστροφές ότι αξιοποιήθηκε το «ευεργετικό νομικό πλαίσιο του 2010». Σημείωσε αναφορικά με τη δικαστική απόφαση ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται από την κοινωνία στη συγκεκριμένη περίπτωση». Σημειώνεται ότι και ο Κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για απόφαση που μεγαλώνει το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, μέλη της Κ.Ο. συνεχίζουν να αξιώνουν από την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με το κοινωνικό κλίμα που επικρατεί λαμβάνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Λιγνάδη, «που διορίστηκε χωρίς διαγωνισμό στο Εθνικό Θέατρο». Εκτιμούν δε ότι οι λαϊκές αντιδράσεις «δεν έχουν κομματικό χρώμα» και πως το κόμμα της Ν.Δ. πρέπει να αποτελεί τον θεματοφύλακα των ηθικών αξιών, ειδικά όταν υπάρχει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για βιασμούς ανηλίκων.

Χθες πάντως ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού αποχωρεί από χώρους παραστάσεων. «Πρόκειται για μια προσπάθεια στυγνής εκμετάλλευσης μιας δικαστικής και ποινικής υπόθεσης, που πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι ανευθυνότητα, λαϊκισμός, δημαγωγία» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Από πότε η επισήμανση της αλήθειας είναι λαϊκισμός;
Ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που άλλαξε τον τρόπο διορισμού στο Εθνικό Θέατρο για να διοριστεί χωρίς διαγωνισμό ο Λιγνάδης; Μήπως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που μετέβαινε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει τον εκλεκτό του σκηνοθέτη;  Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πολιτικοποίησε την τοποθέτηση ενός διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο δίνοντας χαρακτηριστικά μάχης με την Αριστερά στον χώρο του πολιτισμού;

Η αξιωματική αντιπολίτευση συμπληρώνει «ότι η αλαζονεία της κυρίας Μενδώνη και του κύριου Μητσοτάκη φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εύλογη και υπερκομματική κριτική. Δεν βλέπουν κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά ενεργούμενα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της αντιπολίτευσης. Τυφλωμένοι από την αλαζονεία της εξουσίας, αδυνατούν να ακούσουν την κοινωνία που αντιδρά μπροστά σε αυτή την αδικία και δεν σωπαίνει. Γιατί δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να εξοργιστεί με το κουκούλωμα, χρειάζεται να είναι άνθρωπος»...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: