Ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο, 8,5 περίπου χρόνια πίσω. Η ημερομηνία είναι 24 Ιανουαρίου 2014 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Mega με τη Μαρία Σαράφογλου (που ενάμιση χρόνο μετά θα διακρινόταν για τις υπηρεσίες της στην ενημέρωση την περίοδο του δημοψηφίσματος) ο Παύλος Τσίμας και ο Γιάννης Πρετεντέρης καλούνται να σχολιάσουν την «Τραγωδία στο Φαρμακονήσι», όπως... την αποκαλεί το σούπερ του καναλιού. Έτσι, ψιλο-ουδέτερα — όχι «έγκλημα», όχι «δολοφονία», όχι «επαναπροώθηση», αλλά «τραγωδία». Είναι για το κανάλι κάτι που έτυχε να συμβεί, όχι κάτι που διαπράχθηκε.
Η εν λόγω «τραγωδία» ήταν το ναυάγιο, στις 20 Ιανουαρίου 2014, αλιευτικού πλοιαρίου με 27 επιβαίνοντες, κατόπιν εμπλοκής σκάφους του ελληνικού λιμενικού, στο οποίο είχαν βρει τον θάνατο 11 άτομα, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν. Το ελληνικό λιμενικό ισχυριζόταν πως το ναυάγιο έγινε κατά τη διάρκεια «προσπάθειας διάσωσης», με το πλοιάριο να ρυμουλκείται προς το Φαρμακονήσι και να «ανατρέπεται» λόγω «του πανικού και των κινήσεων των επιβαινόντων».
Οι επιζήσαντες πρόσφυγες έλεγαν πως επρόκειτο για μία προσπάθεια επαναπροώθησης. Το πλοιάριο ρυμουλκούνταν προς τα τουρκικά παράλια από το ελληνικό λιμενικό και οι πρόσφυγες δέχτηκαν βία όταν προσπάθησαν να σωθούν σκαρφαλώνοντας στο σκάφος του λιμενικού. «Προσπαθούσαμε να ανέβουμε στη βάρκα του λιμενικού, μας χτυπούσαν τις πόρτες και μας πετούσαν πάλι στο νερό. Ένα παιδάκι ενός έτους φώναζε βοήθεια, μαμά, μπαμπά. Έχασα τέσσερα παιδιά και τη γυναίκα μου», είχε δηλώσει τότε ένας εκ των επιζώντων.
Πίσω στο δελτίο του Mega, ο Παύλος Τσίμας προσπαθεί, έστω προσωρινά, να θέσει το ζήτημα επί κάποιων ορθών βάσεων, σχετικά με τη διερεύνηση του περιστατικού που είχε τότε διαταχθεί με πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση:
«(…) θα έπρεπε να είχαμε δείξει λίγο ενδιαφέρον εμείς πρώτοι, να μην έπρεπε να μας το πουν απ’ έξω να βρούμε την αλήθεια για αυτήν την υπόθεση, γιατί είμαστε ήδη εκτεθειμένοι. Δεν είναι οι πρώτοι 12 αυτοί που πνίγονται, έχουν πνιγεί 161 άνθρωποι τους τελευταίους 18 μήνες προσπαθώντας να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Έχουμε ένα βαρύ ποινικό μητρώο, θέλω να πω…»
Εκεί, στο «βαρύ ποινικό μητρώο», ο Γιάννης Πρετεντέρης εξανίσταται: «Γιατί; Από πού προκύπτει ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι;»
«Δε λέω ότι είμαστε υπεύθυνοι, αλλά στην πόρτα μας έχουν πνιγεί», προσπαθεί αμέσω να κάνει πίσω ο Τσίμας μπροστά στην «κατσάδα» του συναδέλφου του.
«Άρα πώς έχουμε ποινικό μητρώο τότε;», συνεχίζει ο Πρετεντέρης
«Έχουνε πνιγεί στην πόρτα μας και μερικοί σε διαδικασίες…», το «επαναπροώθησης», που προσπαθεί να ψελλίσει ο Τσίμας χάνεται, διότι ο Πρετεντέρης δεν το αφήνει να ακουστεί.
«Άρα ποινικό μητρώο δεν έχουμε».
«Όχι ποινικό μητρώο, σβήσε την έκφραση», κάνει κι άλλο πίσω ο Τσίμας, «έχουμε όμως ένα πρόβλημα μεγάλο».
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου