15.7.22

«Πλάστιγγα»...


Όλα τα μεγέθη της οικονομίας τελούν υπό την επίδραση του πληθωρισμού. Ακόμη και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ επηρεάζεται θετικά από τις... υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών (ειδικά του τουρισμού), αλλά και αρνητικά από τις πιέσεις τις οποίες δέχεται η κατανάλωση. Η Κομισιόν αναθεώρησε, πάντως, προς το θετικότερο τις προβλέψεις της για το 2022, στο 4%.

Επιδράσεις υφίστανται και οι εξαγωγές, οι οποίες τρέχουν με υψηλότατο ρυθμό σε αξίες, όπως όμως και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών να καθίσταται βαθύτερα αρνητικό. Άμεσα επηρεάζει ο πληθωρισμός και το κόστος δανεισμού, όπου δειλά δειλά οι τράπεζες αναπροσαρμόζουν τα επιτόκια χορηγήσεων, ενώ ωθεί ανοδικά και τον τζίρο των επιχειρήσεων (+52% τον Μάιο, λόγω και της επιστροφής της αγοράς στην κανονικότητα), αλλά και τις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, που αυξήθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση τον Μάιο.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τις θεαματικές ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων, δηλαδή την ενεργειακή ακρίβεια, που «κρύβεται» πίσω από όλα τα δεινά της περιόδου.

Ο υψηλός πληθωρισμός ευθύνεται για τα πάντα και με δεδομένο ότι είναι εισαγόμενος και άρα μη ελεγχόμενος, ένα μένει αν θέλουμε να τιθασεύσουμε το… τέρας των ανατιμήσεων: Λελογισμένες οριζόντιες μειώσεις φόρων, που θα περιορίσουν τις ανατιμήσεις, θα αποσυμπιέσουν την πληθωριστική πίεση και σταδιακά θα βάλουν σε... τάξη τα μακροοικονομικά μεγέθη της αγοράς. Για ποιους λόγους, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κινείται ανάλογα; Για μακροοικονομικούς ή για πολιτικούς; Ή και για τους
δύο; Ή μήπως η «πλάστιγγα» γέρνει περισσότερο προς τους πολιτικούς λόγους;...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: