Τις μηχανές του οδοστρωτήρα για το δημόσιο σύστημα Υγείας ζέστανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατυπώνοντας την επιθυμία το «ΕΣΥ να αποτελεί τον πυλώνα για την παροχή υγείας που θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικό τρόπο λειτουργίας».
Ο πρωθυπουργός (από το βήμα του συνεδρίου «Το σύστημα Υγείας στη νέα εποχή») έθεσε ως... κεντρικό στόχο να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη όσμωση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με όχημα τον νέο νοσοκομειακό χάρτη, που θα αποτελέσει «μεταρρύθμιση δεύτερης τετραετίας».
Καταθέτοντας το σχέδιο, που παραπέμπει ευθέως σε συγχωνεύσεις δομών, ισχυρίστηκε πως «σήμερα έχουμε νοσοκομεία τα οποία μπορεί να απέχουν 20, 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, τα οποία υπολειτουργούν και τα δύο».
Σ’ αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για παθογένειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν και είπε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει καμία μονάδα, αλλά μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνσή της. Εστίασε δε στην ανάγκη εξορθολογισμού των κλινικών που υπάρχουν στα περιφερειακά νοσοκομεία, επαναφέροντας στην ουσία μια ορολογία που παραπέμπει στα μνημονιακά χρόνια.
«Θα ξεβολευτούν κάποιοι»
Υπό αυτό το πρίσμα, προεξόφλησε ότι θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις αυτές οι παρεμβάσεις διότι «θα ξεβολευτούν κάποιοι». O πρωθυπουργός, αν και αναγνώρισε το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των δομών Υγείας στα νησιά, έκλεισε το παράθυρο των προσλήψεων υποστηρίζοντας πως «ατελείωτοι πόροι δεν υφίστανται». Επέκρινε δε την αντιπολίτευση διότι σε όλα τα προβλήματα της Υγείας ζητά «παραπάνω προσλήψεις». «Διότι αν ακούσετε σήμερα τι λέει η αντιπολίτευση, μια λύση υπάρχει: προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις» είπε χωρίς περιστροφές.
Το σχέδιο Πλεύρη από το 2013
Σημειώνεται ότι ο νυν υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης -ως νομικός σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο- είχε επεξεργαστεί σχέδιο που αφορά την εκχώρηση τομέων και διοίκησης στους ιδιώτες, με την ταυτόχρονη ένταξη ιδιωτικών κλινικών στα νοσοκομεία.
Ο Θ. Πλεύρης, εκείνη τη σκληρή μνημονιακή εποχή (2013), παρουσίαζε τις ΣΔΙΤ ως συμπλήρωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Κατά τον σύμβουλο τότε του υπουργού Υγείας, οι ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εξής:
* Με ένταξη, κατόπιν κατηγοριοποίησης, ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ.
* Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και όχι ως παρόχου υπηρεσιών Υγείας.
* ΣΔΙΤ σε επιλεγμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, με τη χρήση χώρων των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες με συμβάσεις τύπου μίσθωσης, όπου θα μπορούν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις τα απογεύματα «προκειμένου τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν πόρους». Σ’ αυτή τη διαδικασία μπορούν να πάρουν μέρος και οι γιατροί ΕΣΥ του νοσοκομείου και «λοιποί γιατροί ιδιώτες»...
Άδικη η κριτική μετά τις 30.000 απώλειες
Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», λέγοντας ότι, ενόψει ενός νέου κύματος, τα μέτρα δημόσιας πολιτικής Υγείας δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα εστιάζουν στις ευάλωτες ομάδες. Στη σκιά δε των 30.000 απωλειών χαρακτήρισε την κριτική ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους λόγω Covid ως «εντελώς απαράδεκτη, άδικη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που έδωσαν και την ψυχή τους ακόμη στη μάχη με την πανδημία».
Επιχείρησε μάλιστα να αμφισβητήσει δε αυτά τα στοιχεία, ορίζοντας ως απόλυτο δείκτη «αυτόν της υπερβάλλουσας θνησιμότητας». Υποστήριξε δε ότι, βάσει αυτού του κριτηρίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε...
Κώστας Σαββόπουλος
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου