1.6.22

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή...


...για τον πόλεμο και την εξωτερική πολιτική...
Αιχμές για το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής και τη στάση των ΗΠΑ σε σειρά ζητημάτων και πολέμων άφησε σήμερα ο Κώστας Καραμανλής, σε μια απ' τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του και μια απ' τις πιο ηχηρές μέχρι τώρα παρεμβάσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη.

Ο... πρώην πρωθυπουργός ζήτησε κατάπαυση του πυρός με πρωτοβουλία της Ευρώπης, αφού προειδοποίησε πως η παράταση του πολέμου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και ειδικά για τη Γηραιά Ήπειρο αλλά και συγκεκριμένα τα εύφλεκτα Βαλκάνια, σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στα μουλωχτά» συμφώνησε με τη Γερμανία την αποστολή τεθωρακισμένων σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.

Απ' την ομιλία του στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "Παναθηναϊκή" με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών», δεν έλειψαν οι αναφορές στην Τουρκία και την προκλητικότητά της, αλλά και στο Κυπριακό, με τον πρώην πρωθυπουργό να στηλιτεύει την υποκρισία των ξένων συμμάχων ως προς το πρόβλημα της Κύπρου αλλά και την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, με «καρφιά» κυρίως για τις ΗΠΑ αλλά και εμμέσως αιχμές για το πώς μπορούν να υιοθετούν μια τέτοια ρητορική ως αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα» είπε ο Κώστας Καραμανλής και προειδοποίησε ότι «πέρα όμως από την απερίφραστη καταδίκη της εισβολής και την ηθικά και ανθρωπιστικά επιβεβλημένη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος και προπαντός η παράτασή του».

«Εφ' όσον λοιπόν ο πόλεμος είναι τόσο καταστροφικός και η παράτασή του εγκυμονεί πολλαπλάσιους κινδύνους επείγει ο τερματισμός του. Άλλωστε και όλοι οι εμπλεκόμενοι μόνο να χάσουν έχουν από την συνέχισή του. Πρωτίστως το θύμα, η Ουκρανία, με τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές. Όμως και ο θύτης, η Ρωσία που ανεξάρτητα από την αμφιλεγόμενη στρατιωτική έκβαση, έχει σημαντικές απώλειες, σοβαρότατο κόστος από τις κυρώσεις και τεράστια φθορά κύρους. Αλλά και η Ευρώπη που ήδη βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της σύγκρουσης και θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα από την διαιώνιση της.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους πράγματι είχαν αποφασιστική συμβολή και στην ενιαία στάση της Δύσης στην κρίση αυτή και στην ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση επ ουδενί στον ίδιο βαθμό.

Είναι η Ευρώπη που πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην  κατάπαυση του πυρός, την λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έργο δύσκολο, με πολλές παγίδες και αντινομίες αλλά αναπόφευκτο. Η Ευρώπη με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει την δύναμη να πρωταγωνιστήσει» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.


Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η Ευρώπη πρέπει «να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, στη σταθεροποίηση της κατάστασης τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στην ανακούφιση του Ουκρανικού λαού», με την επισήμανση ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε θετικά για τους χειρισμούς Μακρόν και Ντράγκι, ενώ άφησε αστερίσκο για τον Σολτς και τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του πως οι συμφωνίες του Μινσκ θα μπορούσαν να είναι ένα σημείο εκκίνησης. 

Σαφής ήταν η αιχμή του πρώην πρωθυπουργού και στην αρχή της ομιλίας του για τις ΗΠΑ, λέγοντας πως και στο παρελθόν οξείες διαφορές, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και σφαίρες επιρροής ήταν γνώριμα φαινόμενα. Ακόμα και συγκρούσεις. «Οι ανώφελοι και αδιέξοδοι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η δήθεν Αραβική Άνοιξη και λίγο νωρίτερα οι εμφύλιοι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία το αποδεικνύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιήσεις και «καρφιά»

Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε μεταξύ άλλων πως «είναι ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού εδάφους», ότι «ο νέος ψυχρός πόλεμος δεν θα είναι αναβίωση του παλαιού. Θα είναι πολύ χειρότερος και πολύ πιο απρόβλεπτος» αλλά και ότι «μια παρατεταμένη σύγκρουση ενέχει το ρίσκο η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις εξελισσόμενη σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και ενός ευρέος αντιδυτικού μετώπου». 

Επίσης, ανέφερε ότι «η παράταση του πολέμου καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρήζουν επείγουσας συνεννόησης και συνεργασίας. Πρωτίστως της κλιματικής αλλαγής». 

Ακόμα, επισήμανε ότι «οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ζοφερές και οι προβλέψεις σε περίπτωση μακράς διάρκειας του πολέμου χειρότερες». Ανέφερε μάλιστα, καθώς στο επίκεντρο τελευταία είναι το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ότι «στο ενεργειακό αρκεί η υπόμνηση ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κοινωνίες που πλήττονται, προφανώς κυρίως τις Ευρωπαϊκές». 

Μίλησε ακόμα για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης και για την πιθανότητα νέων μεταναστευτικών ροών.

«Ιδιαίτερη προσοχή για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη χρειάζονται τα Βαλκάνια. Τα χαρακτηριστικά της περιοχής γνωστά. Βεβαρυμένο παρελθόν αιματηρών συγκρούσεων, υφέρποντες και μη εθνικοί ανταγωνισμοί, οικονομική και κοινωνική αστάθεια, δυσανάλογη παρουσία ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Αν σε αυτά προστεθούν οι ανοιχτές πληγές του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου και η ατυχώς μονομερής επέμβαση τότε της Δύσης και ο διαγκωνισμός μεγάλων δυνάμεων για σφαίρες επιρροής στην περιοχή γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει» προειδοποίησε.

Σε αυτό το σημείο έριξε και ένα «καρφί» για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας: «Ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει πάντα να είναι πρωταγωνιστικός σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις, πρωτοπόρος της Ευρώπης στην περιοχή. Με σαφές μήνυμα: στήριξη στις προσπάθειες για συνεργασία, ανάπτυξη, εξομάλυνση των όποιων διαφορών και βέβαια στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κομμένα όμως με το μαχαίρι οι αλυτρωτισμοί και οι βαλκανικής κοπής κουτοπονηριές!»


Έθιξε την υποκρισία για το Κυπριακό

«Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στη στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων. Ενώ δηλαδή, και ορθώς, καταδικάζεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως. Ακόμα χειρότερα, καταβάλλονται διαχρονικά προσπάθειες να γίνουν αποδεκτές λύσεις που θέτουν σε ίση μοίρα θύτη και θύμα, αναιρούν ακόμα και την υφιστάμενη κρατική οντότητα της Κύπρου, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής και εποίκισης και θα έθεταν σε τροχιά δορυφοροποίησης την Κύπρο προς την Τουρκία και μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Και συνέχισε: «Αυτή η κατάφωρα υποκριτική αναντιστοιχία εκθέτει σοβαρά όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αξιών και αρχών, και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις. Εκ των πραγμάτων έτσι αποδυναμώνεται η πολιτική, δικαϊική και ηθική υπεροχή του αφηγήματος της Δύσης».


Ελληνοτουρκικά

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθούμε με τρόπο σφαιρικό και ολοκληρωμένο τη στόχευση και τη στρατηγική της Τουρκίας». 

Και αφού παρατήρησε πως η Τουρκία διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι «οι παραδοχές αυτές δεν επιτρέπουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις». 
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων. 

Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός. Σέβομαι τις αντιλήψεις όλων. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά».
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη». «Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εμμέσως στα παζάρια της Άγκυρας με τη Δύση μεσούντος του πολέμου. 

Ο κ. Καραμανλής παρατήρησε πως «συχνά στο παρελθόν, ακόμα και το πρόσφατο, η συμπεριφορά της Δύσης και πρωτίστως των ΗΠΑ αντανακλούσε την αντίληψη ότι βασική προτεραιότητα στην περιοχή ήταν να κρατηθεί η Τουρκία πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο. Συνέπεια της αντίληψης αυτής ήταν η υιοθέτηση πολιτικής ίσων αποστάσεων έναντι της Τουρκίας και της Ελλάδας, η αποφυγή απερίφραστης καταδίκης των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, οι συστάσεις για διάλογο και αμοιβαίους συμβιβασμούς, παραβλέποντας ότι η μεν Ελλάδα ζητά τον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις διαμετρικά σε αντίθεση με αυτό, απειλεί με πόλεμο και προσφεύγει στην διπλωματία των κανονιοφόρων. Οι πρόσφατες ενέργειες και τοποθετήσεις της ηγεσίας της αποδεικνύουν ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία στην περιοχή. Ίσες αποστάσεις όμως και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία».

«Παρέλαση» στελεχών της Ν.Δ.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο  πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και πάνω από 60 βουλευτές του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.