Ευθύνη του Δένδια να το αποκαλύψει…
Το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο. Ένα έγγραφο του αμερικανικού FBI, το οποίο περιλαμβάνεται σtη δικογραφία για τη Novartis, αλλοιώθηκε κατά τη μετάφρασή του από τα αγγλικά στα ελληνικά: Αφαιρέθηκε το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, για τον οποίο η αμερικανική υπηρεσία ανέφερε ότι έχει δωροδοκηθεί από την κακόφημη εταιρεία.
Το... γεγονός της αλλοίωσης του εγγράφου παραδέχονται ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο εμπλεκόμενος υπουργός λέει ότι δεν αλλάζει κάτι για την ουσία της υπόθεσης, επειδή το έγγραφο- με το όνομά του μέσα- είναι εν γνώσει των δικαστικών αρχών, άρα η διαπιστωμένη αλλοίωση δεν έχει σημασία. Περίεργη, όντως, αντίληψη για πολιτικό που γνωρίζει και νομικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πιο πρόσφορη μέθοδος έρευνας είναι αυτή που αναζητεί απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος ωφελείται;".
Την απάντηση ίσως δώσει η διαταχθείσα εισαγγελική έρευνα, η οποία θα αναζητήσει το δράστη ή τους δράστες της αλλοίωσης. Τους οποίους μπορεί να περιμένει δίωξη για πλαστογραφία, που είναι κακούργημα.
Πάντως, ανεξάρτητα από την εισαγγελική έρευνα, το υπουργείο Εξωτερικών, που έχει την ευθύνη για τη Μεταφραστική Υπηρεσία (εκεί φαίνεται ότι διεπράχθη η αλλοίωση του εγγράφου), δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από φλύαρες (ανεπίσημες) "ενημερώσεις". Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες με ποιο καθεστώς εργάζονται οι μεταφραστές, ούτε είναι σοβαρό να αποποιείται το κράτος την ουσιαστική ευθύνη για κάτι που συνέβη σε μια υπηρεσία του.
Κάποιος ή κάποιοι έβαλαν το χέρι τους και νόθευσαν δημόσιο έγγραφο, προερχόμενο μάλιστα από άλλη χώρα. Μέχρι να αποφανθεί ο εισαγγελέας, το υπουργείο Εξωτερικών έχει υποχρέωση να ερευνήσει στην υπηρεσία του και να δώσει πειστική απάντηση. Ο Νίκος Δένδιας έχει την πολιτική ευθύνη και, προφανώς, δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει να πλανώνται σκιές στο υπουργείο του. Έχει υποχρέωση να ζητήσει από όσους χειρίστηκαν το έγγραφο πλήρη αναφορά, ώστε να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα "ποιος" και "γιατί" το πλαστογράφησε.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Λοβέρδος δωροδοκήθηκε από τη Novartis, όπως αναφέρεται στο αμερικανικό έγγραφο. Θα αποφανθούν οι ανακριτές και το δικαστήριο, αν η υπόθεση φτάσει εκεί. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να "παραπέσει" είναι το επίμαχο έγγραφο που αλλοιώθηκε.
Αλίμονο αν παγιωθεί η αίσθηση ότι σε κρατικές υπηρεσίες μπορεί να διαπράττονται ατιμωρητί σοβαρά αδικήματα για ανομολόγητους σκοπούς…
Γιωργιος Καρελιας
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου