Σε περίοδο αύξησης του επιτοκιακού κόστους και άρα του κόστους χρήματος εισέρχεται το επιχειρείν. Η άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών... τραπεζών, αν και εκ πρώτης δείχνει λανθασμένη καθότι ο πληθωρισμός προκαλείται από εξωγενείς παραμέτρους, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών, καθώς και στους ίδιους τους επιχειρηματίες.
Η διόγκωση των επιτοκίων δανεισμού προφανώς και θα επιβραδύνει τον επενδυτικό ρυθμό της χώρας, με άμεσες τις συνέπειες για την πορεία του ΑΕΠ, σε μια χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση προσέβλεπε σε υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης. Προφανώς θα προκαλέσει ανάσχεση και σε επενδυτικά έργα τα οποία βασίζουν την κεφαλαιακή τους χρηματοδότηση σε τραπεζικό χρήμα. Οι όποιοι σχεδιασμοί θα μείνουν πίσω, με το συνολικό κόστος επένδυσης να επιβαρύνεται αναλόγως της αύξησης που θα σημειώσουν τα επιτόκια.
Η επιχειρηματική κοινότητα εισέρχεται σε περίοδο βαθιάς περισυλλογής, καλούμενη να λάβει σειρά επενδυτικών αποφάσεων που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του ΑΕΠ, του δημόσιου χρέους, της απασχόλησης, όπως και της κατανάλωσης. Όλα τα μεγέθη αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, με τις βάσεις τους να «ακουμπούν» στην αγορά. Αν η αγορά δεν αντέξει στην πίεση των αυξημένων επιτοκίων και εισέλθει σε φάση ανάσχεσης, οι συνέπειες θα είναι μοιραίες, με την οικονομία να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με συνθήκες στασιμοπληθωρισμού ή και ύφεσης.
Απαιτείται προσοχή τόσο από την κυβέρνηση που καλείται να αναζητήσει διεξόδους εκτόνωσης του ακριβού χρήματος, όσο και από τους επιχειρηματίες - επενδυτές οι αποφάσεις των οποίων δεν θα πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ αλλά με νηφαλιότητα, διότι, όπως οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα, όσο δύσκολα κτίζεις στον επιχειρηματικό στίβο, τόσο εύκολα γκρεμίζεις…
Πλάτων Τσούλος
Η Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.