21.6.22

«Ξύπνησαν» το υπουργείο Πολιτισμού οι εκδότες...


Συναντήσεις με ενώσεις εκδοτών και δημοσιογράφων είχε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα πνευματικά δικαιώματα. 

Το καμπανάκι της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει ενσωματώσει, μαζί με άλλες δέκα χώρες, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα... Πνευματικά Δικαιώματα, αλλά και η σφοδρή ενόχληση των εκδοτών, που χάνουν έσοδα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, ενεργοποίησε τους μηχανισμούς του υπουργείου Πολιτισμού. 

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ήδη προσχέδιο στα συρτάρια του υπουργείου από το 2021, η Λίνα Μενδώνη φέρεται να είπε στις ενώσεις εκδοτών πως προετοιμάζεται νέο σχέδιο νόμου, με την προσθήκη όλων των παρατηρήσεων που έγιναν από τα κράτη-μέλη κατά την εφαρμογή των διατάξεων.

Αίφνης, ενεργοποιήθηκαν και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, που προγραμμάτισαν την πρώτη συνέλευση του ανεξάρτητου Φορέα «Ξενοφών» για την περασμένη Παρασκευή. 

Είναι έτοιμο το καταστατικό του φορέα και εκκρεμεί να βρεθούν οι 25 δημοσιογράφοι που θα το υπογράψουν. Τα ανοιχτά θέματα για τους δημοσιογράφους είναι πολλά, με πιο βασικό εξ αυτών το ποιος θα είναι ο μηχανισμός είσπραξης. 

Κατά πληροφορίες, η ΕΣΗΕΑ ζητάει από το υπουργείο Πολιτισμού να οριστεί με σαφήνεια το ποσοστό πνευματικών δικαιωμάτων που θα λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι-δημιουργοί από το δικαίωμα των εκδοτών από τις πλατφόρμες...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: