18.6.22

Οι Έλληνες στρέφονται και πάλι στην αγορά χρυσών λιρών...


Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,3% που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 29 ετών, οι συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεγονός ότι... η πανδημία δεν μας έχει ακόμη εγκαταλείψει ολοκληρωτικά, οδηγεί πολλούς Έλληνες στην αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων για τα χρήματά τους.

Παραδοσιακά, το σημαντικότερο μέσο διαφύλαξης ενός χαρτοφυλακίου, θεωρείται ο χρυσός καθώς η αξία των μετρητών πέφτει και στις τράπεζες πλέον το επιτόκιο καταθέσεων είναι μηδενικό.



Η αγορά θύμισε εποχές μνημονίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Έλληνες το πρώτο τρίμηνο του 2022 αγόρασαν από το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας 17.580 χρυσές λίρες Αγγλίας. Τόσες πολλές είχαν να αγοραστούν από το 2012 – 2013 που η χώρα βρισκόταν στα μνημόνια και βρισκόμασταν ένα βήμα πριν την ολική χρεοκοπία και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Αντιστοίχως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους πουλήθηκαν από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος μόλις 3.568 χρυσές λίρες, οι λιγότερες σε ένα τρίμηνο των τελευταίων δύο δεκαετιών που κυκλοφορεί το ευρώ.

Για τους γνωρίζοντες, οι κινήσεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη. Κάθε φορά που υπάρχουν μεγάλες κρίσεις, οι Έλληνες στρέφονται στην αγορά χρυσού. Πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν και λίγοι πουλάνε.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: