Εντείνεται το αδιέξοδο μετά την κατρακύλα του του κόμματος «Ensemble!» του Εμμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, το οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες χάνοντας δεκάδες έδρες και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να έχει δύσκολο μέλλον μπροστά του.
Η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, υπέβαλε σήμερα στην παραίτησή της... στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, «ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παραμείνει επί τω έργω» τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Χθες πάντως είχε γίνει γνωστό ότι ο αριστερός συνασπισμός, με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη θα καταθέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπο της Μπορν στις 5 Ιουλίου.
Ο Μακρόν θα διεξαγάγει «τις αναγκαίες πολιτικές διαβουλεύσεις (...) ώστε να εντοπισθούν οι προσδοκώμενες εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», ανακοίνωσε επίσης το Ελιζέ. Έχει διαδοχικές συναντήσεις σήμερα και αύριο με τους επικεφαλής πολικούς αρχηγούς «που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανέφερε χθες το Μέγαρο.
Στόχος των συνομιλιών αποτελεί η εξεύρεση μιας συμμαχίας προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και να δημιουργήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν δεν το καταφέρει, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε έναν χρόνο.
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.
Τα «ραντεβού»
Ο Γάλλος πρόεδρος θα δει, μέχρι το απόγευμα, τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), του κεντρώου «Δημοκρατικού Κινήματος» (MoDem), του «Εθνικού Συναγερμού» (RN) Κόμμα και του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF).
Ο Μελασόν δεν έχει απαντήσει ακόμη στον Μακρόν, αλλά ο νούμερο 2 του Adrien Quatennens δεν έχει αποκλείσει την ιδέα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να τείνει χείρα βοηθείας αφού αναρωτιέται «για ποιο λόγο» να συναντηθούν.
Ανησυχία για Λεπέν
Το ζήτημα όμως για τα τέσσερα κόμματα της Nupes, της «Εθνικής, Λαϊκής, Οικολογικής και Κοινωνικής Ενότητας», και όχι μόνο, είναι ότι δεν έχουν συμφωνήσει να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν δεν το κάνουν, αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει ο ακδροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός».
H αριστερή συμμαχία διεύρυνε τη δύναμή του μετά τον προχθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών κι έγινε η ισχυρότερη αντιπολιτευτική δύναμη, αλλά η Λεπέν αναδείχτηκε τρίτη δύναμη με ποσοστό-ρεκόρ στην ιστορία του κόμματος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου