8.6.22

Τρομοκρατία στον «χακί» συνδικαλισμό...



Σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μία εκ των δύο συνδικαλιστικών ενώσεων που δραστηριοποιούνται στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο λόγος για την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), στελέχη της οποίας κατήγγειλαν τόσο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας την παρουσία αστυνομικών, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν και ένοπλοι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κω.

Σύμφωνα με... τα καταγγελλόμενα, «στον χώρο παρευρίσκονταν δυο πρόσωπα με πολιτικά, ένα εκ των οποίων συστήθηκε ως ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος (ΑΤ Κω) και το άλλο ως αστυνομικός της Ασφάλειας και τρεις αστυφύλακες με στολή, φέροντες οπλισμό. Σε ερώτηση, για ποιο λόγο ευρίσκονται στον χώρο, ένας εκ των ενστόλων απάντησε ότι “Ετσι βρεθήκαμε”».

Στην ίδια αναφορά οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΣ «δείχνουν» στελέχη της έτερης ομοσπονδίας, της ΠΟΜΕΝΣ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «διαπιστώσαμε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις παρευρίσκονταν ως επί τούτου, κάνοντάς μας τρομερή εντύπωση, για το ποιος δύναται να δώσει μία τέτοια εντολή, αστυνόμευσης δηλαδή μιας γενικής συνέλευσης συνδικαλιστικού σωματείου, πόσο δε μάλλον όταν παρατηρείται μια συνεχόμενη επαφή του στυλ “συνεννόησης” αστυνομίας και των Αντισμήναρχου Δημητρίου Ρώτα και Υποσμηναγού Ηλία Κολλύρη (σ.σ. τα στελέχη της έτερης ομοσπονδίας)». Τέλος, γίνεται λόγος για «εκφοβισμό» στρατιωτικών στελεχών του νησιού που πήγαν να συμμετάσχουν στη συνέλευση αλλά μόλις είδαν τους αστυνομικούς αποχώρησαν από τη διαδικασία.
Σειρά παρατυπιών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση είχε θέμα την αποχώρηση ή μη της εν λόγω ένωσης από την ΠΟΕΣ και την ένταξή της στους κόλπους της ΠΟΜΕΝΣ, κάτι που τελικά αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία. Οι της ΠΟΕΣ ωστόσο καταγγέλλουν σειρά παρατυπιών ως προς τη διαδικασία, με κορυφαίο το θέμα της «τρομοκρατίας» των στελεχών από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα.

Οπως αναφέρουν, «τέτοιες ενέργειες τρομοκρατίας και εκφοβισμού έλαβαν χώρα και σε άλλες γενικές συνελεύσεις στρατιωτικών συνδικαλιστικών σωματείων, που κατά σύμπτωση αποχώρησαν από τις τάξεις της Ομοσπονδίας μας για να προσχωρήσουν στις τάξεις της συναφούς Ομοσπονδίας (ΠΟΜΕΝΣ) με απόφαση αναρμόδιων οργάνων».

Ειδικότερα, επικαλούνται την αντίστοιχη διαδικασία που έγινε στη Λήμνο, «όπου δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από την εκλογική νομοθεσία προϋποθέσεις» και φέρνουν ως παραδείγματα ότι «δεν υπήρχε διάφανη σφραγισμένη κάλπη, αλλά ένα μαύρο μικρών διαστάσεων χαρτόκουτο από παπούτσια, όπου μέσα του ρίπτονταν ψηφοδέλτια και όχι κλειστοί αδιαφανείς φάκελοι, δεν υπήρχε παραβάν προς διασφάλιση της μυστικότητας της εκλογικής διαδικασίας, δεν υπήρχαν φάκελοι για τα ψηφοδέλτια και το οξύμωρο ήταν ότι όλα αυτά έγιναν με την ανοχή και υπό την επίβλεψη της δικηγόρου/δικαστικής αντιπροσώπου που είχε οριστεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης».

Η καταγγελία έρχεται να προστεθεί σε σειρά δημοσιευμάτων αλλά και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που αφορούν στελέχη της ΠΟΜΕΝΣ και τη δραστηριότητά τους. Στρατιωτικοί (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») αλλά και μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα έχουν κάνει επανειλημμένα λόγο για «βιομηχανία αγωγών» που έχει στηθεί εις βάρος τους από την εν λόγω ομοσπονδία, παραθέτοντας και τις σχετικές απαλλακτικές αποφάσεις των δικαστηρίων (στρατιωτικών και πολιτικών). Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι στρατιωτικοί που υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί έως και «τηλεφωνικές απειλές» προκειμένου να πάψουν να συνδικαλίζονται ή να συμμετέχουν στην ΠΟΕΣ.

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών (και τα δικά τους στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλουν παράνομες μεταθέσεις τις οποίες υπέστησαν και για τις οποίες έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πριν από πέντε μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αφορμή δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» είχε καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το δημοσίευμα αφορούσε... προεκλογικό αγώνα που γινόταν στους κόλπους των στρατιωτικών υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την οποία φερόταν να κάνει ο γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ, Ηλίας Κολλύρης.

Το ερώτημα




Ως εφημερίδα είχαμε θέσει τότε ένα ερώτημα προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, για το οποίο δεν πήραμε ποτέ απάντηση, αν αληθεύει ότι εις βάρος τού εν λόγω αξιωματικού, που υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού, υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του πενταμελούς Αναθεωρητικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία έχει καταδικαστεί για κλοπή χρημάτων που ανήκαν σε στρατιωτικό προσωπικό κατ’ εξακολούθηση στη σχολή που ήταν δόκιμος. Η ερώτηση κατέληγε ως εξής: «Αν όντως ισχύει αυτό, γιατί δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωσή του ο διοικητικός έλεγχος και όσα αυτός προβλέπει σε αντίστοιχες περιπτώσεις;».

Την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την οποία ζητούσε να μάθει αν όντως ισχύουν αυτά που ανέφερε το δημοσίευμά μας, την υπέγραφαν 13 βουλευτές. Ο αρμόδιος υπουργός ωστόσο ουδέποτε έδωσε απάντηση, με τον εν λόγω αξιωματικό να εξακολουθεί να υπηρετεί στο γραφείο του. Δεδομένων των γεγονότων, ίσως απλώς ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. να είναι ανώτερος της βούλησης του υπουργού και να τον εξωθεί στο να περιφρονεί τη διαδικασία των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Εξάλλου, το στίγμα το είχε δώσει ξεκάθαρα ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης, που πολύ στοργικά σε συνέδριο της ΠΟΜΕΝΣ είχε ξεκινήσει την ομιλία του λέγοντας το αξέχαστο, «είστε τα δικά μας παιδιά». Αραγε, εκεί να οφείλεται και ο προεκλογικός αγώνας υπέρ Λοβέρδου;

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: