Σε όλα τα επίπεδα εκτραχύνεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά την εμπέδωση του προεκλογικού κλίματος, καθώς δεν είναι μόνο η... πολιτική σύγκρουση που ξεφεύγει από τα... εσκαμμένα, αλλά ακόμη και η σεναριολογία για το... πόσες εκλογικές αναμετρήσεις θα γίνουν.
Βεβαίως, προσώρας το βασικό σενάριο προβλέπει... δύο εκλογικές αναμετρήσεις: η πρώτη με την απλή αναλογική και η δεύτερη με ενισχυμένη αναλογική, ώστε να διεξαχθεί η αναμέτρηση με το σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ωστόσο τα σενάρια έχουν ήδη ξεφύγει και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σκηνικό που έλαβε χώρα το ’89-’90, όταν η χώρα μέσα σε λίγους μήνες έκανε τρεις απανωτές εκλογές. Ήταν όταν ένας άλλος Μητσοτάκης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επίσης κυνηγούσε τον ίδιο στόχο με τον γιο του: την αυτοδυναμία και την υπέρβαση του εκλογικού νόμου του πολιτικού του αντιπάλου –του περίφημου «νόμου Κουτσόγιωργα».
Φωτιά στα σενάρια
Στα σοβαρά, πάντως, αυτή τη στιγμή το σενάριο διεξαγωγής τρίτων εκλογών δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού θα μπορούσε να καταστρέψει πολιτικά όποιον τις χρεωθεί. Συν τοις άλλοις, δεν χρειάζεται μεγάλη επιχειρηματολογία γιατί θα ήταν επικίνδυνο για τη χώρα να διέλθει μίας περιόδου ακυβερνησίας που μπορεί να υπερβεί και τους τρεις μήνες, την ώρα που πολλαπλές κρίσεις καραδοκούν και η Ελλάδα πορεύεται σε μία διακεκαυμένη ζώνη. Όμως, όπως και να έχει, μία φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έβαλε... φωτιά στα σενάρια.
Ο πορτ παρόλ του Μαξίμου εκλήθη να σχολιάσει την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία –αυτονοήτως...- τάχθηκε κατά του σεναρίου των τρίτων εκλογών. Ωστόσο, ο Γιάννης Οικονόμου χρησιμοποίησε μία... «ευρύχωρη» διατύπωση που μάλλον άνοιξε τα σχετικά σενάρια, αντί να τα κλείσει. «Υπάρχουν», όπως είπε, «οι εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική που φαίνεται ότι δεν θα διαμορφώσουν συνθήκες διακυβέρνησης με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία είναι πάρα πολύ δύσκολη, έως αδύνατη. Θα υπάρχει δεύτερη αναμέτρηση στην οποία η ΝΔ θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης σαν αυτή που έφτιαξε το 2019. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα που θα διαμορφωθούν και η άποψη των πολιτών θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις τότε», επισήμανε προσεκτικώ τω τρόπω ο Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Σχεδιασμός εκβιασμού
Επί της ουσίας, πάντως, ένα τέτοιο σενάριο θα συσχετιστεί με ενδεχόμενη απορριπτική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη για συνεργασία με τον πρώτο των εκλογών, σε περίπτωση που μετά τις δεύτερες κάλπες προκύψει πάλι ένα πολιτικό σκηνικό μη αυτοδυναμίας. Στην περίπτωση αυτή, τουλάχιστον όπως συζητείται σε «γαλάζια» πηγαδάκια, επ’ ουδενί θα «συρθεί» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε σε... συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο είτε σε «μεγάλο συνασπισμό με τον Αλέξη Τσίπρα –κάτι, άλλωστε, που απορρίπτουν διαρρήδην και κατηγορηματικά και στην Κουμουνδούρου.
«Αν ο Ανδρουλάκης δεν αναλάβει τις ευθύνες του, θα πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους γιατί τους σέρνει για τρίτη φορά σε εκλογές», λέει παράγοντας που γνωρίζει πώς σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ήδη κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να στέλνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα σχετικά μηνύματα: «Δεν μπορεί το 15% να επιβάλει πρωθυπουργό στο 35%», είπε μόλις χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με επιτελικά κυβερνητικά στελέχη να εξηγούν ότι αυτό δεν αφορά μόνο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και στο πώς θα συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση, αν και μετά την δεύτερη κάλπη οι πολίτες αποφανθούν εκ νέου ότι δεν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση...
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου