7.6.22

Τι γυρεύει η μισή γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα;...


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται αυτό το δεκαήμερο η Ελλάδα, με τη σειρά έρχονται στις 9 του μηνός η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ (σ.σ. τελικά δεν θα έρθει λόγω κορωνοϊού) από τους Πράσινους για να συναντηθεί με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια την Αθήνα, στις 10 του μηνός ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τους Σοσιαλδημοκράτες για να παρακαθίσει σε δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πρωθυπουργούς των δυτικών Βαλκανίων στη... Θεσσαλονίκη και πιθανότατα στις 14 ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελεύθερους, με τα ραντεβού του τελευταίου να μην έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη. 

Από την Αθήνα στην Άγκυρα

Η πιο ενδιαφέρουσα επίσκεψη είναι αυτή της Μπέρμποκ, καθώς, αμέσως, μετά η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα πάει στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια φάση που η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τείνει να πάρει διαστάσεις ανάλογες με αυτή του καλοκαιριού του 2020, όταν το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» έκανε βόλτες στο Αιγαίο.

Όσοι θυμούνται πώς ξεπεράστηκε η κρίση του 2020, με τη μεσολάβηση της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τη συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων του Μητσοτάκη και του Ερντογάν στο Βερολίνο, διερωτώνται εάν η Μπέρμποκ έχει στα σκαριά κάτι ανάλογο. Βέβαια, ο τρόπος που κινείται στο διπλωματικό παρκέ η συμπρόεδρος των Πράσινων δεν είναι πολλά υποσχόμενος για κάποιου είδους διαμεσολάβηση.

Για την Μπέρμποκ, το μείζον σ’ αυτή τη φάση είναι να άρει ο Πρόεδρος της Τουρκίας το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - και να πείσει κι άλλες χώρες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ώστε να μειωθεί η πίεση στο Βερολίνο να στείλει τα δικά του σύγχρονα τεθωρακισμένα.

Αντιθέτως, για τον οικοδεσπότη της Νίκο Δένδια το μείζον είναι να ανεβάσει η Γερμανία τους τόνους έναντι της Τουρκίας και να συμβάλει ώστε στην επόμενη σύνοδο κορυφής, στην οποία ο πρωθυπουργός θα ζητήσει, όπως είπε, επίσημη συζήτηση για την Τουρκία, να υπάρξει ρητή καταδίκη των τουρκικών δηλώσεων και ενεργειών στο κείμενο συμπερασμάτων.  

Η Μπέρμποκ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία -το κόμμα της το κάνει εδώ και πολλά χρόνια- ούτε να εκφράσει την «αδυναμία» της να καταλάβει γιατί ο Ερντογάν προκαλεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, θα είναι μάλλον δύσκολο να μπει στην ουσία της ελληνοτουρκικής έντασης - και να πει κάτι παραπάνω από τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να αποδεχθεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών - μελών της Ε.Ε. Πάντως, επειδή τίποτε δεν αποκλείεται πλέον στο ρευστό διεθνές σκηνικό, ίσως η Μπέρμποκ να έχει κάτι να μεταφέρει από την Αθήνα στην Άγκυρα, μαζί με τις όποιες καλές υπηρεσίες της. 

Βόλτες στα Βαλκάνια 

Η δεύτερη και πιο υψηλόβαθμη γερμανική επίσκεψη στην Ελλάδα είναι μάλλον συμβολικού χαρακτήρα και δη έναντι τρίτων. Προφανώς ο καγκελάριος Σολτς αποδέχθηκε την πρόσκληση Μητσοτάκη να παρευρεθεί στο δείπνο της συνόδου κορυφής της διαδικασίας για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) στις 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι θέλει να στηρίξει και να αναβαθμίσει με την παρουσία του τις προσπάθειες της Ελλάδας να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Ο δεύτερος είναι ότι θέλει να στείλει το μήνυμα πως και η Γερμανία θα βάλει πλάτη για να πάρουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Βέβαια, οι Βαλκάνιοι γείτονές μας ξέρουν καλά πως αυτή η στήριξη δεν είναι αρκετή. Εάν δεν πιεστεί η Βουλγαρία -εν προκειμένω από τους Μητσοτάκη και Σολτς- να άρει το βέτο της για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα ξεροσταλιάζουν για πολύ ακόμη στο κατώφλι της Ε.Ε. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του καγκελάριου, μετά τη Θεσσαλονίκη ο Σολτς θα πάει στα Σκόπια και στη συνέχεια στη Σόφια. Κι ίσως πράγματι να έχει σκοπό, σε συνεννόηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να εξηγήσει στη νέα βουλγαρική κυβέρνηση πόσο σημαντικό είναι να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη των δύο, πριν καλύψουν οριστικά άλλες δυνάμεις το κενό που αφήνει η ευρωπαϊκή κωλυσιεργία...

Κάκη Μπαλή

ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: