13.6.22

Περί βιβλιοθηκών... και βαριοπούλας...


Πολύ μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με το δίλημμα που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, «βιβλιοθήκες ή βαριοπούλες». Για άλλη μία φορά κατασκευάζεται μια διαχωριστική γραμμή, ή θα είσαι έτσι ή θα είσαι απέναντι. Στις μανιχαϊστικές λογικές που μας κυβερνάνε δεν χωρούν ενδιάμεσα σχήματα. Οφείλει ο πολίτης να λάβει ξεκάθαρη και... ολοκληρωτική θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, κατά πώς ορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις καταστάσεις, και ανάλογα θα κριθεί.

Ας ακολουθήσουμε την ίδια λογική και εμείς λοιπόν, μιας και είναι άριστη, αστική και ευγενής. Ποιο είναι το έργο της παρούσας κυβέρνησης για τις βιβλιοθήκες, τρία χρόνια τώρα που κυβερνά άριστα και επιτελικά τη χώρα; Συχνά γράψαμε από αυτή εδώ τη στήλη για το πρόβλημα που προέκυψε στις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας, λόγω συγκεκριμένης νομοθέτησης εκ μέρους αυτής εδώ της κυβέρνησης, και την αδυναμία να συγκροτηθούν Εφορευτικά Συμβούλια σε αυτές. Αναφέραμε, σε περασμένα άρθρα, τις συνέπειες τούτου.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, να συμβάλουμε με την παντελή απραξία και απουσία του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία και στην ανάπτυξη των δημοσίων βιβλιοθηκών της χώρας. Για τις δημόσιες σχέσεις της προεδρεύουσας του Συμβουλίου δεν θα σχολιάσουμε.

Προσθέτουμε σε αυτό το καινούργιο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου διαγράφεται εξ ολοκλήρου η ύπαρξη βιβλιοθηκών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ένα τόσο ογκώδες νομοσχέδιο, με λεπτομέρειες μέχρι υπερκαθορισμού των λειτουργιών των ιδρυμάτων, και όχι μόνο δεν περισσεύει μία παράγραφος για τις βιβλιοθήκες, αλλά με τη διαγραφή του υφιστάμενου πλαισίου ουσιαστικά καταργείται η αυτοτέλειά τους και η ίδια η ύπαρξη και λειτουργία του Συνδέσμου των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Υποθέτουμε ότι είναι υπερ-επιτελικό και αριστότατο (δεν μπορούμε να βρούμε καλύτερες λέξεις) να λειτουργεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η έρευνα στη χώρα μας χωρίς πλαίσιο λειτουργίας των βιβλιοθηκών.

Για τις σχολικές βιβλιοθήκες, ό,τι και να γράψουμε είναι λίγο, χρόνιο το ζήτημα, που τούτη εδώ η κυβέρνηση απλά δεν το πρόσεξε καν. Για τις βιβλιοθήκες των νοσοκομείων, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη της πληροφόρησης σε τέτοια δύσκολη περίοδο, τα ευχολόγια περισσεύουν και οι δράσεις αγγίζουν το μηδέν.

Πολλά θα είχαμε να γράψουμε ακόμα. Θα σημειώσουμε μόνο ότι οι βιβλιοθήκες σε μια χώρα αποτελούν τον δείκτη πολιτισμού και δημοκρατίας, παιδείας και πληροφόρησης. Και θα θέσουμε το δικό μας (λίγο παραφρασμένο) μανιχαϊστικό ερώτημα: «Πολιτισμός ή βαρβαρότητα;». Και ναι, θα πάρουμε ξεκάθαρη θέση. Γιατί αυτό είναι το αληθινό ερώτημα, κύριε πρωθυπουργέ...

Καλλίμαχος 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: