Να ανατρέψει κάθε ιδέα που έχουμε σχηματίσει για την ΕΡΤ ως τηλεθεατές και να παρουσιάσει μια εντελώς εξωραϊσμένη εικόνα επιχείρησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Καλεσμένος μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Γαμπρίτσο προκειμένου να παρουσιάσουν τις ετήσιες εκθέσεις Διαφάνειας για τα έτη 2019 και 2020, ο πρόεδρος της ΕΡΤ παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής μια εικόνα για τη... δημόσια τηλεόραση η οποία, αν μη τι άλλο, προσκρούει στην καθημερινή επαναλαμβανόμενη εμπειρία καθενός από την εικόνα που βλέπει με τα μάτια του.
Μονοδιάστατη ενημέρωση
* Το έλλειμμα πολυφωνίας είναι κάτι που έχει διαπιστώσει το ΕΣΡ επανειλημμένα και αναφέρθηκε από πολλούς βουλευτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ΕΡΤ προσφέρει το 72% του τηλεοπτικού της χρόνου στα δελτία ειδήσεων στις δραστηριότητες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Στα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση αντιστοιχεί το υπόλοιπο 28%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων μίλησαν για την εξαφάνισή τους από την ΕΡΤ, χωρίς πάντως να λάβουν και κάποια απάντηση. «Μας έχετε ξεχάσει, δεν υπάρχουμε καθόλου» είπε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25. «Έχετε ξεχάσει ότι υπάρχει Ελληνική Λύση» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης μίλησε για «πολιτική μονοφωνία αντιλαϊκών πολιτικών» και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει υποβάλει αίτημα εδώ και καιρό να διαπιστευθεί δημοσιογράφος της ΕΡΤ στο κόμμα, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Η Αναστασία Γκαρά, αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε παρατηρήσει: «Πλέον το μιντιακό τοπίο παίρνει εξ ολοκλήρου άλλα χαρακτηριστικά: Η Ν.Δ. δεν απολαμβάνει απλώς μια μεγαλύτερη προβολή ως πρώτο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σαν να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα: συντριπτική μονομέρεια, σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους».
Η... επιτελική πραγματικότητα
Άλλη πραγματικότητα βλέπει όμως ο πρόεδρος της ΕΡΤ. Δήλωσε «ευτυχής» αναφερόμενος στα αποτελέσματα τριών ερευνών σύμφωνα με τις οποίες η ΕΡΤ «αναδεικνύεται από τους πολίτες όχι μόνο ως το σοβαρότερο ελληνικό μέσο ενημέρωσης, αλλά και το πλέον αξιόπιστο και αντικειμενικό». Ο πρόεδρος απέφυγε να δώσεις εξηγήσεις και για τις καταγγελίες που ακούγονται εδώ και χρόνια για παρεμβάσεις λογοκριτικού τύπου στο έργο των δημοσιογράφων.
* Για τον ανταποκριτή-μαϊμού δήθεν από τη Μόσχα, ο Κ. Ζούλας δεν βλέπει κανένα πρόβλημα: «Είπε σε κάτι ψέματα ο κύριος Πατσούκας στον αέρα; Διαστρέβλωσε κάποιο γεγονός; Γιατί αυτό συνιστά παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας. Ο κύριος Πατσούκας για αντικειμενικούς λόγους, τους οποίους η ΕΡΤ είχε εξηγήσει επαρκώς, δεν μπορούσε να βρίσκεται στη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ. Ότι ένας «ρεπόρτερ» βαφτίστηκε από την ΕΡΤ «ανταποκριτής» δεν ήταν πρόβλημα; Ότι αναφέρονταν σε αυτόν σαν να βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ήταν πρόβλημα; Η εξαπάτηση του κοινού δεν ήταν πρόβλημα, φαίνεται, διότι σύμφωνα με τον Κ. Ζούλα, «δεν μετέδωσε καμία εσφαλμένη πληροφορία».
* Για τους μισθούς στην ΕΡΤ ο πρόεδρος σκοπίμως μπέρδεψε τα γένια με τα χτένια. Η Αν. Γκαρά τόνισε ότι προτεραιότητα για τη διοίκηση είναι οι απολαβές της και τα μπόνους στα γαλάζια στελέχη της ΕΡΤ, την ίδια ώρα που η νέα συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους καθυστερεί εδώ και χρόνια. Οι μισθοί του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου μπορούν να φτάσουν αυτόν του προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς έχουν φροντίσει να περάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Εργασιακός μεσαίωνας
Μολονότι για την καθυστέρηση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης την ευθύνη έχει η διοίκηση της ΕΡΤ, απαντώντας για τα golden boys, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στους πολύ χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης. Θολώνοντας τα νερά μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών με υψηλές συμβάσεις και απλών εργαζομένων, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι: «Η κεντρική παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΡΤ σήμερα αμείβεται με λιγότερο από 1.300 ευρώ τον μήνα και μάλιστα επί 12 και όχι επί 14. Ο καθαρός μισθός ενός διευθυντή της ΕΡΤ δεν υπερβαίνει τα 1.500 με 1.600 ευρώ τον μήνα, κι αυτός επί 12. Ο μισθός του υπεύθυνου του ERTFLIX, για το οποίο τόσα σας είπα πριν, δεν υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ τον μήνα και οι μισθοί του προσωπικού παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίου». Ο πρόεδρος, σαν όλα αυτά ένα είναι… φυσικό φαινόμενο, ευχήθηκε να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η γήρανση του προσωπικού της ΕΡΤ είναι σίγουρα… φυσικό φαινόμενο, όμως το γεγονός ότι δεν ανανεώνεται είναι… πολιτικό φαινόμενο. Είναι επιλογή της διοίκησης η ΕΡΤ να δουλεύει με έκτακτο προσωπικό, ακόμα και για ειδικότητες όπως οι τεχνικές ή οι διοικητικές, χωρίς να υπάρχει η λογική της συνέχειας του οργανισμού. Το προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις έργου (το επονομαζόμενο και «εργολαβικό») ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, όταν έχει κατακτήσει εμπειρία και υψηλή παραγωγικότητα και αλλάζει με άλλο προσωπικό, που ξεκινάει από την αρχή να εκπαιδεύεται...
Αγγέλα Νταρζάνου
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου