8.6.22

Ακρίβεια, φτώχεια και φιλότιμο…



Δηλαδή, τι παραπάνω να γράψεις για τον Στυλιανίδη, δεν το καταλαβαίνω. Τον φέρανε τον άνθρωπο εδώ, του δώσανε την υπηκοότητα, τον βάλανε να ορκιστεί στο ιερό ευαγγέλιο, του είπανε «χαλαρά Χρηστάρα, εσύ τιμολόγια θα κόβεις», και τώρα του ζητάνε να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές σε μια χώρα που είναι λογικό να... υφίσταται από τις πρώτες τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. 

Συγγνώμη, ρε φίλε, ο Στυλιανίδης φταίει αν είναι ξεχαρβαλωμένο το σύμπαν και οι πυροσβέστες πληρώνουν τα κράνη από την τσέπη τους και οι τρεις χιλιάδες προσλήψεις που είχαν υποσχεθεί για την προστασία των δασών έγιναν τρεις χιλιάδες χωνάκια παγωτό; Αροθίνκσο, που λένε και οι πιτσιρικάδες…

Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο με τις πυρκαγιές. Για την ώρα το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τον Έλληνα και την Ελληνίδα δεν είναι η χλωρίδα που πάει στον Παράδεισο (μαζί με την εργατική τάξη!), αλλά η ακρίβεια. Δεν το λέω μόνο εγώ που είμαι σεσημασμένο κουμμούνι, το λέει και η έρευνα της Prorata που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών.

Εκεί, λοιπόν, είχαμε ένα ντέρμπι λίαν ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος των ημερών. Του πολιτικού κλίματος, με την κεντροαριστερά να δηλώνει ότι ο κόσμος (συγγνώμη, ο κοσμάκης) πεινάει και δεν έχει να φάει και την κεντροδεξιά να υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχει ότι μας έκοψε λόρδα, σημασία έχει ότι έχουμε απέναντι τον Ερντογάν και πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την τούρκικη απειλή. Παίζουνε αμφότερα στα ΜΜΕ, το πρώτο περισσότερο σε ιστοσελίδες, το δεύτερο κυρίως σε κανάλια, και επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Αλλά όσο και να τραγουδάνε τα media, στο τέλος μετράνε οι νότες της πορτοφόλας…

Ως εκ τούτου, η ακρίβεια απασχολεί το 59 % των ερωτηθέντων, με άνοδο +5 % σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Prorata. Τα εθνικά θέματα έρχονται δεύτερα, με 35 % και άνοδο +13 %, δείγμα του ότι έχει γίνει καλή δουλίτσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Για να φαντασθείτε, έστειλαν στην τρίτη θέση τους Χαμηλούς Μισθούς και τις Συνθήκες Εργασίας που απασχολούν μεν το 33 %, αλλά σημείωσαν πτώση -1 %. Αυτή είναι η δύναμη των καναλιών παιδιά, κλάνει ο Ερντογάν και νομίζεις εσύ ότι έκανε σεισμό 9 Ρίχτερ…

Πάμε όμως και στα συναισθήματα που γεννάει η παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, πάντα σύμφωνα με την Prorata. Εδώ, η πρωτιά ανήκει στην απογοήτευση, που εκφράζει το 42 % (πτώση -1 %), τον θυμό με 34 % (στα ίδια επίπεδα), την απελπισία με 24 % (πτώση -3 %) και τον φόβο με 18 % (πτώση -2 %). Υπάρχουν πάντως και η ελπίδα με 18 % (άνοδος + 3%), μαζί με την αισιοδοξία με 15 (άνοδος +4 %), που σίγουρα είχαν να κάνουν με το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, δεν εξηγείται αλλιώς!

Αλλά μιας και μιλάμε για «ακρίβεια», πάμε και στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένος είστε από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ακρίβεια;». Εδώ το 53 % μας λέει «καθόλου» και το 20 % απαντάει «όχι ιδιαίτερα». Και οι χαρντκοράδες της άλλης πλευράς έρχονται να δηλώσουν «αρκετά» σε ποσοστό 22 % και "πολύ" σε ποσοστό 5 %. Από τη μία το 73 % να γκρινιάζει και από την άλλη το 27 % να χαμογελάει. Το λες και εκλογική δημοσκόπηση, έστω και άνευ κομμάτων…

Υ.Γ: Στην ερώτηση «τι άποψη έχετε για τους παρακάτω ηγέτες», ο Βλαδίμηρος Πούτιν λαμβάνει ποσοστό 18 % των θετικών απαντήσεων. Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν, τι θα γίνει στις κάλπες πάνω απ’ τα Τέμπη!...

Χρήστος Ξανθάκης

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: