21.6.22

Δείτε τι τραβάνε οι Γάλλοι...


Τη σταδιακή επιστροφή στο δόγμα της «αυτοδυναμίας» έχει δρομολογήσει τις τελευταίες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κύριο κορμό των κυβερνητικών στελεχών... να έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι το φθινόπωρο θα είναι περίοδος εκλογική.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, όπως έχει φανεί και από τις τελευταίες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, ξεδιπλώνει ήδη μία επιχειρηματογία με μία βασική συνισταμένη: το πόσο «αναγκαία» είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας προκειμένου να διασφαλιστεί η «σταθερότητα» στη χώρας.

Το δόγμα της «σταθερότητας», με άλλα λόγια, ανάγεται ήδη από την κυβέρνηση σε μέγιστη αξία και διακύβευμα των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων, ενώ οι μιντιακοί ιμάντες της κυβέρνησης όπως και πολλά κυβερνητικά στελέχη ήδη επισείουν τον κίνδυνο των δυσκολιών που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προεξοφλήσει ότι θα είναι δύσκολος ο ερχόμενος χειμώνας, ενώ δεν είναι τυχαία τα μελανά χρώματα με τα οποία περιγράφει η κυβέρνηση τις εξελίξεις και στο προσφυγικό. Επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά προαναγγέλλει μία νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ γενικότερα τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να… εργαλειοποιηθούν αρμοδίως από την κυβέρνηση με στόχο να πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πολίτες ότι… δεν είναι καιρός για πειραματισμούς. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός προσπάθησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να αποσυνδέσει την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ από μία μονοκομματική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ότι ακόμη και ως αυτοδύναμος πρωθυπουργός, θα κυβερνήσει με στελέχη που προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Γαλλικός… μπαμπούλας

Η επιδίωξη, πάντως, του Μεγάρου Μαξίμου να «πολώσει» το κλίμα, να θέσει σκληρά διλήμματα στους ψηφοφόρους και, κυρίως να «δικαιολογήσει» την «ανάγκη» προσφυγής σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, περνά και από τη… Γαλλία: χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπέδειξε το πολιτικό χάος που έχει «ξημερώσει» στη Γαλλία, ώστε να εκπέμψει το μήνυμα σταθερότητας που επιστρατεύει η κυβέρνηση. Ο κ. Οικονόμου, εξέφρασε τη σημασία «σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον να έχεις μία σταθερή κυβέρνηση, που γνωρίζει ποιες πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». «Οι κρίσεις, οι προκλήσεις, τα διακυβεύματα απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις χώρες για τη διαχείριση και την υπέρβαση της κρίσης. Και ελπίζουμε αυτή η σταθερότητα να προκύψει από τη δημιουργία μίας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης στη Γαλλία», συνέχισε, για να προσθέσει με νόημα: «η δική μας κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες απάντησης των προβλημάτων με ειλικρίνεια, με ενσυναίσθηση των δυσκολιών και με μέτρα που μετριάζουν το αποτύπωμα των αυξήσεων». «Βλέπουμε που οδηγεί ο λαϊκισμός και πως πρέπει να εστιάσουμε με την πολιτική μας στην Ευρώπη παντού στην απάντηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας της ακρίβειας και των ανατιμήσεων», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, στρώνοντας το επικοινωνιακό και πολιτικό έδαφος ώστε να ακουστεί, όταν θα φτάσουμε στην προεκλογική περίοδο, το μήνυμα «Μητσοτάκης ή χάος» -είτε ευθέως, είτε ως «καθαρό» υπονοούμενο…

matrix24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: