23.6.22

#Μένουμε_Στο_Σκοτάδι...


Σθεναρά αντιστέκεται η κυβέρνηση και η... ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στην αποκάλυψη των ποσών και των κριτηρίων βάσει των οποίων οργανώθηκε η διανομή του... δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι της λίστας Πέτσα, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις δικαστικές αποφάσεις. Χθες, ένας από τους παλαιότερους δημοσιογραφικούς θεσμούς στον κόσμο, το έγκυρο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), εξέφρασε την έντονη ανησυχία του καλώντας την ΕΑΔ «να τερματίσει την παρεμπόδιση της διαδικασίας, να αναγνωρίσει το συντριπτικό δημόσιο ενδιαφέρον για τη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων και να υποχρεώσει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στο κοινό». Εχετε δικαίωμα να ζητάτε τα έγγραφα, έχουμε το δικαίωμα να θεωρούμε ότι δεν έχουμε υποχρέωση να σας τα δώσουμε και απλά οφείλουμε να τεκμηριώσουμε γιατί σας απορρίπτουμε, είναι το πνεύμα της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΑΔ προς τη ΜΚΟ Vouliwatch, την οποία φτάνει να κατηγορεί ότι ψεύδεται!

Φυσικά, η έγκυρη MKO Vouliwatch κανένα ψέμα δεν διακινεί. Αυτή που δεν απαντά αιτιολογημένα και αναλυτικά -όπως υποχρεούται από τον νόμο- για ποιον λόγο δεν δέχεται το αίτημα είναι η ίδια η ΕΑΔ, η οποία κρίνει αορίστως πως υπάρχει ζήτημα εμπορικού απορρήτου για την εταιρεία που προσελήφθη για τη διαχείριση του προγράμματος, την Initiative Media. Πώς άραγε όμως μπορεί να κρίνει μια ανεξάρτητη αρχή αν υπάρχει θέμα απορρήτου μιας ιδιωτικής εταιρείας; Εχει στη διάθεσή της τα έγγραφα της λίστας Πέτσα; Υπερισχύει μήπως το υποτιθέμενο ιδιωτικό συμφέρον του δημόσιου; Πώς ακριβώς θεμελιώνεται το ζήτημα προστασίας της εταιρείας είναι το ερώτημα στο οποίο δεν δίνει καμία τεκμηριωμένη απάντηση στην αναφορά της η ΕΑΔ, η οποία ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο στην ουσία δεν συμμορφώνεται με το διατακτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου. Μήπως άραγε γιατί δεν τίθεται θέμα απορρήτου αλλά αντιθέτως υπάρχει το αυτονόητο αίτημα λογοδοσίας και διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται το δημόσιο χρήμα;

Εν τω μεταξύ, σε καμία δημόσια τοποθέτησή της η Vouliwatch δεν έχει ζητήσει από την ανεξάρτητη αρχή να δώσει αυτή τα περιβόητα έγγραφα για τη λίστα Πέτσα. Αυτό που έχει ζητήσει είναι να υποχρεώσει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τεχνικό ούτε νομικό μόνο. Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει επιλέξει το σκοτάδι σε αυτήν την υπόθεση. Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παίζει το ίδιο διάστημα καθυστερήσεις. Στην αρχή ισχυριζόταν ότι δεν ήταν αρμόδια για την υπόθεση. Στη δεύτερη προσφυγή της Vouliwatch άφησε τον χρόνο να περάσει με αποτέλεσμα να θεωρηθεί πως έχει σιωπηρά απορρίψει το αίτημα. Από τη χθεσινή -σε έντονο ύφος μάλιστα- επιστολή του προέδρου της, Α. Μπίνη, μαθαίνουμε ότι τότε εξέπνευσε η διορία λόγω... «της νομικής φύσης του αιτήματος και του μεγάλου αριθμού των εμπλεκόμενων φορέων, των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή»! Με άλλα λόγια, η ΕΑΔ ισχυρίζεται ότι ήταν πολύ περίπλοκο το αίτημα και της πήρε μήνες να το διαχειριστεί.

Κι όμως, στο Διοικητικό Εφετείο η Vouliwatch δικαιώθηκε πλήρως. Αφού πέρασαν και άλλοι μήνες, η ΕΑΔ απεφάνθη ότι δεν θα συμμορφωθεί με το διατακτικό της απόφασης, εμφανίζοντας δύο νέα «επιχειρήματα», το απόρρητο της Ιnitiative και πως δεν έχει έννομο συμφέρον η Vouliwatch να ζητά αυτά τα στοιχεία.

«Η άρνηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να συμμορφωθεί με αυτή τη δικαστική απόφαση είναι βαθιά ανησυχητική και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής διευθυντής του IPI, Σκοτ Γκρίφεν. «Το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων και υπάρχει σαφές δημόσιο συμφέρον να κατανοηθεί πώς και γιατί η χρηματοδότηση διανεμήθηκε τόσο άνισα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης στη δημόσια υγεία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Με αφορμή την αναφορά του IPI, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό «να μην επανέλθει με νέα “λίστα Πέτσα” μέσα σε προεκλογική περίοδο». Η διεθνοποίηση του ζητήματος και η αντίδραση της αντιπολίτευσης φαίνεται πως ενόχλησαν χθες την ΕΑΔ με αποτέλεσμα να εκδώσει σχετική ανακοίνωση κατά της Vouliwatch.

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούται από την υπ’ αριθμ. 56/2022 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να χορηγήσει άνευ σχετικής νόμιμης και αιτιολογημένης απόφασής της την πρόσβαση σε έγγραφα, όπως ψευδώς και τεχνηέντως αναπαράγετε. Το δε έννομο συμφέρον σας να ζητήσετε τη χορήγηση στοιχείων [..] ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δεδομένου ότι οποιοσδήποτε δύναται να υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση εγγράφων, ωστόσο ο έλεγχος της θεμελίωσης του δικαιώματος πρόσβασης στα έγγραφα και ως εκ τούτου της χορήγησης αυτών αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης», αναφέρει ο Α. Μπίνης, χωρίς βέβαια να δικαιολογεί γιατί δεν τεκμηριώνεται το έννομο συμφέρον.

Η ουσία παραμένει. Κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία πως η χρηματοδότηση της εκστρατείας για τη δημόσια υγεία διανεμήθηκε με επιλεκτικό, αδιαφανή και πολιτικά υποκινούμενο τρόπο. Αν όλα αυτά δεν ισχύουν, ας δώσει στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης τα έγγραφα. Η συνέχεια αναμένεται (και) επί των δικαστηρίων...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: