21.6.22

Οι εκλογές στη Γαλλία...


Τα συμπεράσματα από τις γαλλικές εκλογές είναι πολλαπλά. Πρώτον, τα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα καταρρέουν. Γιατί ο κόσμος δεν έχει τίποτα πια τίποτα θετικό να περιμένει από τη διαχείριση της σημερινής κατάστασης. Αυτό εξηγεί και τα... τεράστια ποσοστά της αποχής. Η πολιτική απάθεια και παραίτηση είναι πλέον κυρίαρχα φαινόμενα.

Δεύτερον, η άνοδος της  Άκρας Δεξιάς είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ακριβώς επειδή μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν έχει κάτι να περιμένει από το πολιτικό σύστημα, στρέφεται κατά των πιο αδύναμων -όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες- καθώς και κατά όσων υπερασπίζονται τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Η ψήφος στην Ακροδεξιά δεν είναι αντισυστημική. Είναι ψήφος που ζητάει περισσότερο αυταρχισμό και λιγότερη δημοκρατία. Και είναι στοιχείο της σημερινής κρίσης.

Τρίτον -και αυτό είναι το αισιόδοξο-, η Αριστερά πέτυχε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Κόμματα με σαφώς περιορισμένη απήχηση, όπως η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι, κατάφεραν φτιάχνοντας ένα ενωτικό πλαίσιο πολιτικής δράσης να κερδίσουν μια μεγάλη νίκη. Δεν άθροισαν δυνάμεις. Τις πολλαπλασίασαν.

Κι αυτό δείχνει ότι όταν η Αριστερά ξεπερνά τις αντιφάσεις και τα υποκειμενικά της προβλήματα, μόνο κέρδος μπορεί να έχει. Αρκεί να δείξει ότι έχει πάρει σοβαρά τη δουλειά που ζητάει να της αναθέσουν.

Κι ακόμα δείχνει ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πια ώριμος για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: