Στα λόγια μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξορκίζει την πόλωση και την τοξικότητα. Στις πράξεις όμως γίνεται ξεκάθαρο πως η τακτική με την οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες... εκλογές θα βασιστεί ακριβώς στις «αγαπημένες» γαλάζιες συνταγές που εγκαινιάστηκαν την περίοδο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τον έφερε άλλωστε και στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Στο ένδοξο παρελθόν της προσφεύγει συντεταγμένα πλέον η κυβέρνηση στην πορεία της προς τις εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πασχίζει να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Στόχος του, πίσω από αυτό να κρύψει τόσο την μεγάλη εικόνα της ελληνικής οικονομίας που προκύπτει ζοφερή, όσο και τις μικρές, καθημερινές στιγμές των πολιτών που εκτυλίσσονται εφιαλτικά.
Επτά χρόνια μετά και με την αρωγή των μιντιακών βραχιόνων της κυβέρνησης επιστρατεύουν τα capital controls, την περίοδο του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα… «βάστα Γερούν» για να καλύψουν τον αντίκτυπο της ξέφρενης και πολλαπλής ακρίβειας, τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και την μηδενική επαφή με την κοινωνία που επιβεβαίωσαν και τα φουσκωμένα πόθεν έσχες των στελεχών της.
Η εξωφρενική κατηγορία περί «τραμπισμού α λα γκρέκα» για το αίτημα Τσίπρα για αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με έναν κοινής αποδοχής που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές ήταν μόνο η αρχή. Οι επόμενες ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πλήθος αναφορών του κυβερνητικού εκπροσώπου περιστρέφονται γύρω από το μότο «το 2022 δεν είναι 2015». Βέβαια, οποιοσδήποτε ανοίξει τον τηλεοπτικό του δέκτη αυτές τις ημέρες σε κάποια ενημερωτική εκπομπή είναι πάρα πολύ πιθανό να νομίζει πως βρισκόμαστε επτά χρόνια πίσω.
«Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη την χρονιά. Αλλά πιστεύω πως κάνετε καλά που επισημαίνετε ότι η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική» ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα δίνοντας το σύνθημα έχοντας στο πλευρό του Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτ Βεστάγκερ. Η δε αντιπρόεδρος από την πλευρά της έκλεισε το μάτι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνοντάς της τα εύσημα για την για την επερχόμενη άρση του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας παρότι είναι γνωστό πως αυτό είναι κάτι που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Η τακτική αυτή έχει πολλαπλή στόχευση για τον πρωθυπουργό. Εκτός από την οικειοποίηση των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης, το… στύψιμο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου για εκλογικά οφέλη και την αλλαγή της σημερινής ατζέντας που στοιχειώνει την κυβέρνηση, είναι προφανές πως ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να «μηδενίσει» την πρόσφατη ιστορία της χώρας και των χρεοκοπιών της στα χέρια της δικής του παράταξης. Να χρεώσει δηλαδή όλα τα κακώς κείμενα που σήμερα επιστρέφουν ως μαύρα σύννεφα επάνω από τη χώρα, όπως το διογκούμενο χρέος και την αύξηση του κόστους δανεισμού στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ξετυλίγοντας την τακτική του ενόψει των πρόωρων εκλογών που όλο και περισσότεροι τοποθετούν στα μισά του Σεπτεμβρίου, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στην προσπάθεια ανασύστασης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου ως άμυνα απέναντι στην συνεχώς αυξανόμενη αντικυβερνητική ατμόσφαιρα στην κοινωνία.
Άλλωστε, το σπιράλ ακρίβειας σε βασικά αγαθά, η ξέφρενη πορεία των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων που δεν υποχωρούν από τα ισχνά κυβερνητικά μέτρα, οι ήττες στα εθνικά όπως το φιάσκο του «Turkaegean» και άλλες επαπειλούμενες, μαζί με την επικοινωνιακή ζημιά που συνετέλεσε ακόμα και η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των γαλάζιων υπουργών και του πρωθυπουργού απαιτούν από κυβέρνηση και μίντια μία εκτεταμένη επιχείρηση συσκότισης, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο.
Στην προσπάθεια αυτή βρίσκει πιστούς συμμάχους τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες των ιδιοκτητών τους που φροντίζουν να καλλιεργήσουν αυτές τις ημέρες το κλίμα του 2015, τουλάχιστον με ορίζοντα την επόμενη εβδομάδα. Στις 5 Ιουλίου, ημέρα επετείου του δημοψηφίσματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κατά τον Γιάννη Οικονόμου «θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην έξοδο από την αυξημένη εποπτεία της ελληνική οικονομίας, αλλά και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα».
Την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή για «το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των αδύναμων πολιτών, την οποία ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών στον… 12λογο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι απορίας άξιο το ποιος θα είναι ο ορίζοντας αυτής της τακτικής για την κυβέρνηση και πως θα συντηρήσει αυτό το τεχνητό κλίμα πόλωσης μέχρι την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. Όμως είναι σίγουρο πως ειδικά μετά τη συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα έχει χάσει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο του κλίματος...
Μηνάς Κωνσταντίνου
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου