Μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά διήρκησε το τετ α τετ του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Ο Τούρκος πρόεδρος βγαίνει ενισχυμένος στην γεωπολιτική σκακιέρα κάτι που είναι...εμφανές μετά από ένα διήμερο πυκνών επαφών στην ισπανική πρωτεύουσα.
Η απειλή με βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των δύο σκανδιναβικών χωρών (Φινλανδία-Σουηδία) απέδωσε καρπούς καθώς τα ανταλλάγματα που έλαβε η Άγκυρα «μαλάκωσαν» τις αντιστάσεις της και τελικά ο Ερντογάν είπε το πολυπόθητο «ναι» κερδίζοντας πανηγυρικά τις φιλοφρονήσεις των συμμάχων.
Ο Τούρκος πρόεδρος, αν και έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους συμμάχους του στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δείχνει να αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο και τη θέση του στα διεθνή δρώμενα την ίδια στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές του βλέψεις στο Αιγαίο.
Το «ευχαριστώ» του Μπάιντεν και τα F-16
Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε στο περιθώριο της συνόδου με τον Αμερικανό πρόεδρο δέχθηκε τις ευχαριστίες του Μπάιντεν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα F-16, τη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα αλλά και θέματα που απασχολούν την Τουρκία στη Συρία.
Τα πολεμικά αεροσκάφη μόνο τυχαία δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών καθώς νωρίτερα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε τη στήριξή της στην πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Σελέστ Ουαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, είπε ότι οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας θα ενίσχυαν την άμυνα του ΝΑΤΟ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια», είπε.
«Αυτά τα σχέδια εξετάζονται. Και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων», πρόσθεσε.
Η Τουρκία, η οποία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόκτηση αμυντικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία το 2019, περίμενε το πράσινο φως από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την αγορά νέων F- 16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο αεροπλάνων της. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στην υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας.
Βέβαια, για να ευοδωθούν οι πόθοι των Τούρκων θα πρέπει η σύμβαση να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές.
► Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Sabah, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Θα προσπαθήσω να περάσει το θέμα των F-16 στο Κογκρέσο».
Ο Λευκός Οίκος και οι εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις
Μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών των δύο χωρών.
Επίσης τόνισε τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία».
► Στη συνάντηση ήταν παρόντες στο πλευρό του Ερντογάν: ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο διευθυντής επικοινωνίας, ο εκπρόσωπος του και ο επικεφαλής της MIT.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου