21.6.22

Νέα «αδειάσματα» στην Κεραμέως...


Aν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει –όπως έχει πει– ότι μία από τις μεγάλες ιδεολογικές μάχες της προεκλογικής περιόδου είναι να... περάσει στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία με επιτυχία το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, τότε πρόκειται για μια επιλογή υψηλού ρίσκου καθώς οι οιωνοί δεν δείχνουν έναν αναίμακτο περίπατο. Τα πανεπιστήμια φτάνουν μέρα με τη μέρα σε σημείο βρασμού και η εκτόνωση προβλέπεται απρόβλεπτη.

Πολλές δεκάδες είναι ήδη τα καταδικαστικά ψηφίσματα από Συγκλήτους, πανεπιστημιακούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, ερευνητές και διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητικούς συλλόγους για τον νόμο-πλαίσιο, η (τυπική) διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο, με την ΠΟΣΔΕΠ της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να ζητά από τα μέλη της να κηρύξουν απεργία την ημέρα κατάθεσής του.

Μετά τους 1.000 πανεπιστημιακούς από όλα τα ΑΕΙ που συνυπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και την ηχηρή διεθνή καμπάνια των 750 ξένων ακαδημαϊκών που ανέδειξε η «Εφ.Συν.», χθες ήρθαν και νέα «αδειάσματα». Με επιστολή της η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως προσβάλλονται τα τρία βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το ελληνικό πανεπιστήμιο: ότι είναι Δημοκρατικό, Ακαδημαϊκό και Δημόσιο. Η Σύνοδος απορρίπτει επί της αρχής τον νόμο, αναφέροντας ότι, αν ψηφιστεί, το πανεπιστήμιο ως προς τα διοικητικά του αποδημοκρατικοποιείται, ενώ υποβαθμίζονται οι σπουδές και προωθούνται η περαιτέρω λειτουργία των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικούς όρους και η κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών.

Εν τω μεταξύ, και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε αρνητικά για το σύνολο του νομοσχεδίου. Οπως αναφέρεται στην απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο «περιλαμβάνει διατάξεις που αλλάζουν τη γενικότερη δομή και φυσιογνωμία των ΑΕΙ με τρόπο που θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας και οργάνωσης και θα αποτελέσει τροχοπέδη στη συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης των Ιδρυμάτων». Ομόφωνα καταδικαστικό ήταν και το ψήφισμα που επιφύλαξαν τα μέλη του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην υπουργό. Ακόμα και το Τεχνικό Επιμελητήριο διαφωνεί με τους «Νέους Ορίζοντες» Κεραμέως - Μητσοτάκη, σε έναν νόμο που «δημιουργεί ασφυκτικό καθεστώς λειτουργίας στα Πανεπιστήμια», που «δεν εμπιστεύεται τις δυνάμεις των πανεπιστημίων» και καθιερώνει «ελαστικές σχέσεις εργασίας».

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι Βουλή»
Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως, η μοναδική μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. που μιλάει ζωηρά δημοσίως για τον νόμο, δείχνει αμετακίνητη. Σε συνέντευξή της χθες (ΣΚΑΪ) ισχυρίστηκε πως «δεν ακούμε τίποτα αρνητικό για τα 8/10 του νομοσχεδίου», πως ο νέος νόμος (των 400 σελίδων και 340 άρθρων) είναι ένα «κείμενο εύχρηστο για τους πανεπιστημιακούς», πως και η Σύνοδος Πρυτάνεων συμφωνεί με το βασικό corpus του νόμου, ενώ επικαλέστηκε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 πολίτες βλέπουν θετικά τις προτεινόμενες αλλαγές.

Στο ερώτημα γιατί να μην εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο του ακαδημαϊκού προσωπικού, απάντησε: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι όργανο εκπροσώπησης. Το πανεπιστήμιο δεν είναι Βουλή. Υπάρχουν πανεπιστήμια στο εξωτερικό που εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν τέτοιες εκλογικές διαδικασίες. Πάμε σε ένα 11μελές όργανο και όχι στην ισχύ του ενός. Δεν έχουμε εξωστρέφεια στον τρόπο διοίκησης γι’ αυτό προβλέπουμε 5 εξωτερικά μέλη και εκτελεστικό διευθυντή (σ.σ. μάνατζερ) που θα έρχεται έξω από το πανεπιστήμιο»...

Kώστας Ζαφειρόπουλος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: