20.6.22

Αποδυνάμωση Μακρόν, πολιτική ρευστότητα...


...και στο βάθος εκλογές...

Με τον πιο άδοξο τρόπο επισφραγίστηκε η σχεδόν τετράμηνη προεκλογική περίοδος για τη Γαλλία, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν «στέφθηκε» μεν για δεύτερη φορά νικητής στην κούρσα των Προεδρικών εκλογών, μένοντας, ωστόσο, χωρίς… στέμμα. Ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, η πολιτική παράταξη «Μαζί», που πρόσκειται στον Πρόεδρο της Γαλλίας, δεν κατάφερε να περάσει πάνω από τον πήχη των 289 εδρών, ώστε να εξασφαλίσει την... απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όταν διέθετε τα προηγούμενα χρόνια περισσότερες από 300 έδρες.

Στα χθεσινά, κακά, νέα για το Ελιζέ προστίθενται η ανάδειξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Ζακ-Λυκ Μελανσόν σε αξιωματική αντιπολίτευση, ο πενταπλασιασμός των δυνάμεων της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, αλλά και η αποστέωση της γκωλικής Δεξιάς, δηλαδή των Ρεπουμπλικάνων, αφαιρώντας εργαλεία ανάταξης για το κυβερνόν κόμμα.

Στον νέο πολιτικό χάρτη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η παράταξη «Μαζί» φαίνεται να λαμβάνει 224 έδρες -κατά τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde- και ακολουθούν η Λαϊκή Ένωση (NUPES) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 149 έδρες, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν με 89 έδρες και τέταρτοι οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.

Τι πήγε λάθος για τον Μακρόν

Σε κατάσταση σοκ, τα περισσότερα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης «Μαζί» προσπαθούν να «αποκωδικοποιήσουν» το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο μοιάζει με άθροισμα εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, σε μια μη επιβοηθητική, γενικότερη συγκυρία.

Ανάμεσα στα όσα φαίνεται να συνέβαλαν στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας περιλαμβάνονται:

· Το υψηλό κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, το κύμα ακρίβειας και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών

· Η προώθηση της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, με αύξηση του ορίου από τα 62 στα 65 έτη

· Η άτονη προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία πιστώνεται τόσο στο Γάλλο Πρόεδρο, αλλά κυρίως στην νέα Πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπόρν

· Η αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, μετά την επιτυχημένη -επικοινωνιακά- «δαιμονοποίησή» του από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ως ελιτιστή, κοινωνικά ανάλγητου και αλαζόνα

· Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία επέτεινε τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, πυροδοτώντας την ενεργειακή κρίση

· Η τάση για εσωστρέφεια ως αποτέλεσμα των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, σε αντιδιαστολή με τον ηγετικό ρόλο Μακρόν στην Ευρώπη και

· Η βαθιά, τελικά, διείσδυση του αντισυστημικού λόγου και δράσης στη γαλλική κοινωνία, ως εν μέρει και αποτέλεσμα της αποτυχίας των μοντέλων ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Τι μέλλει γενέσθαι

Με τα εκλογικά αποτελέσματα ανά χείρας, τα πράγματα για το επιτελείο του Γάλλου Προέδρου είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αφού οι επιλογές για τυχόν συνεργασίες που έχει στη διάθεσή του, εξαντλούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Κυβέρνηση Συνεργασίας: Με δεδομένο το θυμικό των αντιπάλων του, Ζακ -Λυκ Μελανσόν και Μαρίν Λεπέν, η πλέον πρόσφορη οδός για μια κυβέρνηση συνεργασίας φαντάζει για το Γάλλο Πρόεδρο η συμπόρευσή του με τους Ρεπουμπλικάνους. Αν και υπήρχαν σημεία τομής με τα απομεινάρια της γκωλικής Δεξιάς, εντούτοις η «αύρα του χαμένου» απομακρύνει τα «μετριοπαθή κόμματα», στα οποία στοχεύει το Ελιζέ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι εμείνουν σε αυτή τη θέση, τότε τα πράγματα καθίστανται εξαιρετικά δύσκολα, ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Κυβέρνηση Μειοψηφίας: Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα σχηματίσει μεν κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά θα αναγκαστεί να καταναλώνει πάρα πολύ χρόνο και δυνάμεις σε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση πλειοψηφιών ad hoc, με δεδομένο και το κλίμα πολεμικής εναντίον του από τους εκπροσώπους των άκρων, Ζακ-Λυκ Μελανσόν και Μαρίν Λεπέν αντίστοιχα. Επιπλέον, ακόμη και αν επί της αρχής συναινέσουν σε μια τέτοια λύση οι πολιτικοί του αντίπαλοι, θα αξιώσουν από το Γάλλο Πρόεδρο στροφή 360 μοιρών σε ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, η φορολογία των επιχειρήσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα στις τιμές των τροφίμων κτλ, που στην πραγματικότητα θα ακυρώνουν εν κινήσει την όποια προσπάθεια συναίνεσης.

Πρόωρες εκλογές: Αν η κατάσταση οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, δεν αποκλείεται ο Γάλλος Πρόεδρος να προκηρύξει σε ένα εύλογο διάστημα ακόμη και πρόωρες εκλογές, ή να ενεργοποιήσει τις νομοθετικές πρόνοιες για αγνόηση της Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρίσιμες καταστάσεις για τη χώρα...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: