7.6.22

Αναζωπυρώθηκε η κόντρα στα νότια...



Μπορεί μια προσωπική κόντρα να βρίσκεται πίσω από την πρώτη πυρκαγιά της αντιπυρικής περιόδου; Το μόνο σίγουρο είναι... ότι η πυρκαγιά που εικάζεται ότι ξεκίνησε το Σάββατο από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα αναζωπύρωσε τις εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις των δημάρχων δύο γειτονικών δήμων, Γ. Παπανικολάου (δημάρχου Γλυφάδας) και Γ. Κωνσταντάτου (δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης).

Σύμφωνα με όσα είπε σε χθεσινή πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Κωνσταντάτος -πρόεδρος παράλληλα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ)- ο ΣΠΑΥ αναλάμβανε κάθε χρόνο τον καθαρισμό και την απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης από τον σταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. «Καθαρίζαμε ανεξάρτητα από το αν είχαμε ή όχι άδεια από το δασαρχείο ή τον ΑΔΜΗΕ, διότι το δημόσιο συμφέρον λέει ότι πολλές φορές χρειάζεται να πάμε κόντρα και στους νόμους και στις αγκυλώσεις τους», εξήγησε ο κ. Κωνσταντάτος. Ομως, από 1/1/2022, ο Δήμος Γλυφάδας αποχώρησε από τον ΣΠΑΥ και μετά από αυτήν την εξέλιξη «ο σύνδεσμος δεν είχε καμία ευθύνη εποπτείας, ελέγχου ή καθαρισμού στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά», περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, συμπληρώνοντας ότι φέτος «έχουμε καθαρίσει 5.500 στρέμματα περιαστικού δάσους, με εξαίρεση τη Γλυφάδα που δεν την έχουμε σε επίβλεψη».

Ο ΣΠΑΥ αποτελεί έναν διαδημοτικό φορέα στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι που βρίσκονται περιμετρικά του Υμηττού. Σκοπός του συνδέσμου είναι η προστασία μεγάλου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής και στο πλαίσιο αυτό ο ΣΠΑΥ προχωρά και σε εργασίες απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης από τον Υμηττό, πέρα από συντηρήσεις και επισκευές υποδομών που έχουν σχέση με την πυροπροστασία και αναδασώσεις. Γιατί ο Δήμος Γλυφάδας ήταν ο μοναδικός από τους 11 δήμους που αποχώρησε από τον σύνδεσμο επί προεδρίας Γ. Κωνσταντάτου; Λίγο-πολύ, γιατί θεώρησε ότι οι εισφορές που κατέβαλλε ήταν... πεταμένα λεφτά: όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπανικολάου, από το 2014 ο Δήμος Γλυφάδας έχει καταβάλει 1 εκατ. ευρώ εισφορές και έφυγε από τον ΣΠΑΥ «για να μη δώσουμε άλλα χρήματα σε ζητήματα που κρίναμε ότι δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που εμείς επιθυμούσαμε».

Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι τη φετινή χρονιά εξοικονόμησε 130.000 ευρώ εισφορών και προέβη στην αγορά δύο πυροσβεστικών οχημάτων. Ωστόσο, αυτοδιοικητικές πηγές θεωρούν ότι ο Δήμος Γλυφάδας δεν θα αποχωρούσε από τον σύνδεσμο εάν δεν προϋπήρχε η αντιπαράθεση Παπανικολάου - Κωνσταντάτου.

Οι σχέσεις των δύο δημάρχων διαρρήχθηκαν το 2016 με αφορμή την πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development. Τη στιγμή που ο κ. Κωνσταντάτος έκανε λόγο για μια «επένδυση-ορόσημο», δήμαρχοι όμορων δήμων -ανάμεσά τους και ο κ. Παπανικολάου- προσέγγιζαν με επιφύλαξη πτυχές του σχεδίου, κρίνοντας ότι δεν θα αποδειχθούν επωφελείς για τις πόλεις τους, αντιθέτως έβλεπαν ως μόνο κερδισμένο τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ακολούθησε μπαράζ «θερμών επεισοδίων».

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παπανικολάου αντέδρασε σε σχέδιο του κ. Κωνσταντάτου για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε περιοχή εντός των ορίων του δήμου του αλλά δίπλα στα όρια του Δήμου Γλυφάδας, ο δε δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης αντέδρασε σε εργασίες του γειτονικού δήμου στο ρέμα της Ευρυάλης -φυσικό όριο των δύο δήμων- κατηγορώντας τον για δημιουργία «συνθηκών Μάνδρας». Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών δεν περιείχε μόνο σκληρές ανακοινώσεις και νομικές κινήσεις. Εγέρθηκε ακόμη και ζήτημα αλλαγής... συνόρων των δύο δήμων!

Το ότι η κόντρα των δύο δημάρχων δεν έχει κατευναστεί αποδείχθηκε και στο ότι κληθείς να περιγράψει στο δελτίο του ΑΝΤ1 τα αίτια της πυρκαγιάς του Σαββάτου, ο κ. Παπανικολάου επέλεξε πριν από όλα να στραφεί κατά του κ. Κωνσταντάτου, «που καταφέρθηκε εναντίον του Δήμου Γλυφάδας». «Την ώρα της μάχης δεν είναι ο ρόλος κανενός να κουνά το δάχτυλο και να κάνει κριτική με εμπάθεια και ανυπόστατες αναφορές», είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας για τον συνάδελφό του. Τι είχε προηγηθεί; «Θίχτηκε ο κ. Παπανικολάου, σε δύσκολη θέση ευρισκόμενος, επειδή απάντησα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κι έδωσα στοιχεία ότι ο χώρος δεν είχε καθαριστεί από τον Δήμο Γλυφάδας. Αυτή είναι η αλήθεια», απάντησε ο κ. Κωνσταντάτος μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ την επόμενη ημέρα.

Αμφότεροι, πάντως, συμφώνησαν στον καταλογισμό ευθυνών στον ΔΕΔΔΗΕ: «Τα αγριόχορτα έξω από τον σταθμό, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που έδωσε ο Δήμος Γλυφάδας, έφταναν στα 2 μέτρα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντάντος, συμπληρώνοντας ότι είναι ο Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έπρεπε να προχωρήσει σε καθαρισμό και απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης, «αλλά δεν πάει ποτέ. Εκεί έχει δίκιο ο κ. Παπανικολάου. Να το καταγγείλει», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένει το πόρισμα της Πυροσβεστικής για να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο. Σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν εμφανίστηκε στο Δίκτυο κάποια ένδειξη ότι συνέβη στον συγκεκριμένο σταθμό κάτι που να παραπέμπει στην πρόκληση σπινθήρα, π.χ. ένα βραχυκύκλωμα. Στο κομμάτι που αφορούσε τον υποσταθμό μέσης τάσης, είχαν γίνει οι απαιτούμενες αποψιλώσεις, προσθέτουν πηγές του ΔΕΔΔΗΕ. Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από πηγές του ΑΔΜΗΕ (υψηλή τάση), υποσταθμός του οποίου στεγάζεται στο ίδιο σημείο.

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: