Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση μέσω τροπολογίας, με την οποία παγώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια για το διάστημα από 1η Αυγούστου του 2022 έως 1η Ιουλίου του 2023.
Η... τροπολογία (1340/105, 24.6.2022) κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το βράδυ της Παρασκευής, με το άρθρο 5 να αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής».
Σημειώνεται επίσης ότι η περίοδος που θα τεθεί σε ισχύ το παραπάνω, μπορεί να παραταθεί ή να λήξει πριν από την 1η Ιουλίου του 2023, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες παροχής ρεύματος (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ), να αλλάζουν χρέωση κάθε μήνα, αρκεί να την ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους, δύο μήνες πριν. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν τιμολόγιο ή προμηθευτή χωρίς κόστος αποζημίωσης λόγω πρόωρης αποχώρησης.
Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας «ανακοινώνουν σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους», έως το τέλος του δεύτερου μήνα πριν από τον μήνα εφαρμογής, «τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας» που εφαρμόζονται στα τιμολόγια.
Προστίθεται πως όλοι οι πελάτες «δύναται να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας, αν δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».
Σε κάθε περίπτωση, το περίπλοκο σύστημα με τις ρήτρες αντικαθίσταται από άλλο ένα χαοτικό σύστημα, το οποίο βάζει τους καταναλωτές να παρακολουθούν συνεχώς τις αλλαγές χρέωσης στις ιστοσελίδες των προμηθευτών, να διακρίνουν ποια τιμολόγια τους εξυπηρετούν, να αλλάζουν πάροχο μέσα στο νομικά επιτρεπόμενο διάστημα και να κατανοούν το όφελος που έχουν συγκρίνοντας τα διαφορετικά τιμολόγια μεταξύ των πρώην και νυν προμηθευτών ενέργειας.
Ακολουθεί η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής (άρθρο 5):
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου