Έντονη ανησυχία εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, μετά την … «από σπόντα» πληροφόρηση ότι η Ελλάδα προχωρά στην... αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία.
Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που τα κόμματα και η κοινή γνώμη πληροφορείται από δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα προχωρά σε νέα αποστολή πολεμικού υλικού. Θυμίζουμε ότι η αποστολή των αρμάτων ανατολικής προέλευσης BMP-1 και η ανταλλαγή τους με γερμανικά τύπου Marder ανακοινώθηκε από τον γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς και όχι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό λίγα 24ωρα αφότου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Λόϊντ Όστιν με δηλώσεις του στις 24 Μαίου αποκάλυψε πως υπάρχουν νέες αποστολές πολεμικού υλικού. Αυτά ενώ μόλις στις 13 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ανεπίτρεπτες επιπολαιότητες
Εντωμεταξύ κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασαν από την αξιωματική αντιπολίτευση οι διαρροές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί αναμονής «υβριδικού επεισοδίου» με την Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες διαψεύστηκαν μισή ώρα αργότερα. Θυμίζουμε ότι χθες υπουργείο Άμυνας φέρεται να διέρευσε πως «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησια και τα συνορα με τον Έβρο με στοχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση πχ πυρκαγιές στα δάση». Η διαρροή διαψεύστηκε λίγο αργότερα με … νέα διαρροή που ανέφερε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας».
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αυτές τις συμπεριφορές σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και άμυνα ανεπίτρεπτες. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σε ανακοίνωσή του «η επιπολαιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί από μόνη της κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια, ακόμη μεγαλύτερο από τους φανταστικούς κινδύνους που σκαρφίστηκε ανώτατη πηγή του Υπ. Άμυνας».
Αυτά την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως επιβεβαιώνεται δυστυχώς η κριτική του στην εξωτερική πολιτική του «πρόθυμου συμμάχου» που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου σημειώνει ότι αυτές είναι «απαράδεκτες». Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει πως αυτή η δήλωση έγινε «με τους ισχυρούς συμμάχους που θα μας στήριζαν επειδή τους τα δώσαμε όλα, εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες». Επίσης ζήτησε μια «συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των Ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο».
Ο Αλέξης Τσίπρας
Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του παρέμβαση στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε την κυβερνητική πολιτική μιλώντας για την «εγκληματική προθυμία με την οποία έχουν τοποθετήσει τη χώρα μας- πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και γέφυρας στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας- στη ζώνη του υψηλού κινδύνου, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που μας έκρυβαν μάλιστα και τον αριθμό τους και το μέγεθός τους και τις φορές που έστειλαν τα όπλα αυτά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτά συμβαίνουν «σε μια στιγμή μάλιστα που η Τουρκία, η γειτονική μας χώρα, αναβαθμίζει δραματικά, θα έλεγα, τον ρόλο της στην περιοχή, αλλά και τις προκλητικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα».
Τα ερωτήματα
Ειδικά για το ζήτημα της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται ερωτήματα όχι μόνον για την εν κρυπτώ απόφαση και το θεσμικό ζήτημα που δημιουργείται αλλά και για τις αμυντικές όπως και τις οικονομικές πτυχές της υπόθεσης.
Σε κοινή του δήλωση οι τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας επισημαίνουν πως «για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός έμαθε από τον αξιωματούχο τρίτης χώρας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει νέο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, απόφαση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα στην ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς». Θέτουν έτσι το ερώτημα που προκύπτει άμεσα: «Ποιος πήρε την απόφαση για την αντικατάσταση και την αποστολή των τεθωρακισμένων;» Όπως σχολιάζουν «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν νόμοι, προβλεπόμενες διαδικασίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο και λειτουργεί ωσάν η άμυνα της χώρας να κρίνεται από τις αποφάσεις ενός».
Παράλληλα όμως οι δύο τομεάρχες εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις από αυτή την εξέλιξη, ιδίως μάλιστα στην τρέχουσα συγκυρία που ή Τουρκία φέρεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο λόγω της ειδικής εμπλοκής της στο ουκρανικό ζήτημα. Με βάση αυτά σημειώνουν πως πρέπει να απαντηθεί το «από ποιες μονάδες θα σταλούν τα οχήματα στην Ουκρανία; Μήπως από τα νησιά εν μέσω πιέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση τους;». Επιπρόσθετα ρωτούν αν «θα στείλουμε τα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία πριν παραλάβουμε τα τεθωρακισμένα αντικατάστασης και πριν πιστοποιηθεί το προσωπικό μας για τη χρήση τους, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η άμυνα της χώρας;».
Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος οι Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας θυμίζουν ότι «οι Γερμανοί ασκούσαν πίεση εδώ και καιρό στην Ελλάδα να προχωρήσει στην όχι αναγκαία και όχι άμεσης προτεραιότητας αναβάθμιση των αρμάτων LEOPARD με "δέλεαρ" τη δωρεάν παραχώρηση των γηραλέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου MARDER». Ρωτούν επίσης αν «υπάρχει οικονομικό κόστος για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου Marder και αν ναι ποιο είναι αυτό;»
Σε συνέντευξή του πάντως ο Γιώργος Τσίπρας προϊδέασε για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευση συνολικά για το θέμα της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία. Σημειώνει μάλιστα με νόημα πως «όλες οι χώρες έχουν δηλώσει τι έχουν στείλει στην Ουκρανία, το ίδιο πρέπει να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση». Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα να καταθέσει σειρά ερωτήσεων στην Βουλή για τα ζητήματα αυτά ενώ είναι πιθανόν να ζητήσει και την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της ενημέρωσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που θέτει τέτοιο ζήτημα. Άμεση ήταν χθες αντίδραση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά». Τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.