Ενώ η ενεργειακή ακρίβεια καταβροχθίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών εδώ και τουλάχιστον εννέα μήνες, η κυβέρνηση συνεχίζει με ημίμετρα... και εξαγγελίες θολών παρεμβάσεων που προς το παρόν αναμένονται.
Συγχρόνως, οι τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα μάλλον παγιώνονται, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές είναι σχεδόν τετραπλάσιες των περσινών και οι ελληνικές... πρωτιές ακρίβειας είναι συχνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα σήμερα η Ελλάδα είναι και πάλι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, με τιμή στα 233,25 ευρώ / μεγαβατώρα, ακολουθούμενη από τις Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία (224,47 ευρώ), Βουλγαρία (223,29), Σερβία (220,65) και Πολωνία (203,25), ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν τιμές κάτω των 200 ευρώ. Η χώρα μας είναι, παράλληλα, δεύτερη ακριβότερη χώρα, μετά την Ιταλία, σε μηνιαία και σε ετήσια βάση.
Θυμίζουμε ότι ο Μάιος «έκλεισε» με μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΕΑ) στα 225,07 ευρώ / μεγαβατώρα, όταν τον Μάιο 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν κοντά στα 63 ευρώ / μεγαβατώρα (+257%).
Ακόμα και με τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις, ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας έχει πλέον ενσωματωθεί στους λογαριασμούς σε βάρος των καταναλωτών.
Έρχεται νέο φιάσκο;
Σε νέο φιάσκο, τύπου «κάρτας καυσίμων», αναμένεται να εξελιχθεί και η μεγαλόστομη εξαγγελία περί άπαξ καταβολής αναδρομικά στον τραπεζικό λογαριασμό των νοικοκυριών (με εισόδημα έως 45.000 ευρώ) για ένα μέρος των επιπλέον χρεώσεων στο ρεύμα, όπως αποτυπώνονται στους εκδοθέντες λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022 και όχι βάσει της κατανάλωσης ρεύματος της περιόδου αυτής... Το ακριβές ποσό που δικαιούνται τα νοικοκυριά παραμένει άγνωστο και θα υπολογιστεί εντέλει από τους προμηθευτές.
Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αντίστοιχων αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 14 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή έως 30 Ιουνίου, ενώ οι καταβολές θα γίνουν μετά (από Ιούλιο).
Θυμίζουμε ότι το ύψος αυτής της αποζημίωσης κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ - άπιαστο για την πλειοψηφία ποσό, δεδομένου ότι θα διατεθούν 280 εκατ. για περίπου 4,2 εκατ καταναλωτές.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, για κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους, το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα «υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας, ως το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh». Επίσης διευκρινίζεται ότι ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων συνέπειας.
Αναμονή για υπερκέρδη - νέο μηχανισμό
Η τύχη των «ουρανοκατέβατων» κερδών παραμένει άγνωστη, όπως ασαφές είναι ακόμα και το τελικό ποσό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση να φορολογήσει κατά 90%. Φαίνεται ότι μετά την έκθεση της ΡΑΕ τα τελικά νούμερα που αφορούν τους τέσσερις καθετοποιημένους παίκτες θα προκύψουν με κυβερνητική... μέριμνα.
Αντίστοιχα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο νέος μηχανισμός που θα λειτουργήσει, κατά την κυβέρνηση, από τον Ιούλιο, ενώ φαίνεται πως το βασικό πλάνο έχει κατατεθεί προς έγκριση από την Κομισιόν. Τα όρια που θα τεθούν ανά τεχνολογία παραγωγής στη χονδρεμπορική είναι σημείο - κλειδί για την όποια τελική μείωση τιμών που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, ενώ βασικό παράγοντα αποτελεί το... success story της ΔΕΗ και τα τεράστια κέρδη - έσοδά της από τα υδροηλεκτρικά...
Aντιγόνη Ζούντα
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου