29.6.22

Στεγαστική κρίση σε εξέλιξη...


Οι γονείς μας και οι παππούδες μας δούλεψαν μια ζωή για να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, μιας και η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα της ταραχώδους Ιστορίας και του διαχρονικά κολοβού κοινωνικού κράτους ήταν η εγγύηση της στοιχειώδους επιβίωσης μιας οικογένειας.

Το πολιτισμικό... παράδειγμα αιώνων του υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης και της κληροδοσίας στους απογόνους μιας στέγης ανατράπηκε βίαια με την πτώχευση της χώρας το 2010 και την επιβολή σκληρών πολιτικών λιτότητας.

Στην Ελλάδα το 25,4% του πληθυσμού, δηλαδή 1.041 εκατομμύρια νοικοκυριά, νοικιάζουν σπίτι - στην πραγματικότητα παίζουν σε ένα ανηλεές κυνήγι θησαυρού, κυνηγώντας το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη. Τον τελευταίο καιρό συζητιέται όλο και πιο έντονα το πρόβλημα της στέγης, αφού οι Ελληνες είναι πρώτοι μεταξύ των Ευρωπαίων ως προς την αδυναμία κάλυψης των στεγαστικών αναγκών τους.

Η έρευνα του «Ινστιτούτου για την Κοινωνική Αλλαγή Εteron» είναι αποκαλυπτική για τον εφιάλτη που βιώνουν οι ενοικιαστές στη χώρα με την -κατά τον πρωθυπουργό- καταπληκτική ποιότητα ζωής. Επτά στους δέκα ενοικιαστές αισθάνονται ανασφάλεια, άγχος ή αγανάκτηση, το 41% αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα, ενώ ένας στους τρεις αναγκάζεται να ακυρώσει τα προσωπικά του σχέδια.

Αν δούμε τη σημαντική αυτή έρευνα «ολιστικά», όπως θα έλεγε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν «μιλάει» απλώς για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα των ενοικιαστών, αλλά δείχνει και τη ραγδαία φτωχοποίηση των πολιτών, τόσο που τέσσερις στους δέκα ενοικιαστές δυσκολεύονται από αρκετά έως πολύ να πληρώσουν το νοίκι τους, έξι στους δέκα περικόπτουν κονδύλια άλλων βασικών αναγκών ώστε να είναι συνεπείς, ενώ ένας στους δέκα χρειάζεται δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για το αφήγημα που χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν χρειάζονταν ούτε δημόσιες επενδύσεις ούτε κρατικές παρεμβάσεις ούτε δημόσιες πολιτικές για τη στέγαση αφού, τάχα, το «αόρατο χέρι» της αγοράς θα ρύθμιζε τις στρεβλώσεις, ενώ οι κερδοσκοπικές επενδύσεις και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα έκαναν τη μητροπολιτική Αθήνα ένα χρυσωρυχείο για τους κατοίκους της.

Η εξελισσόμενη στεγαστική κρίση, που μπορεί εύκολα και γρήγορα να πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση, φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.