Κι εκεί που όλα ήταν έτοιμα για να οδηγηθεί η εγκληματική συμμορία που έστησε τη «σκευωρία» Novartis στις ορθάνοιχτες πύλες του Ειδικού Δικαστηρίου, η αντεισαγγελέας... του Αρείου Πάγου, Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή, εισηγήθηκε χθες με την πολυσέλιδη πρότασή της την απαλλαγή των δημοσιογράφων από κάθε κατηγορία ενοχής.
Με δυο λόγια, τα μέλη της... αποδεκατισμένης πια συμμορίας θα προέρχονται πλέον μόνο από τον δικαστικό κλάδο και μάλιστα δεν θα αποτελούν καν συμμορία. Αν η πρόταση υιοθετηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, θα αθωωθούν οι δημοσιογράφοι, αλλά θα δικαστούν με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος ένας πρώην εισαγγελέας και υπουργός και τρεις εισαγγελείς της καταργημένης πλέον Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Την κάπως επεισοδιακή ανακριτική διαδικασία της κ. Αλεβιζοπούλου, η οποία απέρριπτε σωρηδόν κάθε αίτημα των κατηγορουμένων ενώ δεν φαίνεται να έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε στοιχεία που προσκομίστηκαν και ούτε καν στο έγγραφο της αμερικανικής Δικαιοσύνης που αποδεδειγμένα πλέον παραποιήθηκε, ακολούθησε η πρόταση της κ. Μετσοβίτου.
Η αντεισαγγελέας έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να συρθούν στο εδώλιο οι δημοσιογράφοι/εκδότες, ενώ στον κάλαθο των αχρήστων πετάχτηκαν οι καταγγελίες Σ. Μυωνή για δήθεν εκβιασμούς. Η κ. Μετσοβίτου προτείνει να μη γίνει καμία κατηγορία για κανέναν από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση δημοσιογράφους Ιω. Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρο Τάρκα, Κώστα Βαξεβάνη. Παρ’ όλα αυτά, επιμένει στην ενοχή του πρ. υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου και των εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.
Η κατηγορία της εγκληματικής συμμορίας, την οποία είχε αποδώσει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και για την οποία χύθηκαν τόνοι μελάνι και προπαγάνδας στολισμένης με πολλές υπουργικές και πρωθυπουργικές απειλές, φαίνεται πως εξέπεσε στην εισαγγελική κρίση, παρέμεινε ωστόσο το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας για τον υπουργό και τους τρεις εισαγγελείς. Από δω και πέρα αρμόδιο να κρίνει είναι το Δικαστικό Συμβούλιο και εκεί θα φανεί αν υπάρχει πλήρης ή μερική ταύτιση με τα περί σκευωρίας. Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί ότι τα βουλεύματα και των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου (Σοφουλάκη και Ζαχαρή) ήταν απολύτως απαλλακτικά ως προς τους δύο επίκουρους εισαγγελείς, ενώ υιοθετήθηκε μόνο το πόρισμα Ζαχαρή που ήταν παραπεμπτικό για την Ελ. Τουλουπάκη.
Χαιρέτισε την πρόταση το IPI
Την είδηση της απαλλακτικής εισαγγελικής πρότασης για τους δημοσιογράφους χαιρέτισε με ανακοίνωσή του μία από τις γνωστότερες και ιστορικότερες δημοσιογραφικές ενώσεις, το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (IPI). Το IPI διατυπώνει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τις σκιές που αφήνει στο κομβικό αυτό δημοκρατικό δικαίωμα η συγκεκριμένη υπόθεση. Το IPI καλεί τις δικαστικές αρχές να εξετάσουν την υπόθεση με πλήρη σεβασμό σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και τον ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Γ. Παπαδάκου: Πρώτη δικαίωση, το ρεπορτάζ συνεχίζεται
«Η σημερινή πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου, να μη γίνει κατηγορία σε βάρος μου, αλλά και των άλλων δημοσιογράφων, για τη δήθεν σκευωρία της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου - Mioni είναι η πρώτη δικαίωση για τις άδικες κατηγορίες σε βάρος μας, με μοναδικό στοιχείο ότι ως ερευνητές δημοσιογράφοι κάναμε τη δουλειά μας. [...] Η υπόθεση της σκευωρίας και της στημένης δίωξης σε βάρος μας δεν έχει τελειώσει, εκκρεμεί άλλωστε το βούλευμα του Πενταμελούς Συμβουλίου του Ειδικού δικαστηρίου για την τελική κρίση. Δείχνει, όμως, ότι ο αγώνας για να αποδείξουμε το αυτονόητο, την αθωότητά μας δηλαδή, είχε απήχηση στη Δικαιοσύνη και έδειξε ότι τελικά υπάρχει ελπίδα! Η πρόταση για παραπομπή όμως των εισαγγελέων και του πρώην υπουργού δείχνει ότι η σκευωρία της σκευωρίας συνεχίζεται! Πάντως και το ρεπορτάζ συνεχίζεται!»...
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου